Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalony rozrusznik, czy kable zaśniedziałe ?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Najważniejsza rzecz. Czemu ten Opel jest skonstruowany z TORXów ?? Bo przy wymianie napinacza musiałem do mechanika jechać sick.gif A dwa dni po wymianie napinacza padł rozrusznik.

Co może być przyczyną, że rozrusznik nie chce zakręcić ? Kręci tak, jakby akumulator był rozładowany. Dzieje się od momentu, gdzie próbowałem odpalić samochód przez ok 15 sek, trzymając na rozruszniku. Już przy drugiej próbie rozrusznik udawał, że nie ma prądu. Samochód ma 220 kkm nalotu, rozrusznik chyba nigdy nie robiony. Samochód zapala na dotyk, raz na jakiś czas trzeba go pokręcić dłużej, z powodu jednej usterki.

Czy mógł się spalić rozrusznik ?

Lepiej dać do naprawy mój, czy kupić na alledrogo za 250 zł z gwarancją ?

Czy rozrusznik też jest przykręcony na moje kochane Torxy ?

Akumulator jest sprawny, nowy.

Napisano

> Witajcie,

> Najważniejsza rzecz. Czemu ten Opel jest skonstruowany z TORXów ?? Bo przy wymianie napinacza

> musiałem do mechanika jechać

I właśnie chyba po to, by dać zarobić mechanikom (domyślnie ASO).

Napisano

> Czemu ten Opel jest skonstruowany z TORXów ??

W dzisiejszych czasach TORX-y są już standardem (dla mnie), klucze nie są droższe od zwykłych (nasadki sześciokątne czy imbusowe) więc chyba nie powinno się tego traktować jako narzędzie specjalne.

>Bo przy wymianie napinacza musiałem do mechanika jechać

Mogłeś pojechać do sklepu wink.gif

> Co może być przyczyną, że rozrusznik nie chce zakręcić ? Kręci tak, jakby akumulator był rozładowany.

Duże opory przy próbie obrotu - na samym rozruszniku (łożyska / tulejki) lub skrzyni - przy dużym mrozie gęstnieje olej i nawet biegi ciężko wchodzą, nie mówiąc już o obróceniu - tak samo silnik, też zmrożony ciężej ruszyć.

Opory na połączeniach - na samym rozruszniku, na klemach akumulatora - po wyczyszczeniu zawsze będzie lepiej. Przy okazji czyszczenia warto sprawdzić czy końcówki się dobrze trzymają, nie złazi izolacja, kable nie spróchniały.

Przy klemach sprawdź też mocowanie samych kabli do klem - bywa, że coś się poluzuje.

> Już przy drugiej próbie rozrusznik udawał, że nie ma prądu.

Może już mu brakowało. Jak robisz krótkie trasy, z radiem, nawiewem, ogrzewaniem szyby, aku może być słabiej naładowany.

> Samochód ma 220 kkm nalotu, rozrusznik chyba nigdy nie robiony. Samochód zapala na dotyk, raz na jakiś

> czas trzeba go pokręcić dłużej, z powodu jednej usterki.

Dzisiaj osiągnąłem ten sam nalot zlosnik.gif

Jakiej usterki??

> Czy mógł się spalić rozrusznik ?

Jakby się spalił to by w ogóle nie działął.

> Lepiej dać do naprawy mój, czy kupić na alledrogo za 250 zł z gwarancją ?

Naprawa, jeżeli chodzi o wymianę tulejek, szczotek, ewentualnie automatu, zobacz czy się opłaca.

Jak chcesz allegro, to mogę polecić jednego sprzedającego (brałem alternator do Uno)

> Czy rozrusznik też jest przykręcony na moje kochane Torxy ?

Zajrzyj na astra.auto.pl - chyba był manual, a przykręcony cyba 13 lub 15 ale nie jestem pewien (zwłaszcza, że ty masz G)

> Akumulator jest sprawny, nowy.

Nie zawsze nowe znaczy dobre / w pełni sprawne.

Napisano

w zeszlym miesiacu regenerowalem w swojej A.D. vectrze rozrusznik . wymienilem bendiks tulejki i elektromagne co sie pozniej okazalo nei potrzebnie cen czesci bez elektro to 45 zl.

tydzien pozniej tylko doszlo do tego wymiana szczotek e vectrze naszego kolegi ENT i czesvcie ze szczotoko trzymaczem wyszly okolo 70 zl. wiec uwazam ze n ie mam sensu sie pakowac w nomy rozrusznik anie regenerowany jest to do zrobienia smeme. (torxow brak )

Napisano

> Duże opory przy próbie obrotu - na samym rozruszniku (łożyska / tulejki) lub skrzyni

W zeszłym roku miałem podobne objawy. Przez kilka dni kręcił bardzo słabo, a na końcu w ogóle przestał kręcić. Okazało się, że przekładnia planetarna się rozleciała.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.