Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dyfer sporting

Featured Replies

Napisano

dzis jadac na zakrecie poczulem opor w kierownicy, nagle chrupnelo cos i zaczelo luzno sie krecic. zatrzymalem sie, zajzalem pod asmochod, a tam zobaczylem lecacy ciurkiem olej. bylem z 400m od domu. poszedlem na ten zakret i znalazlem tam prawie cala obudowe dyferencjalu :/ jakos delikatnie ruszylem i w kaluzy oleju znalazlem jeszcze drobne kawalki obudowy i jakas mala, skruszona zebatke :/ do domu dojechalem bez problemu, wzystkie biegi wchodza i na kazdym da sie jechac, wiec skrzynia cala... niestety z moim zawieszeniem pare razy przywalilem spodem o jakis garb na drodze i pewnie to jest efektem frown.gif ile moze kosztowac taka obudowa i czy da sie to ogarnac bez wyciagania wszystkiego z samochodu?? potrzebuje samochod jak najszybciej buu.gifbuu.gifbuu.gifbuu.gifbuu.gifbuu.gifbuu.gifbuu.gifbuu.gifbuu.gifbuu.gifbuu.gifbuu.gifbuu.gifbuu.gif

Napisano

> dzis jadac na zakrecie poczulem opor w kierownicy, nagle chrupnelo cos i zaczelo luzno sie krecic.

> zatrzymalem sie, zajzalem pod asmochod, a tam zobaczylem lecacy ciurkiem olej. bylem z 400m od

> domu. poszedlem na ten zakret i znalazlem tam prawie cala obudowe dyferencjalu :/ jakos

> delikatnie ruszylem i w kaluzy oleju znalazlem jeszcze drobne kawalki obudowy i jakas mala,

> skruszona zebatke :/ do domu dojechalem bez problemu, wzystkie biegi wchodza i na kazdym da

> sie jechac, wiec skrzynia cala... niestety z moim zawieszeniem pare razy przywalilem spodem o

> jakis garb na drodze i pewnie to jest efektem ile moze kosztowac taka obudowa i czy da sie to

> ogarnac bez wyciagania wszystkiego z samochodu?? potrzebuje samochod jak najszybciej

Ta mała zębatka jest od napędu linki prędkościomierza. Poszukaj gdzieś uszkodzonej skrzyni i przełóż swoje bebechy do nowej obudowy

Napisano
  • Autor

> Ta mała zębatka jest od napędu linki prędkościomierza. Poszukaj gdzieś uszkodzonej skrzyni i

> przełóż swoje bebechy do nowej obudowy

a nie wtystarczy samej obudowy dyfra?? ta zebatka nie jest taka calkiem mala. i licznik chodzi, wiec to nie ta...

Napisano

Pewnie satelite szlag trafil. Poki jedziesz prosto naped masz, ale jak wejdziesz w luk to ozesz go stracic.

Napisano
  • Autor

> Pewnie satelite szlag trafil. Poki jedziesz prosto naped masz, ale jak wejdziesz w luk to ozesz go

> stracic.

na lukach/zakretach tez jechal, wiec jest niby ok. patrzylem i dzwon skrzyni jest wykruszony od dolu i przy dyfrze, wiec musze skrzynie wyciagnac niestety...tu jeden kolega zaproponowal mi skrzynie z p1, cala, ale z uwalonymi lozyskami za mala kase w sumie, wiec ja wezme, bede mial wszystko co potrzebne smile.gif zainwestuje do tego w lozyska dyfra i uszczelniacze nowe smile.gif do tego olej i z 500zl pojdzie w swiat...a mialem te 5 stow na konto odlozyc :/

Napisano

Rozwaliło jedną zębatkę małą. Do momentu kiedy się druga nie rozleci napęd jest. Najlepiej wymienić dyfer cały + obudowa i sprawa załatwiona (jeżeli przełożenie gdzieś nie dostało)

Napisano
  • Autor

> Masz zamiar przekładać te graty do tej z p1? czy szykować p1 do montażu u siebie?

biegi zostaja moje. dam dzwon, dyfer i obudowe dyfra z tamtej...

