Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klocki i tarzcze do BMW E38 V8 - Gdzie i ile?

Featured Replies

Napisano

Szukam i szukam i znaleźć nie mogę takiego zestawu. Potrzebuje cały komplet przód i tył klocki i tarcze do V8. Gdzie najtaniej mogę dostać taki zestawik??

Może ktoś ma jakieś zniżki i jest w stanie powiedzieć ile mniej więcej będzie to kosztować.Powiedzmy najtańsza możliwa opcja?Za wszelkie info będę wdzięczny.

Napisano

Jaki dokładnie kod silnika i moc?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Klocki przód, klocki tył, tarcza przód, tarcza tył.

> Pozdrawiam BAS

> ps. sorry nie posortowałem po cenie.

I to napewno wszystko do V8? Nie znam się więc pytam...proszę się nie śmiać 270751858-jezyk.gif

Jak by nie patrzył to 1000 zł trzeba zapłacić i nie ma co liczyć na mniej facepalm.gif

Napisano

> I to napewno wszystko do V8? Nie znam się więc pytam...proszę się nie śmiać

Są jeszcze styki ostrzegawcze GIC116 oraz GIC117, ale nie wiem co ile i czy się je wymienia, ale istnieją takie w katalogu(brak na allegro).

Blaszki PFK392, PFK417, ale też wątpię, żeby się je wymieniało z klockami(brak na allegro).

Jeszcze hamulec postojowy, jest jeszcze zestaw akcesoriów hamulca postojowego o symbolu SFK108(nie znalazłem na allegro).

EDIT:

> Jak by nie patrzył to 1000 zł trzeba zapłacić i nie ma co liczyć na mniej

Rozmawiamy o aucie segmentu F, taki sam zestaw do stilo jtd(segment C) kosztuje ~600zł(da się taniej, ale po moich doświadczeniach kupuję tylko lub co najmniej TRW), więc wydaje mi się, że 1000zł to nie tragedia.

Niestety tak się kończy kupowanie starych wypasionych samochodów, że można tanio kupić auto segmentu F, ale później eksploatacja potrafi zaboleć.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

kurcze weż mnie nie strasz,sam szczęk napewno nie wymienie bo nigdy tego nie robiłem.Klocki i tarcze to dam rade ale za inne to juz sie nie odwaze zabrac a wtedy to mi jeszcze warsztat dojdzie i juz wogóle robota hamulców wyjdzie 1/6 ceny auta wink.gif

Napisano

> za inne to juz sie nie odwaze zabrac a wtedy to mi jeszcze warsztat

> dojdzie i juz wogóle

Skombinuj sobie autodatę i dasz radę. Obstawiam, że nie jest to mega skomplikowane i da się zrobić według opisu.

> robota hamulców wyjdzie 1/6 ceny auta

Patrz. moja edycja poprzedniego posta.

Generalne jest to eksploatacja i czy wkładasz do BBM wartego 3000zł nowe hamulce za 500zł czy do e38 za 1000zł to jeden pies.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Generalne jest to eksploatacja i czy wkładasz do BBM wartego 3000zł nowe hamulce za 500zł czy do

> e38 za 1000zł to jeden pies.

Powiem Ci że nigdy o tym w ten sposób nie pomyślałem a jest to zdecydowanie dobre i pozytywne myślenie. Aż mi łatwiej będzie tego tysiaka wydać wink.gif

Napisano

> Powiem Ci że nigdy o tym w ten sposób nie pomyślałem a jest to zdecydowanie dobre i pozytywne

> myślenie. Aż mi łatwiej będzie tego tysiaka wydać

Inaczej się nie da bo jak pomyślisz, że wlewasz do bbm'a wartego 3000zł paliwo za 300zł podnosząc jego wartość o 10%, to może Ci się odechcieć.

Dlatego eksploatacji(ubezpieczenie, napęd rozrządu, olej, filtry, świece, klocki, tarcze, zawieszenie itd.) nie należy w żaden sposób łączyć z wartością samochodu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jak by nie patrzył to 1000 zł trzeba zapłacić i nie ma co liczyć na mniej

Przede wszystkim dobra rada, 7er jest ciężka i w zasadzie jedynie Zimmermany się nie gną, odradzam eksperymenty z Brembo, TRW czy ATE. Zimmermann + klocki Textar to jedyna słuszna recepta na bezproblemową zmianę w 7ce.

