Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sworzeń wahacza

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu przy małych prędkościach słyszałem jakieś stuki po prawej stronie. Dziś w końcu wybrałem się na stację diagnostyczną i okazało się że mam walnięty sworzeń wahacza. Czy któryś z kolegów bawił się sam w jego wymianę? Czy nie obędzie się bez warsztatu? Z góry dziękuje IThankYou.gif

Napisano

Ostatnio pojawiły się blaszane wahacze z wymiennym sworzniem.

Jeśli masz wahacz odlewany to raczej nic nie zrobisz.

Kupić nowy z wymiennym sworzniem.

Napisano

Witaj, niedawno przerabiałem temat wahaczy zawieszenia itd. W zależności jaki masz bolid w jakiej wersji silnikowej jest dostępne kilka wariantów.

1. Wahacz cały kuty nie ma sensu wymieniać samego sworznia tylko cały wahacz. Tylko TRW lub ORI Fiata, reszta rozpadnie się zanim się obejrzeć angryfire.gif

2. wahacz blaszany O taki i wtedy można się bawić w wymianę samego sworznia ( odcinasz nity i wymieniasz)

Przy wymianie należy pamiętać o tym, ze dziury oink.gif są różne 12mm i 14 mm wszystko zależy od roku produkcji

Napisano

> cuś takiego tylko nie ma ceny wahacz

Taaa

Sądzę, że po wymianie samego sworznia po paru km puści guma z poprzecznej tulei ... i co znów wymiana?

Tak jak koledzy pisali wyżej TRW cały lub oryginał w ASO ( z robocizna ok 400zł/1szt i 2 lata gwarancji)

Napisano
  • Autor

Dzięki za rady bow.gif

Taki jak na zdjęciu w załączniku może być?

post-149533-1435251154429_thumb.jpeg

Napisano

> Dzięki za rady

> Taki jak na zdjęciu w załączniku może być?

Tak tylko pamiętaj o dziurce byś nie musiał wymieniać old.gif Co do jakości przedstawionej firmy opinie padły autor jest świadom zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tak tylko pamiętaj o dziurce byś nie musiał wymieniać Co do jakości przedstawionej firmy opinie

> padły autor jest świadom

jak sprawdzić kiedy jaka była dziurka? Mam MW 1.9 JTD z 2003 r. Eper pomoże? A co do producenta to zdecyduję się na TRW.

Napisano

> jak sprawdzić kiedy jaka była dziurka? Mam MW 1.9 JTD z 2003 r. Eper pomoże? A co do producenta to

> zdecyduję się na TRW.

Masz 12mm ok.gif

2004 -12/14

2005 - 14mm

Napisano
  • Autor

> Masz 12mm

> 2004 -12/14

> 2005 - 14mm

Dzięki za pomoc - jutro zamawiam i do roboty uzbroj_zlo.gif

Napisano

>Czy któryś z kolegów bawił się sam w jego wymianę? Czy nie obędzie się bez warsztatu? Z góry dziękuje

Ja wymieniałem prawy wahacz. Miałem problem z wybiciem sworznia przy zwrotnicy dopiero po podgrzaniu palnikiem udało się. Po wymianie obowiązkowo trzeba ustawić zbieżność.

Napisano

> Ja wymieniałem prawy wahacz. Miałem problem z wybiciem sworznia przy zwrotnicy dopiero po

> podgrzaniu palnikiem udało się. Po wymianie obowiązkowo trzeba ustawić zbieżność.

Witam, ja też wymieniałem obydwie strony, nie jest jakąś dużą filozofią wymienić. Ja robiłem tak najpierw sworzeń później tylna tuleja, Podciągnąć Macpherson do góry i wsadzić silentbloka, dziury wyrównałem wsadzając okrągły bolec potem śruba. skręciłem całość lekko i na opuszczonych kołach dokręciłem. Słyszałem opinie, że w stilo nie trzeba na opuszczonych. niewiem.gif

Napisano

> Ja wymieniałem prawy wahacz. Miałem problem z wybiciem sworznia przy zwrotnicy dopiero po

> podgrzaniu palnikiem udało się. Po wymianie obowiązkowo trzeba ustawić zbieżność.

hmm.gif może u ciebie sie zapiekło?

Wymieniałem u siebie 3x czyli 6 wahaczy i z żadnym nie miałem problemu.

Co do zbieżności - to trzeba zrobić bo luźny sworzeń zawsze ponaciąga geometrię.

A co do dokręcania śrub na opuszczonym samochodzie to powinno się tak robić w każdym samochodzie ... o pogłoskach, że w Stilo nie trzeba nie słyszalem wink.gif i nawet bym tak nie robił.

Napisano
  • Autor

Wahacz (TRW) będę miał jutro a w sobotę do pracy! W razie czego pożyczę z warsztatu z pracy ściągacz - niech będzie pod ręką. Dzięki za wszelkie porady bow.gif

Napisano

Koledzy mnie tez czeka wymiana wahaczy i tez nie wiem jaka ma byc "dziurka" w wahaczu .Czy ktos mi pomoże ??? Auto to Stilo 1.2 16v 2003 rok , ewentualnie moge podac komus numer vin. Prosze o pomoc frown.gif

Napisano

> Koledzy mnie tez czeka wymiana wahaczy i tez nie wiem jaka ma byc "dziurka" w wahaczu .Czy ktos mi

> pomoże ??? Auto to Stilo 1.2 16v 2003 rok , ewentualnie moge podac komus numer vin. Prosze o

> pomoc

12mm ok.gif

Masz przed 2004 więc mała.

Napisano

> Masz 12mm

> 2004 -12/14

> 2005 - 14mm

A jak mam z czerwca 2004??

confused.gif

Napisano

> A jak mam z czerwca 2004??

Przed zakupem koniecznie sprawdź- nie wierz nikomu na słowo.

Na upartego bez podnośnika to sprawdzisz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.