Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy Ford Transit - brązowe, rdzawe kropki na lakierze

Featured Replies

Napisano

Od kilku miesiecy posiadamy w firmie Forda Transita, nówka sztuka prosto z salonu - kolor biały.

Osobiscie byłem przy odbiorze i juz wtedy zauwazylem na przesównych drzwiach kilkanascie brązowych kropek.

Facet z salonu twierdził, ze to konserwacja musiała sie osadzic, faktycznie po zdrapaniu palcem sladu po tym nie bylo. Wtedy odpusciłem temat.

Niestety w trakcie eksploatacji takich kropek, robi sie co raz więcej, teraz juz praktycznie kazdy element auta jest nimi obsypany. Kropki są roznej wielkosci, przypominają rdze i są "ostre", po zdrapaniu nie ma po nich sladu. Nie mam niestety zdjecia, ale nie wiem nawet czy udalo by sie to sfotografowac, zeby bylo cos widać

Czy to moze byc rdza? Jakas wada fabryczna, brak podkładu czy cos takiego? Zanim przejade sie do salonu, wole zapytac na forum, zeby znowu mnie nie spławili i nie kazali np co jakiś czas czyscic samochodu pastą polerską zlosnik.gif

Jeżeli faktycznie okaze sie, ze to rdza, jak bedzie wyglądał ewentualny proces naprawy? Cale auto do lakierowania, czy troche zbyt duzo wymagam? zlosnik.gif Co z firmowym oklejeniem, serwis powinien je odtworzyc, czy martw sie kliencie sam oslabiony.gif

Napisano

skoro schodzi, to nie rdza... Może asfalt?

Napisano

a ja wiem a ja wiem smile.gif

mialem takie cos

ktos szlifierka cos wycinal obok samochodu i iskry polecialy na auto

ladnie sie wtopily w lakier i zardzewialy przy pierwszej wilgoci

polerka przywroci normalny stan smile.gif

Napisano
  • Autor

> skoro schodzi, to nie rdza... Może asfalt?

asfalt tez jest, ale typowo czarny, te kropki eweidentnie wyglądają jak rdza i pojawia sie w roznych dziwnym miejscach, tylne drzwi, boczne drzwi pod klamką. Nie mam pomysłu skąd by sie mogly brac

Napisano

smoła z drogi - niestety na białym ją bardzo widać

Napisano

> a ja wiem a ja wiem

> mialem takie cos

> ktos szlifierka cos wycinal obok samochodu i iskry polecialy na auto

> ladnie sie wtopily w lakier i zardzewialy przy pierwszej wilgoci

> polerka przywroci normalny stan

chwila chwila... jeśli by tak było, to jak sam powiedziałeś, byłyby to wtopione w lakier i obawiam się, że polerka by nie pomogła, a tutaj da się te plamki zdrapać bez śladu.

Napisano
  • Autor

> a ja wiem a ja wiem

> mialem takie cos

> ktos szlifierka cos wycinal obok samochodu i iskry polecialy na auto

> ladnie sie wtopily w lakier i zardzewialy przy pierwszej wilgoci

> polerka przywroci normalny stan

W sumie mozesz miec racje, z tym ze musiało to miec miejsce jeszcze w salonie i do tej pory to wychodzi.

No to cos czuje ze jutro czeka mnie dzień z pasta polerską, mam nadzieje ze po takim zabiegu będzie spokój zlosnik.gif

Napisano

> asfalt tez jest, ale typowo czarny, te kropki eweidentnie wyglądają jak rdza i pojawia sie w

> roznych dziwnym miejscach, tylne drzwi, boczne drzwi pod klamką. Nie mam pomysłu skąd by sie

> mogly brac

też mam biały samochód i też mam takie plamki wyglądające jak rdza, które schodzą bez śladu po zdrapaniu. Wg mnie to smoła. Ponoć masło pomaga ok.gif

Napisano
  • Autor

> chwila chwila... jeśli by tak było, to jak sam powiedziałeś, byłyby to wtopione w lakier i obawiam

> się, że polerka by nie pomogła, a tutaj da się te plamki zdrapać bez śladu.

Po przejechaniu ręką po lakierze czuć ze jest on chropwaty nie tylko w miejscach gdzie widac rdze, ale tez gdzie indziej. Faktycznie mogą to byc pozostalosci po iskrach ok.gif

Napisano

> W sumie mozesz miec racje, z tym ze musiało to miec miejsce jeszcze w salonie i do tej pory to

> wychodzi.

> No to cos czuje ze jutro czeka mnie dzień z pasta polerską, mam nadzieje ze po takim zabiegu będzie

> spokój

Przejdzie na trochę potem powróci. Mam to samo, też Transit.

Napisano

> Po przejechaniu ręką po lakierze czuć ze jest on chropwaty nie tylko w miejscach gdzie widac rdze,

> ale tez gdzie indziej. Faktycznie mogą to byc pozostalosci po iskrach

wiesz, "skórka pomarańczowa" to standard w nowych autach. Ja jednak będę twierdził, że jeśli dajesz radę zdrapać plamkę bez śladu, to nie są pozostałości po cięci/spawaniu, bo te przepaliłyby lakier i pozostawiły wżery.

Napisano
  • Autor

> Przejdzie na trochę potem powróci. Mam to samo, też Transit.

A na ile jest to szkodliwe na dłuższą mete?

Zeby sie pózniej nie okazało ze po 5 latach narzedzia z paki bedziemy wyciagać bez otwierania drzwi zlosnik.gif

Napisano

Spróbuj delikatnie zmyć kropki benzyna ekstrakcyjną . Jeżeli się będą rozpuszczać pod jej wpływem, to dziadostwo z dróg. Obejrzyj też opony czy tam nie ma czegos przyklejonego . Pęd powietrza potrafi cuda robić drobinkami np smoły

Napisano

> A na ile jest to szkodliwe na dłuższą mete?

> Zeby sie pózniej nie okazało ze po 5 latach narzedzia z paki bedziemy wyciagać bez otwierania drzwi

Nie wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.