Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Policyjne Alfy - co za...

Featured Replies

Napisano

> asne brak homologacji pojazdu spowoduje nieważność mandatu.

> Mandat mogą wystawić i z roweru jak rejestrator ma homologacje.

Podaj podstawe prawna waytogo.gif Bo skoro nie moga poruszac sie tym pojazdem po drogach to nie moga robic nim pomiarow waytogo.gif

Napisano

> Podaj podstawe prawna Bo skoro nie moga poruszac sie tym pojazdem po drogach to nie moga robic nim

> pomiarow

A ten dalej swoje...

Napisano

> Podaj podstawe prawna Bo skoro nie moga poruszac sie tym pojazdem po drogach to nie moga robic nim

> pomiarow

Podaj podstawę prawną tego co twierdzisz ! hehe.gif

Przestań ujadać i wypisywać głupoty facepalm.gif

Napisano

> Podaj podstawę prawną tego co twierdzisz !

W homologacji auta sa podane nawet et i szerokosc felgi. I nie wmawiaj mi ,ze chce ominac moja glupote bo wychodzisz idiote waytogo.gif taki rym poranny... Nie rozumiesz sensu mojej i dejva wypowiedzi - NIE CHODZI O WYMIGANIE SIE OD MANDATU !!!

> Przestań ujadać i wypisywać głupoty

A ujadasz Ty jak Ci nie zasypią chapi waytogo.gif bronisz druciarni zrobionej za kase podatnikow. Kupuja auta i potem przerabiaja je metoda pana mietka ze stodoly pod Parzeczewem no.gif

To miedzyinnymi twoja kasa chyba ,ze uciekles za granice lub lecisz w kulki z podatkamino.gif

Pomysl sobie ,ze wszystko w tym kraju jest kupowane jakims idiotycznym sposobem i zamiast sensownie wydac wspolna kase robi sie jakies bezsensowne oszczednosci ,ktore potem i tak globalnie wychodza drozej no.gif

Napisano

> Podaj podstawę prawną tego co twierdzisz !

> Przestań ujadać i wypisywać głupoty

Pomyśl, czy dalsze pisanie ma sens ? I tak nie zrozumieją. hmm.gifsciana.gif

Napisano

> W homologacji auta sa podane nawet et i szerokosc felgi. I nie wmawiaj mi ,ze chce ominac moja

Słyszałeś o czymś takim jak pojazd specjalny ?

Zapewne nie.

Więc jak do jasnej cholery chcesz wiedzieć jaką ma homologację.

Wg. Twojej homologacji to pewnie i koguty możesz na Swoim aucie zamontować i sobie nimi pomrygiwać na drodze innym twojego pokroju.

Jeśli ja jak kupowałem moją Alfę miałem na niej koła 17", teraz mam zimowe 15", a na lato 18", to już dawno nie powinienem mieć ani dowodu ani przeglądu. sciana.gif

Napisano

>Słyszałeś o czymś takim jak pojazd specjalny ?

>Zapewne nie.

Ty na pewno nie hehe.gif

Quote:

pojazd specjalny - pojazd samochodowy lub przyczepę, konstrukcyjnie nie przeznaczone do przewozu osób lub ładunków

> Jeśli ja jak kupowałem moją Alfę miałem na niej koła 17", teraz >mam zimowe 15", a na lato 18", to

> już dawno nie powinienem mieć ani dowodu ani przeglądu.

W cywilizowanym kraju takim jak niemcy nie mialbys juz dawno przegladu no.gif tam na wszystko trzeba miec kwit a u nas na wszystko "zdobyc" kwit - szczegolnie na przeglad no.gif

Napisano

> Pomyśl, czy dalsze pisanie ma sens ? I tak nie zrozumieją.

I kto to mowi - PISAC WAM WYRAZNIE DUZYMI LITERAMI , ZE ROBI SIE DRUCIARNIE ZA WASZA KASE A WY DALEJ JAK UPARCIE JAK KROWY ,ZE FAJNIE BO ALFY I DRUTOWANIE JEST OK facepalm.gifpanic.gif

Napisano

> I kto to mowi - PISAC WAM WYRAZNIE DUZYMI LITERAMI , ZE ROBI SIE DRUCIARNIE ZA WASZA KASE A WY

> DALEJ JAK UPARCIE JAK KROWY ,ZE FAJNIE BO ALFY I DRUTOWANIE JEST OK

Ok. To koła jako koła też nie mają homologacji. hahaha.gif

Zapraszamy na www.żal.pl .

