Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o urządzenie rozruchowe...

Featured Replies

Napisano

Chodzi mi o taki przenośny akumulator do ładowania w domu, z krokodylkami po bokach. Jest tego masa na alledrogo od ok.200pln do 400-500pln.

W związku z powyższym mam pytanie: czy ktoś tego używa, czy są jakieś wskazania typu "który model wybrać?" i takie tam ogólne spostrzeżenia...

Potrzebuję tego do okazyjnego rozruchu samochodu mojej serce.gif, jeździ głównie po mieście i czasem z zaskoczenia okazuje się, że mróz przywalił i aq jest za słaby na odpalenie. Nie mam garażu więc mam problem z doładowaniem okresowym. Kiedy ja jadę, to już po kręceniu rozrusznika czuję, że trzeba kawałek za miasto wyjechać żeby podładować, natomiast moje skarby kręcą, kręcą, kręcą... aż przestaje kręcić i wtedy telefon. 893goodvibes.gif

Napisano

Podłączasz do akumulatora. Włączasz. Wsiadasz do auta i odpalasz. Tyle. Mam w robocie taki za 300zł z Norauto i 4,5l V8 na tym odpala palacz.gif Niespecjalnie nadaje się do długiego kręcenia. Szybko się rozładowuje. Nie widzę większego sensu zakupu, lepiej kupić nowy akumulator, no chyba, że ktoś ma dużo autek, które co rano muszą odpalać.

Napisano

Ja mam jedno z najtańszych tego typu urządzeń, co często widać nawet w hipermarketach.

Latem przydaje się wbudowany kompresor, bo nie trzeba plątać się z przewodami.

Zimą jak padnie akumulator sprawa jest rozwiązana w 2 minuty. Dobra rzecz, jak trzeba szybko wyjechać autem.

Napisano
  • Autor

> Nie widzę większego sensu zakupu, lepiej kupić nowy akumulator, no chyba, że ktoś

> ma dużo autek, które co rano muszą odpalać.

Co mi da nowy akumulator jeżeli będzie nie doładowany?

Jak pisałem, jeździ na krótkich trasach w mieście, na światłach, do tego diesel. Po prostu bilans elektryczny jest ujemny. Częste rozruchy i trasa, która nie pozwoli doładować energii zużytej na rozruch. W takiej sytuacji nie pomoże nawet najlepszy najnowszy akumulator. Są, co prawda kable w bagażniku ale nie zawsze jest dawca pod ręką, a ta maszynka daje niezależność.

Wiem jak ona działa. Chciałem tylko poznać opinie o tanich urządzeniach. W pracy mam takie, tylko z górnej półki. Czasem nie warto oszczędzać 100-200pln i kupić coś co jest sprawdzone i solidniejsze, czasem zaś wystarczy najtańsze rozwiązanie i też jest git.

pzdr.

Napisano

Kup za 70 zł aku żelowy 20Ah + ładowarkę mikroprocesorową za 80 zł + dobre kable rozruchowe.

Zestaw bardziej uniwersalny.

Napisano

> Co mi da nowy akumulator jeżeli będzie nie doładowany?

Moim zdaniem lepiej będzie jak kupisz prostownik i profilaktycznie raz na jakiś czas po prostu doładujesz akumulator. wink.gif

Napisano

> Co mi da nowy akumulator jeżeli będzie nie doładowany?

Sprawdź stan instalacji elektrycznej pojazdu - ładowanie, pobór prądu bez uruchomienia silnika. Sprawny układ z nowym aku nie wymaga doładowywania. Moja żona jeździ po 5-6 km, do tego zatrzymuje się po drodze w sklepie, pod przedszkolem. Silnik co prawda benzynowy, ale auto stoi nieraz nieużywane przez weekend albo i kilka dni. Akumulator ma rok, nie ma najmniejszego problemu z rozruchem nawet po tygodniu jazdy na krótkim dystansie z ogrzewaniem szyby, lusterek, dmuchawą, radiem i kolejnym tygodniu postoju. Podstawą jest tylko sprawny akumulator i sprawny uklad elektryczny

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem lepiej będzie jak kupisz prostownik i profilaktycznie raz na jakiś czas po prostu

> doładujesz akumulator.

cytat z mojego pierwszego posta: Nie mam garażu więc mam problem z doładowaniem okresowym.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź stan instalacji elektrycznej pojazdu - ładowanie, pobór prądu bez uruchomienia silnika.

Jestem elektrykiem z ponad dwudziestoletnim stażem, jak sądzisz od czego zacząłem diagnozę problemu...?

> Sprawny układ z nowym aku nie wymaga doładowywania. Moja żona jeździ po 5-6 km, do tego

moja jedzie 2-3km, też po drodze robiąc zakupy, kosmetyczka itp.

> Silnik co prawda benzynowy,

no i tu jest główna różnica, prąd rozruchowy w dieslu jest znacznie większy (dużo większy opór do pokonania, choćby ze względu na sprężanie) niż w benzynówce. mam porównanie, bo poprzednio miała 1,4Pb(też Clio) i na tych samych trasach bez problemu. Problem pogłębia się zimą, kiedy trzeba dieslem nieco dłużej zakręcić. Latem problem praktycznie nie istnieje. Raz tylko padł, ale stał ok. 1 miesiąc z włączonym alarmem w czasie wakacji.

> Podstawą jest tylko sprawny akumulator

> i sprawny uklad elektryczny

od tego zacząłem, raczej dbam o samochody, mniej o estetykę bardziej o stan techniczny, mój mechanik kiedyś nazwał mnie "psychopatą wymieniającym części zanim się zepsują" rotfl.gif

Napisano

> cytat z mojego pierwszego posta: Nie mam garażu więc mam problem z doładowaniem okresowym.

