Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sonda

Featured Replies

Napisano

Jakie napięcie powinna mieć na jałowych sonda lambda w punto 1.2 75?? Czy ewentualnie ktoś byłby pomocny i pomierzył wink.gif

Napisano

> Jakie napięcie powinna mieć na jałowych sonda lambda w punto 1.2 75?? Czy ewentualnie ktoś byłby

> pomocny i pomierzył

Sonda cały czas oscyluje w zakresie od 100mVdo 900mV i nie powinna stać w miejscu.

Napisano

Zakres pracy sondy to 0-2v i żadnym miernikiem napięcia prawdy się nie dowiesz. Podepnij auto pod komputer albo załatw sobie oscylator.

Napisano

> Zakres pracy sondy to 0-2v i żadnym miernikiem napięcia prawdy się nie dowiesz. Podepnij auto pod

> komputer albo załatw sobie oscylator.

Nie mieszaj chłopu w głowie. Sonda woltaiczna oscyluje w zakresie 0-1V, zmierzyć można jak najbardziej, najlepiej miernikiem analogowym o sporej rezystancji wejściowej, a oscylator to takie triko co oscyluje i do niczego mu nie jest potrzebne.

Napisano

> Nie mieszaj chłopu w głowie. Sonda woltaiczna oscyluje w zakresie 0-1V, zmierzyć można jak

> najbardziej, najlepiej miernikiem analogowym o sporej rezystancji wejściowej, a oscylator to

> takie triko co oscyluje i do niczego mu nie jest potrzebne.

Czytamy ze zrozumieniem. Napisałem jaki jest zakres pracy sondy, a nie w jakim zakresie pracuje w aucie. No i co Ci da te mierzenie miernikiem? Skąd wiesz jakie ma być napięcie np. przy 1000obr/min, 1200.... otwartej/zamkniętej przepustnicy itd. Uwalona sonda najczęściej też podaje napięcie.

Można sprawdzać napięcie i opór sondy ale to są tylko półśrodki. Podpięcie pod tester diagnostyczny lub oscylator dopiero pokaże charakterystykę pracy sondy i wtedy będzie wiadomo czy działa poprawnie czy nie.

Napisano

> Czytamy ze zrozumieniem. Napisałem jaki jest zakres pracy sondy, a nie w jakim zakresie pracuje w

> aucie. No i co Ci da te mierzenie miernikiem? Skąd wiesz jakie ma być napięcie np. przy

> 1000obr/min, 1200.... otwartej/zamkniętej przepustnicy itd. Uwalona sonda najczęściej też

> podaje napięcie.

> Można sprawdzać napięcie i opór sondy ale to są tylko półśrodki. Podpięcie pod tester diagnostyczny

> lub oscylator dopiero pokaże charakterystykę pracy sondy i wtedy będzie wiadomo czy działa

> poprawnie czy nie.

Sonda ma oscylować na granicy bogato/ubogo i nie potrzeba do tego zadnego komputera, tylko wystarczy miernik analogowy lub dobry cyfrowy z bargrafem. Ewentualnie można użyć OSCYLOSKOPU - nie używaj pojęć, których nie rozumiesz.

Napisano
  • Autor

> Sonda ma oscylować na granicy bogato/ubogo i nie potrzeba do tego zadnego komputera, tylko

> wystarczy miernik analogowy lub dobry cyfrowy z bargrafem. Ewentualnie można użyć OSCYLOSKOPU

> - nie używaj pojęć, których nie rozumiesz.

to na wolnych obrotach mam 0,99v

Napisano
  • Autor

> Sonda ma oscylować na granicy bogato/ubogo i nie potrzeba do tego zadnego komputera, tylko

> wystarczy miernik analogowy lub dobry cyfrowy z bargrafem. Ewentualnie można użyć OSCYLOSKOPU

> - nie używaj pojęć, których nie rozumiesz.

zajrzyjcie mądre głowy do książki:

mieszanka bogata: 0 do 0,4 v

mieszanka uboga: 0,7 do 1v

czyli jeżeli u mnie na wolnych pokazuje 0,99v znaczy to że komp dostaje info że ma ubogo i dolewa paliwa czego efektem jest dymienie na czarno i wysokie spalanie. Sonda padnięta, ma niecałe trzy miesiące ngk, jutro jeszcze na komputer pojadę dla pewności.

Napisano

> zajrzyjcie mądre głowy do książki:

> mieszanka bogata: 0 do 0,4 v

> mieszanka uboga: 0,7 do 1v

> czyli jeżeli u mnie na wolnych pokazuje 0,99v znaczy to że komp dostaje info że ma ubogo i dolewa

> paliwa czego efektem jest dymienie na czarno i wysokie spalanie. Sonda padnięta, ma niecałe

> trzy miesiące ngk, jutro jeszcze na komputer pojadę dla pewności.

żeby zdiagnozować sondę ustal obroty i zobacz czy oscyluje. Na biegu jałowym nic nie zobaczysz.

Napisano

> Na biegu jałowym nic nie zobaczysz.

Bo ponieważ ? Na jałowym bierze skład mieszanki skąd niby ?

Napisano

> Bo ponieważ ? Na jałowym bierze skład mieszanki skąd niby ?

Jałowy jest niestabilny po prostu. Zawsze sondę bada się na ustalonych obrotach np 2000obr/min

Napisano

> zajrzyjcie mądre głowy do książki:

> mieszanka bogata: 0 do 0,4 v

> mieszanka uboga: 0,7 do 1v

> czyli jeżeli u mnie na wolnych pokazuje 0,99v

Akurat odwrotnie: blisko zera to uboga mieszanka, blisko 1V to bogata.

0,99V to trochę za dużo i jeśli brak oscylacji to sonda kaput.

Napisano

Stara, zużyta sonda 0.2 - 0,8 V

Nowa 0.15-0.7V.

Bosh KTS 7XX. Czułość pomiaru na 0,2s ustawione. Dokładności nie znalazłem :/ Do 2 miejsc pokazuje.

Napisano
  • Autor

> Akurat odwrotnie: blisko zera to uboga mieszanka, blisko 1V to bogata.

> 0,99V to trochę za dużo i jeśli brak oscylacji to sonda kaput.

jak może być odwrotnie jak przepisałem z książki te wartości ?

Napisano
  • Autor

> Stara, zużyta sonda 0.2 - 0,8 V

> Nowa 0.15-0.7V.

> Bosh KTS 7XX. Czułość pomiaru na 0,2s ustawione. Dokładności nie znalazłem :/ Do 2 miejsc pokazuje.

ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jałowy jest niestabilny po prostu. Zawsze sondę bada się na ustalonych obrotach np 2000obr/min

mimo wszystko przy wyższych obrotach pokazuje 0,97v, nie dojechałem dziś na komputer bo gościu obchodzi walentynki heh, przeniósł na jutro, także się dowiem co jest jutro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.