Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy te światła DRL mają homologację?

Featured Replies

Napisano

Witam, zakupiłem ostatnio takie światła do jazdy dziennej . Nie byłem pewny co to nich ale sprzedawca mówił twardo ,że maja homologację ponieważ na kloszu jest symbol E4 i DRL. Zastanawiam się czy zamiast DRL nie powinno być RL. Proszę o wasze opinie. Dziękuję i pozdrawiam

Napisano

A02 to homologacja na swiatlo pozycyjne

musza miec RL w miejscu A02 i hom. E

Napisano
  • Autor

> A02 to homologacja na swiatlo pozycyjne

> musza miec RL w miejscu A02 i hom. E

Na stronie producenta pisze że mogą być używane jako pozycyjne i jazdy dziennej ale czy faktycznie mają polską homologację?

Napisano

> Na stronie producenta pisze że mogą być używane jako pozycyjne i jazdy dziennej ale czy faktycznie

> mają polską homologację?

światła nie mogą być do jazdy w dzień i jako pozycyjne, bo takie światła nie są uniwersalne. często spotykam na drodze takich którzy mają włączone światłą mijania i te pseudo dzienne razem facepalm.gif

że im jeszcze nikt dowodu nie zabrał

Napisano

> Witam, zakupiłem ostatnio takie światła do jazdy dziennej . Nie byłem pewny co to nich ale

> sprzedawca mówił twardo ,że maja homologację ponieważ na kloszu jest symbol E4 i DRL.

> Zastanawiam się czy zamiast DRL nie powinno być RL. Proszę o wasze opinie. Dziękuję i

> pozdrawiam

Przecież na tej stronie wyraźnie jest napisane że są to pozycyjne, a nie dzienne facepalm.gif

Napisano

> światła nie mogą być do jazdy w dzień i jako pozycyjne,

moga byc, sa dzienne z homologacja A02 i RL, sam mam taka helle na aucie, po wlaczeniu swiatel m. dzienne przechodza w tryb pozycji, ja z tego nie korzystam bo wedle przepisu nie moge miec pozycji w refektorach, wiec zbedny gazdzecik

homologowane dzienne to nic innego jak RL na koszu i E = kraju w ktorym uzyskaly h.

Napisano

> Na stronie producenta pisze że mogą być używane jako pozycyjne i jazdy dziennej ale czy faktycznie

> mają polską homologację?

A02 to tylko pozycja, prawidlowa homologacje na pozycje maja

Napisano

> moga byc, sa dzienne z homologacja A02 i RL, sam mam taka helle na aucie, po wlaczeniu swiatel m.

> dzienne przechodza w tryb pozycji, ja z tego nie korzystam bo wedle przepisu nie moge miec

> pozycji w refektorach, wiec zbedny gazdzecik

> homologowane dzienne to nic innego jak RL na koszu i E = kraju w ktorym uzyskaly h.

pokarz mi jakiś akt prawny na to ze mogą być jedne i drugie

bo to że ktoś produkuje takie lampki to wiem

Napisano

> pokarz mi jakiś akt prawny na to ze mogą być jedne i drugie

> bo to że ktoś produkuje takie lampki to wiem

Jeśli mają dwa źródła światła zgodne z wymaganiami świateł dziennych i pozycji to czemu nie...

Napisano

> Jeśli mają dwa źródła światła zgodne z wymaganiami świateł dziennych i pozycji to czemu nie...

jesli to taka lampa zespolona jak w nowych skodach gdzie pół lampy to dzienne a drugie pół to halogeny p/m to ok bo mają dwie różne żarówki i odblaski a nie jak w tych ledach że jeden i ten sam odblask i dioda robi za dzienne i postojówke

Napisano

> ten sam odblask i dioda robi za dzienne i postojówke

niektóre modele helli i philipsa mają homologacje na dzienne i pozycje. Są one automatyczne, tzn po odpaleniu włączają się dzienne, a po włączeniu mijania ściemniają się do 30%.

