Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W jaki sposób jest realizowana regulacja czasu wycieraczek?

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś wie w jaki sposób działa regulacja czasu pracy trybu przerywanego w marei?

Przełożyłem elektronikę silniczka z M do B i tryb przerywany ma zbyt dużą zwłokę czasową i chciałbym ją zmniejszyć.

Napisano

> Czy ktoś wie w jaki sposób działa regulacja czasu pracy trybu przerywanego w marei?

> Przełożyłem elektronikę silniczka z M do B i tryb przerywany ma zbyt dużą zwłokę czasową i

> chciałbym ją zmniejszyć.

marea z ktorej byl wyjety silnik nie miala przypadkiem regulacji czasu na manetce od wycieraczek?

Napisano

> marea z ktorej byl wyjety silnik nie miala przypadkiem regulacji czasu na manetce od wycieraczek?

Dokładnie tak właśnie jest.Są 3 albo 4 prędkości.A w takich układach jeśli się dobrze orientuje,długość czasu ustawia się za pomocą doboru kondensatora elektrolitycznego o odpowiedniej pojemności.

Napisano

> Czy ktoś wie w jaki sposób działa regulacja czasu pracy trybu przerywanego w marei?

> Przełożyłem elektronikę silniczka z M do B i tryb przerywany ma zbyt dużą zwłokę czasową i

Dokładnie tak jest jak Kolega Zielony napisał. Na tej płytce są chyba cztery elementy i wystarczy zmienić kondenastorek i to on reguluje odstęp czasowy.

Poza tym to faktycznie w Maryśce była chyba regulacja czasu pracy wycieraczki w manetce.

Napisano

> Poza tym to faktycznie w Maryśce była chyba regulacja czasu pracy wycieraczki w manetce.

Nie chyba tylko na pewno. Teraz mi tego brakuje w XP confused.gif

Napisano

> Nie chyba tylko na pewno. Teraz mi tego brakuje w XP

w XP sterowanie czasem wycieraczek jest uzależnione od prędkości pojazdu

Napisano

-- jeśli masz odpowiednią ilośc samozaparcia i podstawową znajomość elektroniki plus lutowania, to qp dowolny regulator tyrystorowy na 12V ( dostępne gotowe zestawy LM Elektronik) i zrób sobie płynną regulację prędkości.

Co prawda wymaga to wyprowadzenia ośki potencjometru, ale w końcowym efekcie opłaca się; tak onegdaj zrobiłem w swojej maryśce.

Drugie wyjście to takie jak opisane - kondensatory.

Napisano

> -- jeśli masz odpowiednią ilośc samozaparcia i podstawową znajomość elektroniki plus lutowania, to

> qp dowolny regulator tyrystorowy na 12V

jaki? confused.gif

> ( dostępne gotowe zestawy LM Elektronik)

jakoś nie mogę znaleźć w google - dasz jakiś link?

> i zrób sobie

> płynną regulację prędkości.

> Co prawda wymaga to wyprowadzenia ośki potencjometru, ale w końcowym efekcie opłaca się; tak

> onegdaj zrobiłem w swojej maryśce.

w maryśce jest 4 czy 5 prędkości wycieraczek - po co tak rzeźbić?

284685143-marea.jpg

post-112610-1435251153782_thumb.jpg

Napisano

> jaki?

> jakoś nie mogę znaleźć w google - dasz jakiś link?

-- a chociażby taki

> w maryśce jest 4 czy 5 prędkości wycieraczek - po co tak rzeźbić?

-- sru, ale mi strzeliło to z niewiadomych przyczyn. Nie mogłem dokupić wówczas płytki sterującej, więc zrobiłem sobie coś takiego smile.gif

Napisano

> -- a chociażby taki

To jest tranzystorowy zlosnik.gif układ regulujący obroty silnika - miałeś wycieraczki które ścierały w zwoooolnionym tempie?

Do płynnej regulacji czasu pracy (nie prędkości pióra na szybie) to raczej coś

takiego

Napisano

> To jest tranzystorowy układ regulujący obroty silnika - miałeś wycieraczki które ścierały w

> zwoooolnionym tempie?

-- fuckt, pomyłka oczywista hehe.gif

Nie regulator prędkości, tylko interwałów czasowych. Pisząc posta dłubałem w ściemniaczu żarówki, stąd taki tok myślowy mlot.gif

> Do płynnej regulacji czasu pracy (nie prędkości pióra na szybie) to raczej coś

> takiego

-- w rzeczy samej ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.