Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakiego crossa wybrac

Featured Replies

Napisano

Witam

Chciałbym zacząć swoją przygodę z motocyklem .

A dokładniej chce kupić Yamahe XTZ660 tenere (nowa).

Jest tylko jedno ale nie miałem wcześniej styczności z moto.

Jezdze na quadach w rajdach przeprawowych od kliku lat (mam suzuki kq750 oraz Honde Rincon )

Proszę o pomoc w wyborze motocykla przejsciowego na kilka miesięcy nauki jazdy .

Zastanawiam się nad motocyklem w stylu Honda CRF250 czy Yamaha YZF .

Czy może szukać czegoś z " homologacją " mam na myśli cięzszy ze swiatłami licznikiem itp

W quadach na własnej skórze sprawdziłem ze Honda jest nr 1 , w moto czytam ze Yamaha

Proszę o pomoc a przedewszystkim poradę czy zacząc od lekkiego crossa czy czegos bliższego XTZ 660 tenere

Pozdrawiam

Napisano

wybór jest tylko 1

KTM zlosnik.gif

odradzałbym 250 4t (obojętnie jaka marka) bo bardzo trzeba pilnować regulacji i wymian bo lubią wybuchać

chyba że masz zamiar latać tylko po torze wtedy 250 to chyba jedyna opcja

do endurowania na początek polecam 450

Napisano
  • Autor

> wybór jest tylko 1

> KTM

> odradzałbym 250 4t (obojętnie jaka marka) bo bardzo trzeba pilnować regulacji i wymian bo lubią

> wybuchać

> chyba że masz zamiar latać tylko po torze wtedy 250 to chyba jedyna opcja

> do endurowania na początek polecam 450

Nie wiem czy 450 to nie za duzo jak na początek

Raczej nie zamierzam latać po torze , chciałbym nauczyć sie jezdzić po lesie itp

Parcie mam na tą tenere ale boje się troche ze jest za cieżka , za duza jak na początek

Napisano

> Nie wiem czy 450 to nie za duzo jak na początek

> Raczej nie zamierzam latać po torze , chciałbym nauczyć sie jezdzić po lesie itp

> Parcie mam na tą tenere ale boje się troche ze jest za cieżka , za duza jak na początek

ja zaczynalem od DT125 potem YZ125 a teraz CRF450

z terspektywy czasu dzieki takiem "stopniowaniu mocy" nauczylem sie duuuuuuuuzo pokory i teraz nie boje sie bezpiecznie odkrecic manetke

Napisano

Ja jeździłem od razu KTM LC4 620 i żyję skromny.gif Jak na enduro to jest bardzo lekki bo ok. 130 kg. Jedyna wada to brak rozrusznika a poza tym to uważam że to bardzo dobry sprzęt.

Napisano

> Raczej nie zamierzam latać po torze , chciałbym nauczyć sie jezdzić po lesie itp

> Parcie mam na tą tenere ale boje się troche ze jest za cieżka , za duza jak na początek

troche doświadczenia masz a 450 to spokojny sprzet

daruj sobie wszelkie 125 bo to strata pieniędzy i sezonu

oczywiście mówie o enduro a nie cross zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> troche doświadczenia masz a 450 to spokojny sprzet

> daruj sobie wszelkie 125 bo to strata pieniędzy i sezonu

> oczywiście mówie o enduro a nie cross

Poczytałem wasze opinnie i rózne inne fora i nie wiem czy nie zaczne jednak od mojego wymarzonego moto czyli od wspomnianej wyzej tenery

Z tego co wyczytałem to mimo swojej wagi bardzo dobrze wywazona , za mocna tez nie jest także chyba jednak pomysł ćwiczenia na czym innym przed tenerą upadnie

Czas pokaże

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> wybór jest tylko 1

> do endurowania na początek polecam 450

Uwazaj, zeby ci sie nos nie wydluzyl biglaugh.gif

450 - tka to sprzet dla zawodowcow a nie dla poczatkujacych

wink.gif

Napisano

> Poczytałem wasze opinnie i rózne inne fora i nie wiem czy nie zaczne jednak od mojego wymarzonego

> moto czyli od wspomnianej wyzej tenery

> Z tego co wyczytałem to mimo swojej wagi bardzo dobrze wywazona , za mocna tez nie jest także chyba

Proponowalbym o ile nie DR 350 to gora ale naprawde gora DR 400

wink.gif

> jednak pomysł ćwiczenia na czym innym przed tenerą upadnie

> Czas pokaże

> Pozdrawiam

Napisano

> Uwazaj, zeby ci sie nos nie wydluzyl

> 450 - tka to sprzet dla zawodowcow a nie dla poczatkujacych

jasne lepiej zaczynać od dt 125 facepalm.gif lub innych dr smirk.gif

sory ale to nie są sprzęty w teren

ja uważam że trudniej jest na 250 bo braki mocy trzeba nadrabieć umiejętnościami

Napisano

> jasne lepiej zaczynać od dt 125 lub innych dr

> sory ale to nie są sprzęty w teren

Nic nie napisalem o DT 125 ( choc zacny sprzet i wiele osob ja chwali ), to raz, dwa Dlaczego nie sa to sprzety w / na teren ?