Napisano

> niektóre modele helli i philipsa mają homologacje na dzienne i pozycje. Są one automatyczne, tzn po

> odpaleniu włączają się dzienne, a po włączeniu mijania ściemniają się do 30%.

dla mnie taka lampka ma sie wyłączyć po włączeniu świateł mijania a nie przejść w tryb oszczędny i z 3 diod na chipie SMD będzie sie palić 1 dioda grinser006.gif

Napisano

> niektóre modele helli i philipsa mają homologacje na dzienne i pozycje. Są one automatyczne, tzn po

> odpaleniu włączają się dzienne, a po włączeniu mijania ściemniają się do 30%.

Jeśli Hella ma to w ofercie i ma to homologację E to musi spełniać wszelkie wymogi unijne... skromny.gif

Napisano

> Jeśli Hella ma to w ofercie i ma to homologację E to musi spełniać wszelkie wymogi unijne...

mam takie philipsy i wszystkie homologacje posiada ok.gif

Napisano

> dla mnie taka lampka ma sie wyłączyć po włączeniu świateł mijania a nie przejść w tryb oszczędny i

> z 3 diod na chipie SMD będzie sie palić 1 dioda

nie jest tak, że pali się jedna, ale wszystkie się ściemniają i jest na to homologacja czy Ci się to podoba czy nie devil.gif.

Napisano
  • Autor

> Przecież na tej stronie wyraźnie jest napisane że są to pozycyjne, a nie dzienne

Tam pisze że mogą być używane jako dzienne i jako pozycyjne. Przeczytaj dokładnie

Napisano

> Tam pisze że mogą być używane jako dzienne i jako pozycyjne. Przeczytaj dokładnie

Mogą nie mogą, nie mają homologacji więc nie mogą... chyba że nie została zamieszczona...

Napisano
  • Autor

> Mogą nie mogą, nie mają homologacji więc nie mogą... chyba że nie została zamieszczona...

Na kloszu są zamieszczone oznaczenia ( zresztą zobacz w linku) ale nie wiem czy na pewno zezwalają one na dopuszczenie do ruchu jako dzienne.

Napisano

> Na kloszu są zamieszczone oznaczenia ( zresztą zobacz w linku)

ja żadnych nie widze na kloszu

Napisano

> Na kloszu są zamieszczone oznaczenia ( zresztą zobacz w linku) ale nie wiem czy na pewno zezwalają

> one na dopuszczenie do ruchu jako dzienne.

zrób zdjęcie swojego klosza grinser006.gif

Napisano
  • Autor

A napis DRL nie jest homologacją? Bo wyczytałem gdzieś że DRL=RL ?

Napisano

> A napis DRL nie jest homologacją? Bo wyczytałem gdzieś że DRL=RL ?

tam gdzie czerwona kreska musi być RL, tam gdzie masz napisane DRL na swojej lampie sie nie liczy i nie masz homologacji na swiatła dzienne

Napisano
  • Autor

Ok dziękuję za pomoc. W takim razie będę próbował zwrócić tą lampę sprzedawcy.

Napisano

> Ok dziękuję za pomoc. W takim razie będę próbował zwrócić tą lampę sprzedawcy.

powodzenia ok.gif

Napisano

> A napis DRL nie jest homologacją? Bo wyczytałem gdzieś że DRL=RL ?

napisz drl to skrót od daylight running lights i nie ma nic wpolnego z homologacją RL, równie dobrze mogła by być homologacja nazwana XY zlosnik.gif

Napisano

> Te światła maja RL ale także maja A02 więc są dzienne i pozycyjne?

> http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-led-drl-524-hom-rl00-e4-i1452322656.html

tak pozycyjne i dzienne

ale nie mogą świecić jako dwa - albo te albo te ale nie razem

tylko nie wiem po co te cyferki są hmm.gif

Napisano

> tak pozycyjne i dzienne

> ale nie mogą świecić jako dwa - albo te albo te ale nie razem

> tylko nie wiem po co te cyferki są

Na moich soczewkach z ibizy mam gdzieś CHYBA tam na nich oznaczenia RL 01 i odpowiednio na prawym strzałkę w prawo nad literkami i nad lewym w lewo, więc wydaje mi się że to oznaczenie RL 00 będzie miało coś wspólnego z tym, że mogą być założone z prawej jak i z lewej strony... jutro sprawdzę... a może też jest RL 00 hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.