Napisano
  • Autor

> Przede wszystkim dobra rada, 7er jest ciężka i w zasadzie jedynie Zimmermany się nie gną, odradzam

> eksperymenty z Brembo, TRW czy ATE. Zimmermann + klocki Textar to jedyna słuszna recepta na

> bezproblemową zmianę w 7ce.

właśnie widziałem gdzieś te zimmermany i myslałem że to lipa jakaś.Nigdy nie słyszałem wczesniej o takiej firmie i jakos mi sie dobrze nie kojarzyło.

Napisano

> Przede wszystkim dobra rada, 7er jest ciężka i w zasadzie jedynie Zimmermany się nie gną,

Nie tylko 7'er. E39 zwłaszcza z dieselem na pokładzie też z innymi tarczami sobie nie radzi.

Nie dalej jak w marcu będę żegnał się z rocznymi ATE. Wytrzymały tak naprawdę tylko do zimy... crazy.gif

Napisano

> właśnie widziałem gdzieś te zimmermany i myslałem że to lipa jakaś.Nigdy nie słyszałem wczesniej o

> takiej firmie i jakos mi sie dobrze nie kojarzyło.

to źle słyszałeś hehe.gifshocked.gifzlosnik.gif

najlepsze tarcze do BMW ok.gif

Napisano

> to źle słyszałeś

> najlepsze tarcze do BMW

A co sądzisz o klockach hamulcowych firmy Zimmermann, o dajmy na to o takich: Allegro - klocki hmm.gif

Napisano

> A co sądzisz o klockach hamulcowych firmy Zimmermann, o dajmy na to o takich: Allegro - klocki

Klocki Zimmermann'a są twarde. Starczają na dłużej ale ewidentnie wydłużają drogę hamowania.

Nie ma się co oszukiwać. Wymiana tarcz i klocków w BMW tak, żeby nie wywalić kasy w błoto to minimum 1k2PLN...

Napisano

> Klocki Zimmermann'a są twarde. Starczają na dłużej ale ewidentnie wydłużają drogę hamowania.

> Nie ma się co oszukiwać. Wymiana tarcz i klocków w BMW tak, żeby nie wywalić kasy w błoto to

> minimum 1k2PLN...

Nie ma problemu jesli chodzi o kwotę, z tym, że tarcze mam dobre ok.gif Wymienić muszę jedynie klocki, a ponieważ tego tematu dla BMW nie mam opanowanego, więc szukam i pytam niewiem.gif Może polecisz coś sprawdzonego hmm.gif

Napisano

> Nie ma problemu jesli chodzi o kwotę, z tym, że tarcze mam dobre

A to sorka, zasugerowałem się autorem topicu...

Wymienić muszę jedynie klocki, a

> ponieważ tego tematu dla BMW nie mam opanowanego, więc szukam i pytam Może polecisz coś

> sprawdzonego

ATE - tylko i wyłącznie...

Napisano

> ATE - tylko i wyłącznie...

pogięły się w 316, pogięły się w 530, myślisz że w M5 dadzą radę? smile.gif

EDIT:

aaa dobra, klocki... Klocki się nie pogięły zeby.GIF

Napisano

> pogięły się w 316, pogięły się w 530, myślisz że w M5 dadzą radę?

To, że tarcze ATE się gną jak cholera to wiem, bo sam właśnie jeżdżę na pogiętych ale nasza dyskusja sprawiła, że od wczoraj leżą w garażu nowki sztuki Zimmermann'y i czekają na chwilę wolnego...

BTW: Ciekawe co sprzedawca/importer ATE odpowie na moją reklamację... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> BTW: Ciekawe co sprzedawca/importer ATE odpowie na moją reklamację...

odpowie że napewno tarcze dobre tylko Twoje auto musi być złom.Normalne że sie nie przyznają do bubla

Napisano

> Może polecisz coś

> sprawdzonego

textary, nie piszczą i dobrze hamują zlosnik.gif

Napisano

Podsumowując, zestaw typu tarcze Zimmermann + klocki ATE, powinien się sprawdzić u mnie hmm.gif Na początek przetestuję klocki ATE ok.gif

Napisano

> Podsumowując, zestaw typu tarcze Zimmermann + klocki ATE, powinien się sprawdzić u mnie

Dokładnie taki zestaw będę montował "na dniach"...

Napisano

> Dokładnie taki zestaw będę montował "na dniach"...

