Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Policyjne Alfy - co za...

Featured Replies

Napisano

jełop układał specyfikację:

Quote:

Innym problemem są felgi nowych radiowozów - pisze "DGP".
KGP koniecznie chciała, by w Alfach były one stalowe, ponieważ pod wpływem soli zużywają się wolniej niż te zrobione z aluminium
. Niestety Alfa Romeo od lat nie produkuje stalowych kół. Dlatego zastosowano rozwiązanie awaryjne -
na obręcze od Citroena założone jeszcze specjalne "pierścienie dystansowe", aby pasowały opony.
Jednak to prowizoryczne rozwiązanie nie ma atestu bezpieczeństwa, a zimowe opony wystają poza obręb karoserii. Żaden cywilny samochód nie mógłby liczyć na zdobycie pieczątki w dowodzie rejestracyjnym - zauważa gazeta.

Jedyne sensowne określenie to 'idiota'.

Felgi aluminiowe w samochodzie widział chyba tylko na zdjęciach,

z tą solą to nie wiem nawet skąd pomysł screwy.gif

A już pomysł montowania jakiejść druciarni na dystansach bez homologacji to jest już na prawdę debilizm.

facepalm.giffacepalm.giffacepalm.gif

Napisano

A ja nie moge uwierzyc ,ze trzeba bylo robic taka druciarnie no.gif

Napisano
  • Autor

> A ja nie moge uwierzyc ,ze trzeba bylo robic taka druciarnie

Są wersje dla Carabinieri, ale wyraźnie ktoś wolał po swojemu:

'taniej' dla budżetu, w końcu z czegoś trzeba żyć facepalm.gif

Napisano

> Są wersje dla Carabinieri

I co z tego? Rozpiszesz tak przetarg, żeby ta wersja wygrała? Zdajesz sobie sprawę, że do tej pory by wpływały protesty innych oferentów?

Jak takie głupoty się czyta to aż się niedobrze robi. Fakt, że tymi felgami to przegięcie ale na tym kąciku w temacie radiowozów przeginacie w drugą stronę. Pisałem o tym już kiedyś, powtórzę się: to są auta do pracy, mają spełniać ściśle określoną specyfikację, mają być wyposażone w to, o czym mówi specyfikacja, więc dlaczego coniektórzy walą głową w ścianę krzycząc "co za drut"? Co Was to obchodzi?

Napisano

> Co Was to obchodzi?

Zadam Ci pytanie:

- Gdzie płacisz podatki ?

Odpowiem za Ciebie w PL a co za tym idzie to Ty ,Ja itd fundujemy te auta. I ich naprawy jak sie zawiecha sie rozleci po kilku kkm od takiego drutowania!!!

Jest takie powiedzenie " Biednego na byle co nie stac" dlatego takie druciarstwo i montowanie stalowek na sile to kompletny debilizm ,ktory jest niezgodny z przepisami bo to auto nie ma homologacji z takimi felgami i jest bezuzyteczne jako radar , co lepsi adwokaci juz ostrza zeby.

Napisano
  • Autor

> to są auta do pracy, mają spełniać ściśle określoną specyfikację, mają być wyposażone w

> to, o czym mówi specyfikacja, więc dlaczego coniektórzy walą głową w ścianę krzycząc "co za

> drut"? Co Was to obchodzi?

Taka druciarnia to pierwsza rzecz za którą leci gwarancja.

A potem okaże się, ze w budżecie nie ma pieniędzy na serwis i samochody będą stały.

Poza tym jest coś takiego jak homologacja. Dlaczego pojazd (i to nie specjalny) ma jej nie mieć?

Zarejestrowano te samochody na 17-tkach w specyfikacji producenta,

po czym wywala się te koła i montuje jakies dziwolągi od Citroena,

nawet nie wiem na jakim ogumieniu a w 159 istotna jest nośność.

Jak Tobie wystają koła poza obrys błotnika to tracisz dowód rejestracyjny,

jak pościgowy samochod policji strzela błotem i kamieniami w innych to to jest OK, tak?

Mi osobiście jest wszystko jedno czym łapie policja,

ale jako fan marki jestem tylko wnerwiony, że za błędy ignorantów ma płacić wizerunek marki.

Napisano

> Zadam Ci pytanie:

> - Gdzie płacisz podatki ?