Koniecznie widzę chcesz albo wydać kilka stówek albo kupić sobie tą zabawkę. O ile 2 wersję jakoś tam rozumiem to pierwszej za cholerę nie mogę. Można te pieniądze na inne przyjemności przeznaczyć. Po drugie, ja bym wolał raz na 2 tygodnie zabrać akumulator do domu i w domu doładować niż kazać żonie bawić się z tym wynalazkiem gdzieś w środku miasta... Ale rób jak sobie chcesz zlosnik.gif

Napisano

Ja tam zastanawiam się nad kupnem podobnego wynalazku i też dla kobity. Potrafi zostawić furę na światłach na pół dnia, albo i na noc (i co z tego, że ma dzwonek przy otwieraniu drzwi hehe.gif ). Poza tym jest kompresorek, lampka i gniazdo zapalniczki, które się może przydać gdzieś na biwaku. Jedyne co w tej sytuacji polecić, to chyba model z jak najwyższym prądem rozruchowym, no i koniecznie z aku żelowym, bo to przecież niekoniecznie zawsze w pozycji pionowej będzie wożone/przechowywane, jak znam życie zlosnik.gif

Napisano

> Chodzi mi o taki przenośny akumulator do ładowania w domu, z krokodylkami po bokach. Jest tego masa

> na alledrogo od ok.200pln do 400-500pln.

> W związku z powyższym mam pytanie: czy ktoś tego używa, czy są jakieś wskazania typu "który model

> wybrać?" i takie tam ogólne spostrzeżenia...

> Potrzebuję tego do okazyjnego rozruchu samochodu mojej , jeździ głównie po mieście i czasem z

> zaskoczenia okazuje się, że mróz przywalił i aq jest za słaby na odpalenie. Nie mam garażu

> więc mam problem z doładowaniem okresowym. Kiedy ja jadę, to już po kręceniu rozrusznika

> czuję, że trzeba kawałek za miasto wyjechać żeby podładować, natomiast moje skarby kręcą,

> kręcą, kręcą... aż przestaje kręcić i wtedy telefon.

Mam ten sam problem.

Żona pokonuje zawrotne dystanse ok 6 km dzienne i to w obie strony - chyba że zakupy to wtedy 10 do 15 km.

Takie urządzenie rozruchowe zwane boosterem nie będzie trzymało napięcia wiecznie i kilka nocy spędzonych w bagażniku z mrozem ok 20 stopni rozładuje je.

Jedyna metoda na takie problemy to raz na miesiąc / 3 tygodnie aku pod pachę, do domu ładowanie na 100% i tyle.

Można załatwiać to np w weekend kiedy żona nie jeździ autem.

Kupiłem kiedyś takie urządzenie o jakie pytasz i szybko je sprzedałem ( na szczęście bez straty )

Raz że było za małe do mojego silnika ( moja wina ) dwa że tak jak pisałem wcześniej szybko padało po noclegach w mroźnym bagażniku.

Jak aku do noszenia za ciężki to są takie torby z kółkami zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Takie urządzenie rozruchowe zwane boosterem nie będzie trzymało napięcia wiecznie i kilka nocy

> spędzonych w bagażniku z mrozem ok 20 stopni rozładuje je.

u mnie urządzenie byłoby w mieszkaniu, bądź w piwnicy (chodzi głównie o poranny rozruch) można po prostu się cofnąć do piwnicy tylko w przypadku niepowodzenia...

> Jedyna metoda na takie problemy to raz na miesiąc / 3 tygodnie aku pod pachę, do domu ładowanie na

> 100% i tyle.

Tu też problem (pomijam rozprogramowanie radia) auto to Clio, ma trochę elektroniki i jak odepnę aq, to cuda się wyczyniają, no i główna przeszkoda, musiałbym zostawić auto na parkingu otwarte (mam central bez możliwości zamknięcia mechanicznie drzwi pasażera i bagażnika), ehhh.... ta nowoczesność... z gaźnikowym Golfem I nie miałem takich problemów...

> Jak aku do noszenia za ciężki to są takie torby z kółkami

ciężar to pikuś, wymontowanie to więcej kombinacji...

pozdr.

Napisano
  • Autor

> no i koniecznie z aku żelowym, bo to przecież niekoniecznie zawsze w pozycji pionowej będzie

> wożone/przechowywane, jak znam życie

W sumie cenna uwaga idea.gif, tyle, że wtedy to raczej nie będzie stokilkadziesiąt złotych niestety, ale faktem jest,że czasem nie warto oszczędzać.

pozdr.

Napisano
  • Autor

> Po drugie, ja bym wolał raz na 2 tygodnie zabrać akumulator do domu i w domu

Tu też problem (pomijam rozprogramowanie radia) auto to Clio, ma trochę elektroniki i jak odepnę aq, to cuda się wyczyniają, no i główna przeszkoda, musiałbym zostawić auto na parkingu otwarte (mam central bez możliwości zamknięcia mechanicznie drzwi pasażera i bagażnika)

> kazać żonie bawić się z tym wynalazkiem gdzieś w środku miasta...

w sytuacji "ważne spotkanie", to żadna zabawa, maska w górę , dwie klemy i już... bez stresu "co rano zrobię jak nie odpali?", no i raczej na parkingu pod blokiem niż w centrum miasta, jak juz rano odpali, to po południu raczej bez problemów...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.