Napisano

> biegi zostaja moje. dam dzwon, dyfer i obudowe dyfra z tamtej...

Rozumiem ok.gif Jak będziesz miał koła i wałki na wierzchu to przejrzyj sobie zęby czy nie są gdzieś obite albo pokrzywione, czasem nawet małe puknięcie może nieźle hałasować.

Napisano

Jesli chcesz przełozyc swoje bebechy a defer bierzesz z tamtej skrzyni,to sprawdz jeszcze jakie jest przełozenie na dyfrze,bo moze sie okazac ze jednak nie bedzie pasowac. Przełozenie bedzie wybite wewnatrz koła np.57/14

Napisano

> Jesli chcesz przełozyc swoje bebechy a defer bierzesz z tamtej skrzyni,to sprawdz jeszcze jakie

> jest przełozenie na dyfrze,bo moze sie okazac ze jednak nie bedzie pasowac. Przełozenie bedzie

> wybite wewnatrz koła np.57/14

Fakt ok.gif Ale wtedy by się chyba nie dało zamknąć dyfra?

Napisano
  • Autor

> Jesli chcesz przełozyc swoje bebechy a defer bierzesz z tamtej skrzyni,to sprawdz jeszcze jakie

> jest przełozenie na dyfrze,bo moze sie okazac ze jednak nie bedzie pasowac. Przełozenie bedzie

wlasnie wiem.

moja skrzynia ma oznaczenie c 514.5.13 44, a ta, ktora dzis dostalem c 514.5.13 19

i ta roznica ostatnich cyferek mnie zastanawia...

tak to wyglada na fotce z cyfrowki

p2200006e.jpg

Napisano
  • Autor

moja sportingowa miala 15/58, a ta z punto 16/57...wiec dam swoj dyfer, bo nie bardzo chce bawic sie z biegami. tylko do swojego dyfra przeloze z tego 16/57 jedna, mala zebatke, ktora u mnie pekla i zawinila wszystkiemu...one chyba sa takie same, jeszcze jutro sie temu przyjze na spokojnie smile.gif

Napisano

> moja sportingowa miala 15/58, a ta z punto 16/57...wiec dam swoj dyfer, bo nie bardzo chce bawic

> sie z biegami. tylko do swojego dyfra przeloze z tego 16/57 jedna, mala zebatke, ktora u mnie

> pekla i zawinila wszystkiemu...one chyba sa takie same, jeszcze jutro sie temu przyjze na

> spokojnie

jeśli piszesz o tej ze środka dyfra to przełóż lepiej komplet ok.gif

Napisano
  • Autor

> jeśli piszesz o tej ze środka dyfra to przełóż lepiej komplet

a roznia sie czyms one w dyfrach??

Napisano

> a roznia sie czyms one w dyfrach??

Nie, ale jeśli jedna pękła... grinser006.gif

Masz już łożyska dyfra?

Napisano
  • Autor

> Nie, ale jeśli jedna pękła...

> Masz już łożyska dyfra?

nie mam. w ogole nie bardzo wiem, jak rozebrac, zeby sie do lozysk dostac...w sumie, to sa te lozyska ok...a zeby te zebatki zmienic, to wystarczy trzpien wykrecic z dyfra

Napisano

> nie mam. w ogole nie bardzo wiem, jak rozebrac, zeby sie do lozysk dostac...w sumie, to sa te

> lozyska ok...a zeby te zebatki zmienic, to wystarczy trzpien wykrecic z dyfra

Tam jest chyba kołek nabity a nie śrubka niestety, trzeba rozwiercić.

O łożyska pytałem z ciekawości jaka cena wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tam jest chyba kołek nabity a nie śrubka niestety, trzeba rozwiercić.

> O łożyska pytałem z ciekawości jaka cena

nie sprawdzalem, ale ten kolek ma naciecie, jak by sie go wykrecalo wkretakiem duzym...

