Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drgania Punto I 75 ELX

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Mam problem. Mama jeździ codziennie do pracy Punciakiem i od jakiegoś czasu już dłuższego zauważyła drgania występujące po uruchomieniu samochodu, które pojawiają się na :

- konsoli

- kierownicy

- drzwiach lewych z przodu (od kierowcy)

Zaprowadziliśmy do szwagra - mechanika. Mama mówiła, żeby sprawdził poduszki wszystkie, bo jeszcze Ojciec kiedyś mówił, że już one będą do wymiany. Sprawdzili, wymienili za 1 razem poduszkę pod skrzynią, wahacz bo niby był już do wymiany oraz przewód hamulcowy (być może przy okazji przejrzał ze jest do wymiany).

Mama odebrała autko, ale niestety te dolegliwości nie ustały. Powiedziała, że od uruchomienia auta w czasie jazdy gdy się nagrzewa te drgania się nasilają. Są także na biegu jałowym. Szwagier powiedział, że być może auto nie pali na wszystkich cylindrach i że to dlatego się tak robi. Szczerze jakoś mi się wierzyć w to nie chce, ale chciałabym poznać Wasze opinie co to może być. Niby oglądał dwie pozostałe poduszki od silnika i niby są dobre ( a Ojciec za życia jeszcze wiem, że jedną z poduszek od silnika zamawiał bo widział, ze jest już wyrobiona, ale nie dali rady jej ściągnąć w sklepie dość długo i tak zostało). Podpowiedzcie coś w tej sprawie, jakieś pomysły. Dodam, że podobny problem miałam niedawno w Peugeocie i jak się okazało właśnie drgania i huk był spowodowany rozwaloną w środku poduszką od silnika. Z Zewnątrz za bardzo nie było widać nawet uszkodzeń.

Druga sprawa jeszcze, to zaczynające się i słyszalne stuki w kołach przednich. Jak trafi się np wybój albo dziura w jezdni to wtedy słychać stuk, albo przy skręcaniu kół. Wiem, że kiedyś u byłego w Punciaku były wymieniane bodajże amortyzatory lub wahacze, lub jedno i drugie bo też coś takiego było. Podpowiedzcie też czy dobrze myślę w tej kwestii.

Sorki, że długie, ale zależy mi na dobrej diagnozie smile.gif

Pozdrawiam biglaugh.gif

Napisano

> Witajcie.

> Mam problem. Mama jeździ codziennie do pracy Punciakiem i od jakiegoś czasu już dłuższego zauważyła

jeśli ustępują z nagrzanie silnika to wypada zapłon

> Druga sprawa jeszcze, to zaczynające się i słyszalne stuki w kołach przednich. Jak trafi się np

> wybój albo dziura w jezdni to wtedy słychać stuk, albo przy skręcaniu kół. Wiem, że kiedyś u

> byłego w Punciaku były wymieniane bodajże amortyzatory lub wahacze, lub jedno i drugie bo też

> coś takiego było. Podpowiedzcie też czy dobrze myślę w tej kwestii.

górne poduszki amortyzatora, to czym się góra amorka trzyma budy

Napisano
  • Autor

> jeśli ustępują z nagrzanie silnika to wypada zapłon

Wlaśnie Mama twierdzi, że z nagrzewaniem się silnika nie ustępują tylko się nasilają.

Napisano

> górne poduszki amortyzatora, to czym się góra amorka trzyma budy

Objaw zużycia górnego mocowania amora to pojedyncze strzały (jak kamień spod koła) przy skręcaniu koła na postoju. Stuki w czasie jazdy to może byc zużyte zawieszenie np. wybity wahacz.

Napisano
  • Autor

> Objaw zużycia górnego mocowania amora to pojedyncze strzały (jak kamień spod koła) przy skręcaniu

> koła na postoju. Stuki w czasie jazdy to może byc zużyte zawieszenie np. wybity wahacz.

Właśnie i jeden z wahaczy został wymieniony (nie wiem tylko który). Poza tym zapytam czy po tej wymianie wahacza ma to dalej teraz np. dzisiaj jak będzie wracała z pracy.

Napisano

Stabilizator z przodu może pukać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.