Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak hamulcy vectra B

Featured Replies

Napisano

Witam, jadąc dzisiaj po gwałtownym hamowaniu skończyły mi się hamulce (klocki są ok), mianowicie, pedał zrobił się miękki i wpadł do samego końca, łapie minimalnie przy samym końcu, chyba że podpompuję to robi się troszeczkę twardy i po chwili znowu wpada do końca zarówno na pracującym silniku jak i na zgasszonym. Pomyśłałem że pompa powiedziała 30.GIF, ale zauważyłem plamy pod samochodem przed prawym tylnim kołem, także podejrzewam że to przewód hamulcowy pękł. Czy pęknięty przewód może dawać takie objawy jak opisałem powyżej?

Napisano

moze. a nawet musi, jak płyn wycieka to nie wytworzysz cisnienai w układzie wiec pedał bedzie miekki i nie bedzie hamulcow.

Napisano

> Witam, jadąc dzisiaj po gwałtownym hamowaniu skończyły mi się hamulce (klocki są ok), mianowicie,

> pedał zrobił się miękki i wpadł do samego końca, łapie minimalnie przy samym końcu, chyba że

> podpompuję to robi się troszeczkę twardy i po chwili znowu wpada do końca zarówno na

> pracującym silniku jak i na zgasszonym. Pomyśłałem że pompa powiedziała , ale zauważyłem

> plamy pod samochodem przed prawym tylnim kołem, także podejrzewam że to przewód hamulcowy

> pękł. Czy pęknięty przewód może dawać takie objawy jak opisałem powyżej?

u mnie jak tak sie stalo w vectrze padla pompa hamulcowa..

na zewnatrz nie bylo wycieku...plyn wyciekal do serwa...

ale skoro ty masz wyciek to sprawdz najpierw to...

Napisano

>Czy pęknięty przewód może dawać takie objawy jak opisałem powyżej?

Tak.

Masz trzy mozliwosci:

- pekl gietki przewod hamulcowy;

- pekl sztywny przewod hamulcowy;

- puscil zacisk.

W pierwszym wypadku proponowalbym wymienic od razu oba gietkie przewody przynajmniej na tylnej osi, co moze sie wiazac (i czesto tak bywa, jesli koncowki nie daja sie odkrecic) z wymiana sztywnych przewodow hamulcowych (co juz jest operacja dosyc skomplikowana, trzeba opuszczac zbiornik paliwa). W przypadku trzecim, ktory jest najmniej prawdopodobny, zacisk nalezy naprawic uzywajac zestawu naprawczego za ok 20 PLN.

Moglbys przy okazji wymienic (jesli tego nie robiles dotychczas) plyn hamulcowy w calym ukladzie.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

No właśnie mam zamiar powymieniać odrazu komplet, wczoraj nie miałem czasu żeby wejśc pod samochód i oblukać który to przewód, a apropo płynu to rozumiem że mam układ zalać płynem DOT4 tak? Samochód z roku pańskiego 1999.

Napisano

> rozumiem że mam układ zalać płynem DOT4 tak?

Tak DOT4 jest mieszalny z pozostałymi DOT'ami

> Samochód z roku pańskiego 1999.

Ja obstawiam jednak sztywne przewody. W tamtym roku wymieniałem w swojej "babciVB" objawy były identyczne zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Panowie podpowiedzcie w jaki sposób odpowietrzać układ z ABS-em, bo Etzold pisze żeby zacząć od koła najdalej oddalonego od pompy, a w necie znalazłem info że trzeba zacząć od najbliższego koła.

Napisano

Odpowietrzaj w normalny sposob (pierwszy)-sprawdzone.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.