Napisano

> Ok. To koła jako koła też nie mają homologacji.

> Zapraszamy na www.żal.pl .

facepalm.gif drutuj dalej w swoim "monster garage" no.gif

Napisano

Może nie doczytałem ale skąd wiecie że te AR nie mają homologacji na taką spec ?

a co do druciarni - fakt pięknie im to nie wyszło ale zawsze dostosowanie robi inna firma niż ta, która dostarcza samochody.

Napisano

> Może nie doczytałem ale skąd wiecie że te AR nie mają >homologacji na taką spec ?

Gazeta Prawna waytogo.gif

> a co do druciarni - fakt pięknie im to nie wyszło ale zawsze >dostosowanie robi inna firma niż ta,

> która dostarcza samochody.

Felgi tez ? Zastanawia mnie kiedy w PL ,ktos pojdzie po rozum do glowy i nauczy sie ,ze biednego na byle co nie stac no.gif

Napisano

> Gazeta Prawna

aha

> Felgi tez ? Zastanawia mnie kiedy w PL ,ktos pojdzie po rozum do glowy i nauczy sie ,ze biednego na

> byle co nie stac

jeśli Zamawiający sobie wymyślił stalówki (o uzasadnieniu tego wyboru nie będę pisał bo jest głupie grinser006.gif) to Wykonawcy na głowie stawać będą, żeby spełnić wymagania i startować w przetargu w końcu pare aut było do pchnięcia.

Felgi mogą wsadzić jakie im pasuje - skoro stalówki musiały być to wymyślili rozwiązanie ... ja takiego rozwiązania bym w swoim aucie nie zalożył na pewno. ale jakbym zalozyl to watpie zeby ktos papier zabrał. w końcu pełno aut tjuningowanych jezdzi gdzie kola wystaja poza obrys i jest git

chyba, że się mylę to prostować proszę smile.gif

A kiedy zmądrzeją na punkcie maniakalnych oszczędności - nigdy ... sam zakup AR wywołał komentarze że się przelewa i dlaczego nie kupili aut tanszych i przytaczano ceny z katalogów. a jeszcze na alu jakby wyjechaly to w ogole by był ogień 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ok. To koła jako koła też nie mają homologacji.

> Zapraszamy na www.żal.pl .

Homologacja samochodu bardzo ściśle określa kombinacje felg i opon, łącznie z ET, jakich można używać.

Używanie kół innych niż w homologacji w bardzo jasny sposób powoduje, że samochód nie jest dopuszczony do ruchu i znane są przypadki, gdzie na przykład ubezpieczyciel odmawia wypłaty odszkodowań w przypadku szkody takiego auta, niespełniającego warunków homologacji.

A już w przypadku druciarni typu "zakładanie dystansów" nie ma mowy o spełnianiu warunków homologacji, a więc dopuszczeniu do ruchu.

Zresztą sama Policja daje przykład co robić w takiej sytuacji, np. odbierając dowody rejestracyjne aut, w których zamontowano niehomologowane oświetlenie.

Napisano

> Felgi mogą wsadzić jakie im pasuje - skoro stalówki musiały być to wymyślili rozwiązanie ... ja

> takiego rozwiązania bym w swoim aucie nie zalożył na pewno. ale jakbym zalozyl to watpie zeby

> ktos papier zabrał. w końcu pełno aut tjuningowanych jezdzi gdzie kola wystaja poza obrys i

> jest git chyba, że się mylę to prostować proszę

Nie, nie jest git. Wiem z doświadczenia, że zakładanie dystansów potrafi niekorzystnie zmienić prowadzenie auta - np. staje się ono nerwowe, albo skłonne do gwałtownych poślizgów.

Napisano

> Niestety Alfa Romeo od lat nie produkuje stalowych kół. >Dlatego zastosowano rozwiązanie

> awaryjne - na obręcze od Citroena założone jeszcze >specjalne "pierścienie dystansowe",

Dziwne, że w instrukcji obsługi Alfy 159 , standardowe obręcze są stalowe, a obręcze ze stopów lekkich występują jako opcja.

