Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xenon a waga ciężka

Featured Replies

Napisano

Wolę zapytać na tym kąciku - na motodyskusjach byłby z tego tylko dżihad a odpowiedzi zapewne brakłoby. Ostatnio coraz częściej widzę ciężarówki (mówię o starszych oczywiście), które albo mają xenony w zwykłych reflektorach z ryflowanym szkłem, albo tak udające xenon żarówki halogenowe. Która opcja jest prawdziwa? Nie bardzo chce mi się wierzyć, że niebieskie żarówki tak świecą, bo nawet przez okno w domu widzę że świeci to fajnie, a z drugiej strony nie chce mi się wierzyć w taką powszechność HIDów i braku reakcji niebieskich. Analogiczne zjawisko obserwuję w Volvo, szczególnie starsze mają wstawione lampy z soczewką i świecą sobie na niebiesko-biało.

Aha, i żeby nie było: raczej ani jedni, ani drudzy nie przeszkadzają mi, o ile całość jest ustawiona że nie świeci po oczach wink.gif

Napisano

> Wolę zapytać na tym kąciku - na motodyskusjach byłby z tego tylko dżihad a odpowiedzi zapewne

> brakłoby. Ostatnio coraz częściej widzę ciężarówki (mówię o starszych oczywiście), które albo

> mają xenony w zwykłych reflektorach z ryflowanym szkłem, albo tak udające xenon żarówki

> halogenowe. Która opcja jest prawdziwa? Nie bardzo chce mi się wierzyć, że niebieskie żarówki

> tak świecą, bo nawet przez okno w domu widzę że świeci to fajnie, a z drugiej strony nie chce

> mi się wierzyć w taką powszechność HIDów i braku reakcji niebieskich. Analogiczne zjawisko

> obserwuję w Volvo, szczególnie starsze mają wstawione lampy z soczewką i świecą sobie na

> niebiesko-biało.

> Aha, i żeby nie było: raczej ani jedni, ani drudzy nie przeszkadzają mi, o ile całość jest

> ustawiona że nie świeci po oczach

Dużo też tego widać w osobówkach niestety no.gif Oślepia to strasznie. Podobno ten HID w reflektorach z soczewką jako tako trafia w linię ale z ryflowanym szkłem to jest porażka no.gif

Napisano
  • Autor

> Dużo też tego widać w osobówkach niestety Oślepia to strasznie. Podobno ten HID w reflektorach z

> soczewką jako tako trafia w linię ale z ryflowanym szkłem to jest porażka

Czyli jednak to xenon. Bo faktycznie - niebieska żarówka nie dałaby takiego światła. Dziwi mnie tylko, jak można utrzymać DR jeżdżąc po całej Europie z takimi wydumkami. Czy policja przymyka jednak na to oczy? Z jednej strony nie dziwię się, że dużo jeżdżąc ktoś stara się poprawić sobie komfort pracy, z drugiej strony zaś od tego są wszelkie światła dalekosiężne - i tam niech świeci co chce, a tutaj w ryflowanym szkle faktycznie to trochę problematyczne jest. Z soczewką to inna bajka - nie zdarzyło się żeby mi przeszkadzało.

Napisano

>Analogiczne zjawisko obserwuję w Volvo, szczególnie starsze mają wstawione lampy z soczewką i świecą sobie na niebiesko-biało.

Jeśli chodzi Ci o chińczyki to ksenony miały w opcji czyli seria to co widzisz wink.gif

Napisano

> Czyli jednak to xenon. Bo faktycznie - niebieska żarówka nie dałaby takiego światła. Dziwi mnie

> tylko, jak można utrzymać DR jeżdżąc po całej Europie z takimi wydumkami. Czy policja przymyka

> jednak na to oczy? Z jednej strony nie dziwię się, że dużo jeżdżąc ktoś stara się poprawić

> sobie komfort pracy, z drugiej strony zaś od tego są wszelkie światła dalekosiężne - i tam

> niech świeci co chce, a tutaj w ryflowanym szkle faktycznie to trochę problematyczne jest. Z

> soczewką to inna bajka - nie zdarzyło się żeby mi przeszkadzało.

z tego co wiem to w wielu panstawch niejest to zabrobione, a najblizej szukajac - u mnie w firmie montuja xenony w actrosach i jeszcze nikt nic nipowiedzial, moj brat bedac w angli do swojego golfa montowal w warsztacie, i sami zachwalali ze to jest ok ze lepsza widocznosc i takie tam, a i z przegladem niemial zadnych problemow.

Napisano

> z tego co wiem to w wielu panstawch niejest to zabrobione, a najblizej szukajac - u mnie w firmie

> montuja xenony w actrosach i jeszcze nikt nic nipowiedzial, moj brat bedac w angli do swojego

> golfa montowal w warsztacie, i sami zachwalali ze to jest ok ze lepsza widocznosc i takie tam,

> a i z przegladem niemial zadnych problemow.

Ale ksenony czy takie zestawy z allegro wkładane w miejsce normalnej żarówki?

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Analogiczne zjawisko

> obserwuję w Volvo, szczególnie starsze mają wstawione lampy z soczewką i świecą sobie na

> niebiesko-biało.

Fabrycznie ksenony były we Wolwie od nowego modelu FH, tego z 'pionowymi' lampami

Wbrew pozorom - sporo się tego sprzedaje - dopłata patrząc przez pryzmat kosztu całego auta wcale nie jest taka wysoka...

Napisano

> Jeśli chodzi Ci o chińczyki to ksenony miały w opcji czyli seria to co widzisz

A to Volvo jest chińskie?!

Łał, coś nowego.

Zamieniam się w słuch....

Napisano

> A to Volvo jest chińskie?!

> Łał, coś nowego.

> Zamieniam się w słuch....

Tak na nie mówią że chińczyk a nie jest w żaden sposób chińskie hehe.gif

Napisano

> Tak na nie mówią że chińczyk a nie jest w żaden sposób chińskie

Nie no, upewniam się.

Osobiście również walczę z ciemnotą w narodzie, która nie odróżnia Volvo kupy forda z silnikiem citroena na chińskich podzespołach, NIESTETY noszącej ironmarka...

Napisano

> Nie no, upewniam się.

> Osobiście również walczę z ciemnotą w narodzie, która nie odróżnia Volvo kupy forda z silnikiem

> citroena na chińskich podzespołach, NIESTETY noszącej ironmarka...

Teraz większość aut już ma takie koneksje. Saab 95 to nic innego jak Vectra z lekko zmienionym poszyciem no.gif

A "chińczyk" to rzeczywiście ksywka Volvo ze skośnymi oczami wink.gif

Napisano

> Teraz większość aut już ma takie koneksje. Saab 95 to nic innego jak Vectra z lekko zmienionym

> poszyciem

Yhy. A Volvo to co? Kamaz ze zmienionym poszyciem?

No proszę Cię...

Różnica między chińskim Volvo Auto a prawdziwym Volvo jest jak między koniem a konikiem morskim....

> A "chińczyk" to rzeczywiście ksywka Volvo ze skośnymi oczami

Napisano

> Yhy. A Volvo to co? Kamaz ze zmienionym poszyciem?

> No proszę Cię...

> Różnica między chińskim Volvo Auto a prawdziwym Volvo jest jak między koniem a konikiem morskim....

> > A "chińczyk" to rzeczywiście ksywka Volvo ze skośnymi oczami

Nie spotkałeś się nigdy jak to kierowcy mówią o Jelczach albo Roburach smile.gif ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.