Zadam Ci pytanie:

Gdzie wędrują mandaty wystawione przez policjantów poruszających się tymi autami?

Napisano

> Zadam Ci pytanie:

> Gdzie wędrują mandaty wystawione przez policjantów poruszających się tymi autami?

Najpierw te mandaty trzeba wystawic bo jak sie kierowce zwiedza ,ze auto bez homo to nikt nie przyjmie mandatu jeszcze policja beknie koszty sadowe.

Napisano

jak by mi chcieli wystawić mandat z kamerki z takiego pojazdu to bym ich wyśmiał

gdzie mają homologacje na takie opony w tym aucie?

Napisano

> jak by mi chcieli wystawić mandat z kamerki z takiego pojazdu to bym ich wyśmiał

jesli by mieli wszystkie papiery to by nie było wiele do gadania

> gdzie mają homologacje na takie opony w tym aucie?

mogli specjalnie zrobic homologacje dla takiej spec. parę aut było więc duże prawdopodobieństwo. co wg mnie i tak jest głupotą Zamawiającego ale o felgach to pisali już

Napisano

> Taka druciarnia to pierwsza rzecz za którą leci gwarancja.

ASO samo sobie anuluje gwarancję?

Napisano

> jak by mi chcieli wystawić mandat z kamerki z takiego pojazdu to bym ich wyśmiał

A co potem? Zapewne potulnie przyjął mandat. hehe.gif

Napisano

> A co potem? Zapewne potulnie przyjął mandat.

Poprosilby o homologacje pojazdu i rejestratora z tymi kolami waytogo.gif

Napisano

> Poprosilby o homologacje pojazdu i rejestratora z tymi kolami

Ty się nie martw. Załatwią to zanim Ty się zdążysz po zadku podrapać.

No nie mogę takich kozaków angryfire.gif Desperacja nie z tej ziemi. Skoro popełniłeś wykroczenie, bo za nic to nawet w pysk ciężko dostać to grzecznie się bierze mandat a nie zgrywa cwanego. Najlepszą rzeczą, jaka mogłąby zostać wprowadzona w PL to uprawnienia dla Policji rodem z USA. Tam jest tak, że jeśli zaczynasz zgrywać mądrzejszego od Pana Boga, to w sekundzie leżysz skuty na glebie z wycelowaną klamką.

Wielu "szoferom" w PL by to nieco przygasiło temperament a i na drogach na pewno by było bezpieczniej palacz.gif

Napisano

> Ty się nie martw. Załatwią to zanim Ty się zdążysz po zadku podrapać.

> No nie mogę takich kozaków Desperacja nie z tej ziemi. Skoro popełniłeś wykroczenie, bo za nic to

> nawet w pysk ciężko dostać to grzecznie się bierze mandat a nie zgrywa cwanego. Najlepszą

> rzeczą, jaka mogłąby zostać wprowadzona w PL to uprawnienia dla Policji rodem z USA. Tam jest

> tak, że jeśli zaczynasz zgrywać mądrzejszego od Pana Boga, to w sekundzie leżysz skuty na

> glebie z wycelowaną klamką.

> Wielu "szoferom" w PL by to nieco przygasiło temperament a i na drogach na pewno by było

> bezpieczniej

Cwaniactwo? Mam prawo tego żądać. A oni mają obowiązek to posiadać. Jako przedstawiciele prawa powinni jako pierwsi się do niego stosować.

Napisano

> Cwaniactwo? Mam prawo tego żądać. A oni mają obowiązek to posiadać. Jako przedstawiciele prawa

> powinni jako pierwsi się do niego stosować.

Nic dodac nic ujac...

Napisano
  • Autor

> ASO samo sobie anuluje gwarancję?

icon_eek.gif

Gwarancję wystawia Fiat, dealer najwyzej rękojmię.

Żadnego ASO nie stać na rękojmię dla 150 samochodów eksploatowanych w trudnych warunkach.

A Fiat już powinien wypiąć się na wszelkie wady zawieszenia.

Napisano

> Gwarancję wystawia Fiat, dealer najwyzej rękojmię.

> Żadnego ASO nie stać na rękojmię dla 150 samochodów eksploatowanych w trudnych warunkach.