Stek bzdur.

Napisano

> Nie, nie jest git. Wiem z doświadczenia, że zakładanie dystansów potrafi niekorzystnie zmienić

> prowadzenie auta - np. staje się ono nerwowe, albo skłonne do gwałtownych poślizgów.

Stwierdzeniem git miałem na myśli, że takie auta jeżdżą ok.gif ale, że się prowadzenie auta znacznie pogarsza to nie wiedziałem

Napisano

> Dziwne, że w instrukcji obsługi Alfy 159 , standardowe obręcze są stalowe, a obręcze ze stopów

> lekkich występują jako opcja.

> Stek bzdur.

Gdzie ?

KLIK

Podst wersja stoi na 16" alu hmm.gif

Napisano

> Gdzie ?

> KLIK

> Podst wersja stoi na 16" alu

To, że stalówki nie są oferowane przez dealera, nie znaczy , że nie można zakupić nowych stalówek dedykowanych do AR 159 smirk.gif- lepsze to od kombinowania z dystansami i felgami od Citroena. Skoro wcześniej 159-tki wyjeżdżały na stalówkach, to w wyciągu homologacyjnym stosowanie takich obręczy jest dopuszczone.

Napisano

> Homologacja samochodu bardzo ściśle określa kombinacje felg i opon, łącznie z ET, jakich można

> używać.

> Używanie kół innych niż w homologacji w bardzo jasny sposób powoduje, że samochód nie jest

> dopuszczony do ruchu i znane są przypadki, gdzie na przykład ubezpieczyciel odmawia wypłaty

> odszkodowań w przypadku szkody takiego auta, niespełniającego warunków homologacji.

> A już w przypadku druciarni typu "zakładanie dystansów" nie ma mowy o spełnianiu warunków

> homologacji, a więc dopuszczeniu do ruchu.

> Zresztą sama Policja daje przykład co robić w takiej sytuacji, np. odbierając dowody rejestracyjne

> aut, w których zamontowano niehomologowane oświetlenie.

Jestem dokładnie tego samego zdania.

Jednak do 156 występowały felgi od 15 do 18 i to jest raczej normalne.

Znam przypadki jazdy 156 na 19" w D i jakoś w dokumentach jest wszystko ok.

Pisanie takich głupot jak koledzy wcześniej to po prostu bzdura.

Napisano
  • Autor

> To, że stalówki nie są oferowane przez dealera, nie znaczy , że nie można zakupić nowych stalówek

> dedykowanych do AR 159 - lepsze to od kombinowania z dystansami i felgami od Citroena. Skoro

> wcześniej 159-tki wyjeżdżały na stalówkach, to w wyciągu homologacyjnym stosowanie takich

> obręczy jest dopuszczone.

A problem dotyczy rozmiaru.

W 1.7TBI minimalny rozmiar kół to 17 cali ze względu na wielkość hamulców.

Napisano

może AR całkowicie zaprzestała produkcji 16" stalowych. różnie to bywa smile.gif

Napisano

> może AR całkowicie zaprzestała produkcji 16" stalowych. różnie to bywa

Napewno nie waytogo.gif Giulietty stoja na stalowych 16stkach.

Napisano

> Napewno nie Giulietty stoja na stalowych 16stkach.

I pasują pod 159 ? bo może wycofali produkcję dla 159 bo się nie opłacało smile.gif

Napisano

> I pasują pod 159 ? bo może wycofali produkcję dla 159 bo się nie opłacało

Nie pasują .

Napisano

> no u mnie tez smiga juz 159.. widzialem ja nawet dzisiaj

na cb ostrzegali nawet ze krążą wink.gif ale nie miałem okazji ich spotkać biglaugh.gif

Napisano

> na cb ostrzegali nawet ze krążą ale nie miałem okazji ich spotkać

ja ich zlustrowalem jak zjechali na shella zlosnik.gif

Napisano

> woju by założył

Ty w swojej stodole napewno waytogo.gif dotoczylibyscie dystanse z zetora i by hulalo a i w papierach byloby git hahaha.gif

Napisano

> Ty w swojej stodole napewno dotoczylibyscie dystanse z zetora i by hulalo a i w papierach byloby

> git

Nie wiem, nie znam się, montujemy w naszej "stodole" tylko i wyłącznie homologowane części. skromny.gif

Napisano

> Nie wiem, nie znam się, montujemy w naszej "stodole" tylko i >wyłącznie homologowane części.