W takim razie jestem w dobrej sytuacji, potestuje na spokojnie klocki, a testowanie zestawu pozostawię Tobie, z nadzieją, że coś skrobniesz o wynikach waytogo.gifzeby.GIF

Napisano

> textary, nie piszczą i dobrze hamują

Ty tak na poważnie hmm.gifniewiem.gif Pytam, bo Textary w Skodzie, to był najgorszy badziew, który przetestowałem na własnej skórze frown.gif

Napisano

> W takim razie jestem w dobrej sytuacji, potestuje na spokojnie klocki, a testowanie zestawu

> pozostawię Tobie, z nadzieją, że coś skrobniesz o wynikach

Ale ja nie muszę nic testować. Tarcze ATE w e39 nie zdały egzaminu i byłem o tym święcie przekonany już wtedy gdy dowiedziałem się, że to właśnie je założył mój mechanik. Klocki ATE stosuje od lat np w e34. Naprawdę kawał dobrego i skutecznego klocka...

Napisano

> Ale ja nie muszę nic testować. Tarcze ATE w e39 nie zdały egzaminu i byłem o tym święcie przekonany

> już wtedy gdy dowiedziałem się, że to właśnie je założył mój mechanik. Klocki ATE stosuje od

> lat np w e34. Naprawdę kawał dobrego i skutecznego klocka...

A tarcze Zimmermann też, w zestawie z klockami ATE niewiem.gif

Napisano

> A tarcze Zimmermann też, w zestawie z klockami ATE

Zimmermann'y jeżdżą w e34 od lat, ale nie wydaje mi się aby skuteczność klocków była różna w zależnosci od zastosowanej tarczy...

Napisano

> Zimmermann'y jeżdżą w e34 od lat, ale nie wydaje mi się aby skuteczność klocków była różna w

> zależnosci od zastosowanej tarczy...

W Skodzie była różna, zwłaszcza jesli tarcza zamiast gładka była nawiercana, nacinana. Z korzyścią dla tej drugiej. Wracając do Zimmermanna, na swojej stronie mają też tarcze opisane jako "Sport". Widać, że są nawiercane, warto wybrać tę wersję?

Napisano

> W Skodzie była różna, zwłaszcza jesli tarcza zamiast gładka była nawiercana, nacinana. Z korzyścią

> dla tej drugiej. Wracając do Zimmermanna, na swojej stronie mają też tarcze opisane jako

> "Sport". Widać, że są nawiercane, warto wybrać tę wersję?

Nie wiem, zawsze wkladałem zamienniki idealne z oryginałami

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Przede wszystkim dobra rada, 7er jest ciężka i w zasadzie jedynie Zimmermany się nie gną, odradzam

> eksperymenty z Brembo, TRW czy ATE. Zimmermann + klocki Textar to jedyna słuszna recepta na

> bezproblemową zmianę w 7ce.

Mialem dwa komplety Zimmermannów w poprzedniej E39 i też był z nimi problem, dopiero tam założenia oryginałów pomogło. Ale nie jeżdziłem już później długo tym autem więc nie wiem czy na długo.

Co najważniejsze BMW ma bardzo precyzyjny uklad kierowniczy i dlatego już nieduże odchylki na tarczach czuć na kierownicy. Radze też dobrze sprawdzić zawieszenie czy nie ma luzów, zwłaszcza przednie górne wahacze no i czy bicia nie ma juz na piastach. Niestety czesto duza masa auta i tarcze wszystkich firm praktycznie bardzo chętnie się gna.

Ponoć najlepiej daja rade oryginały ale są 2x droższe niż firmowe zamieniki i niestety oruginały też mi się pogieły w E91.

Co do klocków to używałem Textarów, Juridów i ATE i z wszystich byłem tak samo zadowolony. Nie ma sensu kupowac oryginały bo mają lepszą cudowną mieszankę, dobre zamienniki śmiało daja rade, dobrze hamuja i są trwałe.

Napisano

> odpowie że napewno tarcze dobre tylko Twoje auto musi być złom.Normalne że sie nie przyznają do

> bubla

mało prawdopodobne, zeby tak dużo egzemplarzy tarcz było wadliwych, beemki bardzo chętnie gną tarcze poza tym często są błędy w montażu, nie trudno je też przegrzać. Niestety hamulce w BMW to słaby punkt, nie mówie tu o skutecznosci hamowania tylko o trwałości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.