> A Fiat już powinien wypiąć się na wszelkie wady zawieszenia.

ale sie nie wypnie, bo sprzedanie jednorazowe 150 samochodów dla marki niszowej to i tak jak złapać Pana Boga za nogi

Napisano
  • Autor

> ale sie nie wypnie, bo sprzedanie jednorazowe 150 samochodów dla marki niszowej to i tak jak złapać

> Pana Boga za nogi

Kupiłes kiedyś nowy samochód z salonu?

Celem jest sprzedać i zapomnieć. Sprzedawcy noszą Cię na rękach,

a serwis ma cię gdzieś z Twoimi problemami i zawsze TTTM.

Napisano

> Kupiłes kiedyś nowy samochód z salonu?

> Celem jest sprzedać i zapomnieć. Sprzedawcy noszą Cię na rękach,

> a serwis ma cię gdzieś z Twoimi problemami i zawsze TTTM.

w zasadzie tylko raz w życiu kupiłem samochód używany więc wiem jak wygląda późniejsza kwestia serwisowania - w ASO FIAT/AR bardzo dobrze tongue.gif co nie zmienia faktu, że i tak będa serwisować policji te auta i sie słowem nie odezwą

Napisano

> Nic dodac nic ujac...

Ale skad Wy i pismaki z onetu wiecie, ze nie ma homologacji? Widzieliscie to na wlasne oczy?

A jesli nawet to tylko kwestia czasu, zanim ten papierek otrzymaja. Wtedy to bedzie dopiero placz rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> co nie zmienia faktu, że i tak będa serwisować

> policji te auta i sie słowem nie odezwą

Słodkie paradoksy: samochody na kołach bez homologacji mogą jeździć bez utraty DR a mało tego nawet wideorejestratory też mają ważne homologacje,

ASO nie omówi naprawy gwarancyjnej pomimo zmian niezgodnych ze specyfikacją producenta.

Nie wiem czy tak słodko będzie dalej. W przypadku samowolnych zmian wprowadzanych przez ASO

importer może 'wypiąć' się na sponsorowanie gwarancji.

A jak dealera bieda przycisnie to zacznie wołać jednak odpłatności za naprawy.

Napisano

> Ty się nie martw. Załatwią to zanim Ty się zdążysz po zadku podrapać.

> No nie mogę takich kozaków Desperacja nie z tej ziemi. Skoro popełniłeś wykroczenie, bo za nic to

> nawet w pysk ciężko dostać to grzecznie się bierze mandat a nie zgrywa cwanego. Najlepszą

> rzeczą, jaka mogłąby zostać wprowadzona w PL to uprawnienia dla Policji rodem z USA. Tam jest

> tak, że jeśli zaczynasz zgrywać mądrzejszego od Pana Boga, to w sekundzie leżysz skuty na

> glebie z wycelowaną klamką.

> Wielu "szoferom" w PL by to nieco przygasiło temperament a i na drogach na pewno by było

> bezpieczniej

Chyba se jaja robisz hehe.gif

Nigdy nie rzuciłeś papierka na ulicę ? Nigdy ?

Jak chociaż raz, to idź zapłać 50PLN za śmiecenie. Przeciez popełniłeś wykroczenie hehe.gif

No sorry. Co za różnica czy Cię policja złapała na przekroczeniu prędkości, czy nie, jak ją przekroczyłeś ? Sam powinieneś się ukarać rotfl.gif

Masz prawo do sprzeciwu i tyle. Każdy argument jest dobry ok.gif

Napisano

> Taka druciarnia to pierwsza rzecz za którą leci gwarancja.

Naprawdę wierzysz, że dostawca wystawił te 159 do przetargu bez porozumienia z centralą handlową FAP'u?

To nie są samochody, które w PL sprzedają się jak Focusy, Mondeo, czy Octavie do flot. Sprzedaż jednorazowa stukilkudziesięciu samochodów podwyższa sprzedaż (tabelki, zestawienei, raporty) o całe dziesiątki procent. To są premie dla pracowników C.H., prestiż dla dilera, zarobek dla serwisu ASO...

Jak dziś pamiętam słowa głównego szefa sprzedaży FAP'u - zarobek to jest tylko z serwisowania samochodów, które _ciężko_ pracują dla firm (mają pracować więc się serwisują regularnie i żadziej liczą z kosztami). Sprzedaż samochodów i serwis samochodów przeciętnego Kowalskiego spodziewanych profitów nie daje.

Oczywiście, problemem dilera startującego w przetargu jest to, że samochody rozjadą się po całej Polsce i będą korzystały z różnych ASO...

