Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turbo przeładowuje w leonie 1.8T

Featured Replies

Napisano

Niedawno pojawił się u mnie problem z systematycznym przeładowywaniem podczas delikatnego operowania gazem.

Objawia się to tym, że np ruszając normalnie, turbo zaczyna ładować(choć jeszcze nie powinno) i po chwili ucina mi doładowanie, potem już sytuacja sie nie powtarza. Wymieniłem N75, wyczyściłem przepustnicę. Na logach widać że Duty cycle dla n75 jest zbliżone do 100% kiedy takie przeładowanie ma miejsce, actual boost dochodzi do ok 1230, tzn 0.23bara a specific boost cały czas pozostaje 1000.

Dodatkowo zdarza się też, że po uruchomieniu zimnego silnika i próbie ruszenia zaczyna on szarpać, przerywać itp, boost wtedy jak by sie zacinał bo nawet przy minimalnym dodaniu gazu wskaźnik doładowania pokazuje okolice 0 czyli nie ma podciśnienia, wtedy wystarczy lekko acz stanowczo kopnąć w gaz by na krótko podbić obroty i sytuacja się normuje

Nie dzieję sie to cały czas, ale ostatnio coraz częściej i zaczyna mnie to mocno irytować. Na VAGu 0 błedów.

Poza tym, innych nieprawidłowości nie zauważyłem, przy pełnym obciążeniu ciśnienie trzyma dobrze i ma prawidłową wartość (ok 0,65bara) więc DV chyba jest sprawny, nie zauważyłem też by pojawiły się jakieś nieszczelności.

Silnik AUQ, seria

Możecie coś podpowiedzieć ?

Napisano

weze podcvisnieniowe ok? mialem u siebie w TDI nieszczelne weze sterowania i przeladowywal po wymianie ok

Napisano

Obstawiał bym przepływomierz. U mnie były podobne objawy najpierw ztwierdzono ze gotuje się IC ale jak się okazało była walnięta przepływka.

Napisano
  • Autor

> Obstawiał bym przepływomierz. U mnie były podobne objawy najpierw ztwierdzono ze gotuje się IC ale

> jak się okazało była walnięta przepływka.

jest to ciekawy trop, sprawdzę ok.gif

Napisano

> jest to ciekawy trop, sprawdzę

Sam jestem ciekaw jak rozwiaze sie sprawa, przyda sie na przyszlosc. Jak to przeplywomierz to napisz ile kosztowal nowy.

Bo z tego co wiem, warto kupic w tym wypadku oryginal.

Napisano
  • Autor

> Sam jestem ciekaw jak rozwiaze sie sprawa, przyda sie na przyszlosc. Jak to przeplywomierz to

> napisz ile kosztowal nowy.

> Bo z tego co wiem, warto kupic w tym wypadku oryginal.

Robiłem testy, wydaje mi się że to jednak nie przepływomierz, który jest raptem dwuletni i oryginalny boscha.

Szukam dalej oslabiony.gif

Napisano

> Robiłem testy, wydaje mi się że to jednak nie przepływomierz, który jest raptem dwuletni i

> oryginalny boscha.

> Szukam dalej

No to do roboty:) u mnie bylo podobnie znaczy poszarpywal przy ruszaniu na zimno i pomogla wymiana cewek.

Ale przeladowywanie, z ciekawoscia czekam na rozwiazanie i oczywiscie usuniecie problemu. Z mojej strony powodzenia i dawaj znac co bylo i co wyeliminowales. Pozdrawiam

Napisano

> Niedawno pojawił się u mnie problem z systematycznym przeładowywaniem podczas delikatnego

> operowania gazem.

> Objawia się to tym, że np ruszając normalnie, turbo zaczyna ładować(choć jeszcze nie powinno) i po

> chwili ucina mi doładowanie, potem już sytuacja sie nie powtarza. Wymieniłem N75, wyczyściłem

> przepustnicę. Na logach widać że Duty cycle dla n75 jest zbliżone do 100% kiedy takie

> przeładowanie ma miejsce, actual boost dochodzi do ok 1230, tzn 0.23bara a specific boost cały

> czas pozostaje 1000.

Wygląda na nieszczelność w układzie sterowania WG lub uszkodzenie samego siłownika WG. Jak już koledzy sugerowali, zacznij od wężyków i zobacz czy nie zgnił Ci siłownik WG przy turbinie.

Napisano

> Sam jestem ciekaw jak rozwiaze sie sprawa, przyda sie na przyszlosc. Jak to przeplywomierz to

> napisz ile kosztowal nowy.

> Bo z tego co wiem, warto kupic w tym wypadku oryginal.

Kupiłem oryginał bosch na wymianę ale nie w aso tylko w zwykłym sklepie z częściami, było sporo taniej niż w aso i od roku działa jak należy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.