HIDY tez maja" homologacje " hehe.gif

Napisano

> Ale skad Wy i pismaki z onetu wiecie, ze nie ma homologacji? Widzieliscie to na wlasne oczy?

> A jesli nawet to tylko kwestia czasu, zanim ten papierek otrzymaja. Wtedy to bedzie dopiero placz

Homologacja nie podaje ET felgi.

Wystawanie poza obrys reguluje pewnie KD.

Napisano

> Homologacja nie podaje ET felgi.

> Wystawanie poza obrys reguluje pewnie KD.

W Kii podaje waytogo.gif

Napisano

> W Kii podaje

OK. Cofam. U mnie w Hondzie brak.

Napisano

dotoczylibyscie dystanse z zetora

chaja.gif

W Zetorach nie ma dystansów palacz.gif

Napisano

> OK. Cofam. U mnie w Hondzie brak.

W AR nie podawali ani w GT ani w MiTo i w 166 też nie.

Napisano

> A to juz totalna stodola rodem z duzego fiata i powiedz mi ,ze to do jasnej ciasnej jest

> porzadnie przygotowane auto ?

Ja juz sie przestalem dziwic, tak ma byc i juz. Przetarg ustawiony i zrobili druciartstwo.

Napisano
  • Autor

> Przetarg ustawiony i zrobili druciartstwo.

Trzeba pozytywnie: to stworzenie pojazdu specjalnego na bazie nadwozia Alfy 159 hehe.gif

Napisano

> Trzeba pozytywnie: to stworzenie pojazdu specjalnego na bazie nadwozia Alfy 159

Skoro sie uparli na te stalowe felgi IMO glupota to kto inny mogl wygrac. A tak kola wystaja, nadkoli nie ma, kto to zatwierdza? Mam nadzieje, ze kots za to beknie Unia zarzada zwrotu kasy, a Alfy wyladuja na parkingu.

Swoja droga to najladniejszy radiowoz jaki widzialem.

Napisano
  • Autor

> Swoja droga to najladniejszy radiowoz jaki widzialem.

No i jak dotąd chyba potencjalnie najgroźniejszy z tymi nowymi radarami,

o ile oczywiście działaja prawidłowo wink.gif

Napisano

> A to juz totalna stodola rodem z duzego fiata i powiedz mi ,ze to do jasnej ciasnej jest

> porzadnie przygotowane auto ?

"Usunięcie nadkoli było konieczne, gdyż... nie mieściły się w nich zimowe opony."

"Innym ubocznym efektem zastosowania stalowych felg są wystające poza obrys karoserii opony o 53 milimetry."

"Za jeden egzemplarz policja zapłaciła ponad 130 tysięcy złotych."

icon_eek.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

> No i jak dotąd chyba potencjalnie najgroźniejszy z tymi nowymi radarami,

policyjny superb 3.6 4x4 jest zdecydowanie groźniejszy i szybszy... i to w każdych warunkach wink.gif

Napisano

> Ja juz sie przestalem dziwic, tak ma byc i juz. Przetarg ustawiony i zrobili druciartstwo.

jakby był ustawiony to nie cudowaliby tylko spec. byłaby taka, że tylko AR by ją spełniło.

A tu widać, że Wykonawca stawał na głowie, żeby wystartować i wygrać :/ póki jedyne i najważniejsze kryterium będzie cena to tak będzie coraz częściej ...

btw. kto organizował przetarg? bo z ciekawości bym SIWZ przeczytał i rozstrzygnięcie wink.gif

EDYTA: Jeśli ktoś ma ochotę poczytać to znalazłem info o przetargu dokładne KLIK

Napisano

> źródło

Rece opadaja, mowilem mentalnosc rodem z PRL. Wiadomo, ze stal lepsza bo w polonezach lataly i bylo dobrze hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.