Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Katalogowe zużycie paliwa Astra i BMW

Featured Replies

Napisano

Moze mi ktoś racjonalnie wytłumaczyć dlaczego katalogowo nowa Astra H classic 1.3 CDTi 90KM ma katalogowo WIĘKSZE zużycie paliwa od nowego BMW 320d 177KM ?

Przecież beemka jest cięższa, wieksza, ma wiekszy i 2 razy mocniejszy silnik.

Dopiero Astra IV ma lepsze spalanie ale tylko w silnikach 1.3 i 1.7 bo 2 litrowy jest porównywalny.

BMW robi takie kozacke diesle czy to Opel wstawia taką lipe?

Nie mam bladego pojęcia o dieslach BMW wiec jestem troche zdziwiony

Jakieś pomysły ?

Napisano

Moim zdaniem.

Papier wszystko przyjmie. Ciekawe jak jest w rzeczywistych warunkach.

Wedlug mnie obniżanie spalania w katalogach to zabieg czysto marketingowy wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wedlug mnie obniżanie spalania w katalogach to zabieg czysto marketingowy

Oj nie byłbym tego taki pewien bo po pierwsze sa jakieś normy czy wytyczne europejskie w temacie mierzenia spalania a po drugie skoro to byłby tylko marketing to mielibyśmy auta spalające litr na setkę.

Chyba ze cwaniaki z BMW stosują jakieś inne normy hmm.gif

Ale cała reszta zaraz by sie połapała i robiła to samo.

Napisano

> Oj nie byłbym tego taki pewien bo po pierwsze sa jakieś normy czy wytyczne europejskie w temacie

> mierzenia spalania a po drugie skoro to byłby tylko marketing to mielibyśmy auta spalające

> litr na setkę.

Dlatego napisalem "moim zdaniem" zlosnik.gif

Poza tym nie napisza 1l/100km bo w to nikt nie uwierzy, ale jak juz zanizysz o 0,5 do 1l to juz mozna w to uwierzyc biglaugh.gif

> Chyba ze cwaniaki z BMW stosują jakieś inne normy

> Ale cała reszta zaraz by sie połapała i robiła to samo.

Nie wiem czy na producentow aut narzuca się stosowanie tej czy tamtej normy. Ogólnie nie ma sie co łudzić, że dane w katalogach mają coś wspólnego z prawdą grinser006.gif

Napisano

weź pod uwagę to pod jakim obciążeniem silnik pracuje

nie zawsze mały silnik jest oszczędny, bo ma zbyt cieżko i pracuje pod dużym obciążeniem

z doświadczenia wiem, że małe silniki benzynowe 1.2 w nowym ciężkim segmencie B potrafią spalić tyle samo co 1.8-2.0 w segmencie D

Napisano

> Jakieś pomysły ?

W BMW Efficient Dynamics mocno pracują nad obniżaniem zużycia paliwa i mają jak widać pewne sukcesy. Wychodzą z założenia, IMHO słusznie, że niewielkie zmniejszenie zużycia paliwa w całej gamie samochodów ma dużo większe znaczenie niż spektakularne wyniki spalania w jakimś jednym lub kilku niszowych modelach, które kupi garstka osób.

Jeśłi chodzi o kit w katalogach i folderach to myślę, że wszyscy producenci wciskają go w jednakowym-maksymalnym zakresie kara.gif manipulując też przy pomiarach (m.in. elektronika silnika, olej czy opony o niskich oporach, ciśnienie w nich itp). Żaden producent nie przepuści okazji wink.gif

Napisano

> Jeśłi chodzi o kit w katalogach i folderach to myślę, że wszyscy producenci wciskają go w

> jednakowym-maksymalnym zakresie manipulując też przy pomiarach (m.in. elektronika silnika,

> olej czy opony o niskich oporach, ciśnienie w nich itp). Żaden producent nie przepuści okazji

BMW z silnikiem 4.4 l o mocy ok. 400 KM i wadze ponad 2 T pali na szosie coś około 9 litrów benzynki.

Przy "normalnej" jeździe oczywiście.

Kiedyś myślałem, że to musi palić ze dwa razy tyle, a tu jakie miłe zaskoczenie.

W mieście jest nieco gorzej, z 16 wychla.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.