Napisano

> Ale skad Wy i pismaki z onetu wiecie, ze nie ma homologacji? Widzieliscie to na wlasne oczy?

Bo to druciarnia i kola wystaja poza obrys...

> A jesli nawet to tylko kwestia czasu, zanim ten papierek otrzymaja. Wtedy to bedzie dopiero placz

A czemu placz ?

Napisano

> Kupiłes kiedyś nowy samochód z salonu?

> Celem jest sprzedać i zapomnieć. Sprzedawcy noszą Cię na rękach,

> a serwis ma cię gdzieś z Twoimi problemami i zawsze TTTM.

Mam dokładnie odwrotne doświadczenia.

Napisano

> Ale skad Wy i pismaki z onetu wiecie, ze nie ma homologacji? Widzieliscie to na wlasne oczy?

> A jesli nawet to tylko kwestia czasu, zanim ten papierek otrzymaja. Wtedy to bedzie dopiero placz

No i? Mam prawo tego żądać i nikt mi nie może tego prawa odnowić.

Napisano

a ja dzis widzialem w akcji taka 159tke ... fajnie sie prezentuje ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> No i? Mam prawo tego żądać i nikt mi nie może tego prawa odnowić.

A oni [...] papierkiem przed nos i do tego mandacik z górnej granicy widełek palacz.gif

Napisano

> A oni [...] papierkiem przed nos i do tego mandacik z górnej granicy widełek

No i?

Napisano

> A oni [...] papierkiem przed nos i do tego mandacik z górnej granicy widełek

no i co? Ty byś zapewne pozwolił żeby Cię [...] po czole klepali bo może akurat dadzą mandat z okolic minimalnego za dane wykroczenie?

Napisano

> a ja dzis widzialem w akcji taka 159tke ... fajnie sie prezentuje

chcesz powiedzieć że już jeżdżą po Białym?

Napisano

> Ale skad Wy i pismaki z onetu wiecie, ze nie ma homologacji?

ja jestem jak by wyglądała homologacja na felgi z citroena w alfa romeo hmm.gif

Napisano

> chcesz powiedzieć że już jeżdżą po Białym?

Białystok dostal Alfy jako pierwsze miasto, jeszcze w zeszlym roku, ale dopiero teraz mialem okazje je ogladac na zywo serduszka.gif az mnie kusilo zebys cos przeskrobac i dac sie im zlapac food.gif grasowali w okolicy ul. Św. Rocha ok. 11-12

Napisano

> az mnie kusilo zebys cos przeskrobac i dac sie im zlapac grasowali w

> okolicy ul. Św. Rocha ok. 11-12

rotfl.gif

Napisano

> Białystok dostal Alfy jako pierwsze miasto, jeszcze w zeszlym roku, ale dopiero teraz mialem okazje

> je ogladac na zywo az mnie kusilo zebys cos przeskrobac i dac sie im zlapac grasowali w

> okolicy ul. Św. Rocha ok. 11-12

A po co ? hmm.gif

Napisano

> A po co ?

zeby posiedziec na tylnym siedzeniu tej slicznotki grinser006.gif

Napisano

> N

> Nie znasz sie to co sie odzywasz? Tutejsi znafcy wiedza lepiej...

właśnie czytam i tak się zastanawiałem jak to wygląda

nie jest źle , jak już jeźdzą to mają papierki wszystkie

Napisano

> właśnie czytam i tak się zastanawiałem jak to wygląda

> nie jest źle , jak już jeźdzą to mają papierki wszystkie

prawda jest taka, że te auta wyglądają paskudnie na stalówkach

Napisano

> Słodkie paradoksy: samochody na kołach bez homologacji mogą jeździć bez utraty DR a mało tego nawet

Homologacja jest na rozmiar koła(opony) nie na felgi .

Sam kupując samochód dostałem felgi nie fabryczne na zimowe !

Rozmiar opony był taki jak przewiduje producent i nigdy nie było problemu.

Po co szukać dziury w całym ? hmm.gif

Skoro samochody wyjechały na ulice to znaczy że mają papiery OK !

W przypadku 159 felgi "pasują" od wielu innych marek.

Producenci zamienników nie bawią się w specjalne osobne produkcje dla każdej marki.

Jeżeli odsadzenie jest inne i koło wysuwa się na zewnątrz

jedna nie po za obrys to nie widzę problemu.