Zamalo mocy ? Hmmmm, jak sie niema mocy to trzeba wlasnie technika nadrabiac co wlasnie powoduje szybka nauke.

> ja uważam że trudniej jest na 250 bo braki mocy trzeba nadrabieć umiejętnościami.

Zadam Ci pytanie, czy najpierw ( w dziecinstwie uczyles sie chodzic czy od razu biegac ? Jazda motocyklaem oproces nauki a nie rewolucja.

wink.gif

Napisano

> Nic nie napisalem o DT 125 ( choc zacny sprzet i wiele osob ja chwali ), to raz, dwa Dlaczego nie

> sa to sprzety w / na teren ?

bo nie mają wcale zawieszenia i dlatego są niebezpieczne zlosnik.gif

> Zamalo mocy ? Hmmmm, jak sie niema mocy to trzeba wlasnie technika nadrabiac co wlasnie powoduje

> szybka nauke.

> Zadam Ci pytanie, czy najpierw ( w dziecinstwie uczyles sie chodzic czy od razu biegac ? Jazda

> motocyklaem oproces nauki a nie rewolucja.

odrazu latać sie uczyłem zlosnik.gif

Napisano

> bo nie mają wcale zawieszenia i dlatego są niebezpieczne

YZ 125 ma dobry zawias

Napisano

> bo nie mają wcale zawieszenia i dlatego są niebezpieczne

Kiedyś znałem gościa z Ostródy, który nabawił się poważnej kontuzji kolana właśnie na DT 125 ... oink.gif Było to z 5 -6 lat temu zlosnik.gif Z tego co pamiętam przedni zawias nie wyrobił na dziurze w lesie sick.gif

Napisano

> Kiedyś znałem gościa z Ostródy, który nabawił się poważnej kontuzji kolana właśnie na DT 125 ...

> Było to z 5 -6 lat temu Z tego co pamiętam przedni zawias nie wyrobił na dziurze w lesie

I zapewne dasz sobie glowe uciac, ze gdyby mial lepsze zawieszenie to kontuzji by nie bylo. W terenie obowiazuje jeszcze bardziej zasada dopasowania predkosci do terenu - ot co.

wink.gif

Napisano

> I zapewne dasz sobie glowe uciac, ze gdyby mial lepsze zawieszenie to kontuzji by nie bylo.

A jakby miał bieliznę Calvina Kleina to co najwyżej nabawiłby się obtarcia naskórka ok.gif

>W terenie obowiazuje jeszcze bardziej zasada dopasowania predkosci do terenu - ot co.

Ja jeździłem w ternie, żeby się wyszaleć/pobawić grinser006.gif Na grzyby chodziłem w gumiakach hehe.gif

A tak na serio... Mnie uczono, że lepiej uczyć się na mocniejszym sprzęcie (oczywiście bez popadania w skrajność) i faktycznie wiele razy ratowało mi to tyłek palacz.gif Według mnie nie ma nic gorszego jak zbyt ciężki sprzęt, który ma liche zawieszenie sick.gif Oczywiście nie mówimy tu o delikatnej jeździe po lasku zlosnik.gif

Ciężko też doradzić komuś sprzęt, nie znając go osobiście. Tutaj się zgodzę z Tobą... Jeśli ktoś jest rozgarnięty, ma choć trochę kondycji fizyczne i jakieś minimalne obycie z motocyklem to dobrym wyjściem będzie np. dr 400E ok.gif

Napisano

> A jakby miał bieliznę Calvina Kleina to co najwyżej nabawiłby się obtarcia naskórka

No co Ty, coi najwyrzej by wstal i sie otrzepal biglaugh.gif

> A tak na serio... Mnie uczono, że lepiej uczyć się na mocniejszym sprzęcie (oczywiście bez

> popadania w skrajność) i faktycznie wiele razy ratowało mi to tyłek

Tu mam inne zdanie, hamuje sie znacznie szybciej niz przyspiesza biglaugh.gif

>Według mnie nie ma nic

> gorszego jak zbyt ciężki sprzęt, który ma liche zawieszenie

Tu zgadzam sie z Toba calkowicie

wink.gif

Napisano

> YZ 125 ma dobry zawias

yz to wyczyn więc musi mieć dobry zawias rotfl.gif

Napisano

> I zapewne dasz sobie glowe uciac, ze gdyby mial lepsze zawieszenie to kontuzji by nie bylo. W

> terenie obowiazuje jeszcze bardziej zasada dopasowania predkosci do terenu - ot co.

u nas to sie nazywa "rybaczenie" fly.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.