Napisano

> nie sprawdzalem, ale ten kolek ma naciecie, jak by sie go wykrecalo wkretakiem duzym...

Pierwsza sprawa to zmień cały środek (te zęby są spasowane bo już razem pracowały) bo są różnice w skosach zębów. Kolejna to ten bolec zabezpieczający wałek trzymający satelity małe. Można go wybić ale wcześniej trzeba oszlifować wyjście bolca (kilka milimetrów z obudowy mechanizmu)

Napisano
  • Autor

> Pierwsza sprawa to zmień cały środek (te zęby są spasowane bo już razem pracowały) bo są różnice w

> skosach zębów. Kolejna to ten bolec zabezpieczający wałek trzymający satelity małe. Można go

> wybić ale wcześniej trzeba oszlifować wyjście bolca (kilka milimetrów z obudowy mechanizmu)

wlasnie tak ogladalem to. czytalem serwisowke i to co tam jest napisane w ogole nie pokrywa sie z rzeczywistoscia...

Napisano
  • Autor

a powie mi ktos, czy da sie zdjac sama korone z zebami z dyferencjalu?? jesli tak, to w jaki sposob to zrobic??

Napisano

> a powie mi ktos, czy da sie zdjac sama korone z zebami z dyferencjalu?? jesli tak, to w jaki sposob

> to zrobic??

Palnik i bardzo mocna prasa. Przy zakładaniu już nie będzie tak super więc przygotuj się na spawanie wieńca bo może się ślizgać.

Napisano

> Palnik i bardzo mocna prasa. Przy zakładaniu już nie będzie tak super więc przygotuj się na

> spawanie wieńca bo może się ślizgać.

Albo nich go wklei wink.gif

Napisano
  • Autor

> Palnik i bardzo mocna prasa. Przy zakładaniu już nie będzie tak super więc przygotuj się na

> spawanie wieńca bo może się ślizgać.

to juz wole miec inne przelozenie i sie tak nie meczyc. z tego co zauwazylem, to w nowszej c513 np w SC wieniec jest przykrecany na sruby...szkoda, ze tu tak nie ma

Napisano
  • Autor

> Pierwsza sprawa to zmień cały środek (te zęby są spasowane bo już razem pracowały) bo są różnice w

> skosach zębów. Kolejna to ten bolec zabezpieczający wałek trzymający satelity małe. Można go

> wybić ale wcześniej trzeba oszlifować wyjście bolca (kilka milimetrów z obudowy mechanizmu)

tak wlasnie zrobilem smile.gif wiec pozostal stary dyfer z nowym srodkiem. swoja droga, to moje zebatki w dyferencjale byly dosc mocno zuzyte, a te z drugiej skrzyni wygladaly bardzo dobrze...auto zlozone, jazda testowa zaliczona...wszystko chodzi bez problemu i nic nie stuka, nie puka, nie rzezi zeby.GIF

Napisano

> tak wlasnie zrobilem wiec pozostal stary dyfer z nowym srodkiem. swoja droga, to moje zebatki w

> dyferencjale byly dosc mocno zuzyte, a te z drugiej skrzyni wygladaly bardzo dobrze...auto

> zlozone, jazda testowa zaliczona...wszystko chodzi bez problemu i nic nie stuka, nie puka, nie

> rzezi

pogratulować brawo.gif

Napisano

> tak wlasnie zrobilem wiec pozostal stary dyfer z nowym srodkiem. swoja droga, to moje zebatki w

> dyferencjale byly dosc mocno zuzyte, a te z drugiej skrzyni wygladaly bardzo dobrze...auto

> zlozone, jazda testowa zaliczona...wszystko chodzi bez problemu i nic nie stuka, nie puka, nie

> rzezi

to gratuluje smile.gif

Napisano
  • Autor

> pogratulować

dzia smile.gif zobaczymy jak bedzie sie sprawdzalo w jezdzie 270751858-jezyk.gif czy za pare(dziesiat) km nie padnie cos, ale mysle, ze nie powinno nic zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.