Do samej 159 są rózne odsadzenia zależne od szerokości opony i rodzaju zacisku hamulcowego.

Napisano

> Homologacja jest na rozmiar koła(opony) nie na felgi .

> Sam kupując samochód dostałem felgi nie fabryczne na zimowe !

> Rozmiar opony był taki jak przewiduje producent i nigdy nie było problemu.

Homologacja jest na koło. Kompletne koło, czyli felga o określonym rozmiarze (średnica, szerokość, odsadzenie, rozstaw otworów, średnica otworu centralnego ) i nośności a na tej feldze opona o określonym rozmiarze, nośności i indeksie prędkości.

> Po co szukać dziury w całym ?

> Skoro samochody wyjechały na ulice to znaczy że mają papiery OK !

> W przypadku 159 felgi "pasują" od wielu innych marek.

> Producenci zamienników nie bawią się w specjalne osobne produkcje dla każdej marki.

> Jeżeli odsadzenie jest inne i koło wysuwa się na zewnątrz

> jedna nie po za obrys to nie widzę problemu.

> Do samej 159 są rózne odsadzenia zależne od szerokości opony i rodzaju zacisku hamulcowego.

Po to że mi za montaż kierownicy bez homologacji (przykładowo) zabiorą dowód.

Napisano

> Homologacja jest na koło. Kompletne koło, czyli felga o określonym rozmiarze (średnica, szerokość,

> odsadzenie, rozstaw otworów, średnica otworu centralnego ) i nośności a na tej feldze opona o

> określonym rozmiarze, nośności i indeksie prędkości.

> Po to że mi za montaż kierownicy bez homologacji (przykładowo) zabiorą dowód.

Przeczytaj jeszcze raz to, co napisał Freeco.

Napisano

> Homologacja jest na rozmiar koła(opony) nie na felgi .

> Sam kupując samochód dostałem felgi nie fabryczne na zimowe !

A zajrzales wasc kiedy do homologacji swojego auta cfaniaczek.gif

Polecam lekture waytogo.gif

Napisano

> Przeczytaj jeszcze raz to, co napisał Freeco.

Czytałem.

Mam propozycje. Zadzwoń do Alfy lub jakiegokolwiek biegłego i powiedz żeby Ci dał na piśmie że to jest legalne i bezpieczne. Ciekawe czy ochoczo na to przystąpią.

Napisano

> Czytałem.

> Mam propozycje. Zadzwoń do Alfy lub jakiegokolwiek biegłego i powiedz żeby Ci dał na piśmie że to

> jest legalne i bezpieczne. Ciekawe czy ochoczo na to przystąpią.

Najpierw sprawdź sam zadzwoń a potem się wypowiadaj.

Napisano

> Homologacja jest na koło. Kompletne koło, czyli felga o określonym rozmiarze (średnica, szerokość,

> odsadzenie, rozstaw otworów, średnica otworu centralnego ) i nośności a na tej feldze opona o

> określonym rozmiarze, nośności i indeksie prędkości.

Wiesz czytałem nie jedną homologację AR i powiem Ci, że nie ma tam nic o otworach hehe.gif

Mam obecnie do MiTo i jest napisane

Opony i koła:

oś 1. 195/55 R16 87V

oś 2. 195/55 R16 87V

Moje MiTo ma fabrycznie nie homologowane koła

205/45 R17 i teraz co mam zrobić nie jeździć ?

Na takich wyjechała z fabryki !

Przestańcie wypisywać bzdury !

Kombinujecie jak zrobić żeby nie zapłacić za wlasną głupotę

> Po to że mi za montaż kierownicy bez homologacji (przykładowo) zabiorą dowód.

Sam sobie odpowiadasz kierownicę bez homologacji !

Zapewne felgi które są na tych AR są homologowane i dopuszczone

do użytku.

Reasumując jak kupię do samochodu alusy np OZ tomam nie homologowane

koła .

BZDURA !!!!!!!

Zachowujecie się jak dzieci w piaskownicy ! hehe.gif

Napisano

> Poprosilby o homologacje pojazdu i rejestratora z tymi kolami

hehe.gifhehe.gifhehe.gif asne brak homologacji pojazdu spowoduje nieważność mandatu.

Mandat mogą wystawić i z roweru jak rejestrator ma homologacje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.