Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra II kombi - zamek klapy

Featured Replies

Napisano

Czy zamek w klapie w wersji combi powinien się dać zamykać kluczykiem ??

Bo poprzednio miałem hatchbacka i wtedy kluczykiem mogłem zamknąć klapę i nie dało się jej otworzyć.

A teraz w kombi po prostu nie daje mi się przekręcić kluczyka. I zastanawiam się czy tak ma być cz coś jest uszkodzone ??

Napisano

> Czy zamek w klapie w wersji combi powinien się dać zamykać kluczykiem ??

> Bo poprzednio miałem hatchbacka i wtedy kluczykiem mogłem zamknąć klapę i nie dało się jej

> otworzyć.

Zamyka się ok.gif

Psiknij jakimś WD40 - może jest zabrudzony hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Zamyka się

> Psiknij jakimś WD40 - może jest zabrudzony

Rok temu miałem lekkiego dzwona, gość za mną nie wyhamował i zaparkował mi w dupsku. Ubezpieczyciel sponsorował naprawę więc wymienili wtedy klapę na nową i w sumie od tamtej pory nie używałem zamka. Ostatnio chciałem zamknąć a tu zonk - nie da się przekręcić hmm.gif

Napisano
  • Autor

To jeszcze jedno pytanko o 'obsługę' zamka wink.gif

W wersji HB było tak - zamykam kluczykiem - bagażnik zamknięty. Jeżeli w międzyczasie zamknąłem autko centralnym zamkiem i otwarłem to również za każdym razem otwierał się zamek bagażnika.

Czy tak samo jest w wersji kombi ?? Można coś zrobić aby zamknięty zamek bagażnika był cały czas zamknięty do momentu otwarcia go również kluczykiem, czyli aby nie reagował na centralny zamek ??

Napisano

> W wersji HB było tak - zamykam kluczykiem - bagażnik zamknięty. Jeżeli w międzyczasie zamknąłem autko centralnym zamkiem i otwarłem to również za każdym razem otwierał się zamek bagażnika.

Jesteś pewny? U mnie (htb) jak zamknę bagażnik kluczykiem, to ani centralny ani zaklęcia go nie otworzą, dopiero kluczyk.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Jesteś pewny? U mnie (htb) jak zamknę bagażnik kluczykiem, to ani centralny ani zaklęcia go nie

> otworzą, dopiero kluczyk.

> Pozdroofka

Jestem pewny. Często wrzucam/wrzucałem laptopa do bagażnika i sprawdzałem wiele razy - gdy zamknąłem centralny i go otwarłem to niestety bagażnik był od razu otwarty blush.gif

No nic, jutro spróbuje jeszcze raz w kombiaku.

Napisano

To dziwne. Biorąc pod uwagę konstrukcję zamka, nie ma możliwości aby cięgło siłownika spowodowało aby dał się otworzyć zamknięty kluczykiem zamek. Nie mogę znaleźć na dysku fot zamka, bo bym pokazał o co chodzi.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

W poniedziałek będzie kolega który zajeżdza moją poprzednią astrą - az sprawdze. Ale jestem przekonany na 99,99% że tak właśnie jest.

Napisano

Na dysku nie znalazłem, ale pamiętałem, ze kiedyś foty zapodawał Maro76. zobacz na fotę:

dscf3885sq6.jpg

Metalowe kółko z wycięciem jest obracane przez kluczyk. Siłownik CZ porusza tylko prętem (widać wyślizgany/wysmarowany paseczek). W tej pozycji kluczyka (kółka) kiedy siłownik jest "otwarty", można wcisnąć bolec zamka z zewnątrz a w konsekwencji kawałek metalu kółka (na godzinie 11) popchnie czarny element i pociągnie za cięgło i otworzy klapę. Kiedy "zamkniesz" siłownik, pręt nie pozwoli na wciśniecie bolca z zewnątrz i nie pociągnie się za cięgło otwierające.

Jeżeli przekręcisz kluczyk w zamku, metalowe kółko obróci się przeciwnie do wskazówek zegarka, kawałek metalu przesunie się na godzinę 9 i wyjdzie spod czarnego elementu, które pociąga za cięgło (czyli de facto naciśnięcie bolca z zewnątrz nie otworzy zamka, bo cięgło nie drgnie), wycięcie w kółku ustawi się na wprost pręta siłownika, dzięki czemu mimo zamknięcia CZ, da się wcisnąć bolec z zewnątrz ale nie otworzy to klapy.

Sam widzisz, że zamykanie/otwieranie CZ absolutnie nie ma wpływu na cięgło zamka a jedynie porusza bolcem siłownika, który nie ma fizycznego połączenia z całym mechanizmem zamka.

Tu wątek i reszta fot: KLIK Na dole wątku są moje foty zamka w htb, zasadza działania ta sama, trochę inny kształt elementów.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.