Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

e39 "w gazie"....

Featured Replies

Napisano

Prosze postarac sie nie linczowac od razu smile.gif

Ma ktos stycznosc z e39 z silnikami z przedzialu 2,5-3,5l? Jak one znasza gaz? (oprocz tego, ze to profanacja niemieckiej mysli technicznej). I jak wyglada spalanie gazu w takich maszynach? hmm.gif

Napisano

> Prosze postarac sie nie linczowac od razu

> Ma ktos stycznosc z e39 z silnikami z przedzialu 2,5-3,5l? Jak one znasza gaz? (oprocz tego, ze to

> profanacja niemieckiej mysli technicznej). I jak wyglada spalanie gazu w takich maszynach?

do czynienia mam na codzien z m52b25, sekwencja, silnik co prawda w e36 , spalanie niskie smile.gif 9-11 srednio

Napisano

Zrobiłem 30tys km na gazie e39 528i. Oczywiście sekwencja. Zero problemów. Żałuje że rok sie zastanawiałem nad załozeniem gazu. Trzeba było to zobić od razu. spalanie w miescie około 16l trasa około 11-12

Napisano

A ja odchhorowalem e30 cabrio i nabyłem ostatnio e39 z m54b30 + gazik + MANUAL. Jak dla mnie rewelka - spalanie w miescie 15,5L, w trasie 11,5L. Spisuje się to calkiem fajnie grinser006.gif Jesli masz jakies konkretne pytania wal smiało

Napisano

> Zrobiłem 30tys km na gazie e39 528i. Oczywiście sekwencja. Zero problemów. Żałuje że rok sie

> zastanawiałem nad załozeniem gazu. Trzeba było to zobić od razu. spalanie w miescie około 16l

> trasa około 11-12

U mnie już piąte tankowanie LPG i średnia wychodzi 14/100 w mieście ok.gif Ale przyznaje się że jeżdżę trochę jak emeryt zlosnik.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> U mnie już piąte tankowanie LPG i średnia wychodzi 14/100 w mieście Ale przyznaje się że jeżdżę

> trochę jak emeryt

> Pozdrawiam

ehh, to ja mam 10-12/100noPb ... w trasie pad.gif

Napisano

> ehh, to ja mam 10-12/100noPb ... w trasie

Bo tak naprawde czym wiekszy motor tym mniej dusisz zeby jechało grinser006.gif u mnie z m54 jak podciagniesz pod czerwone pole to moment robi sie 120kmh grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A ja odchhorowalem e30 cabrio i nabyłem ostatnio e39 z m54b30 + gazik + MANUAL. Jak dla mnie

> rewelka - spalanie w miescie 15,5L, w trasie 11,5L. Spisuje się to calkiem fajnie Jesli masz

> jakies konkretne pytania wal smiało

trzecia bawarke masz? icon_eek.gif

szacun waytogo.gifzlosnik.gif

ja na razie gdybam i marze... wink.gif moze w przyszlym roku bede zmienial, nic nie wskazuje na to, zeby to mialo szybciej nastapic frown.gif

wydaje mi sie, ze senowniejszym byloby kupienie zagazowanej waytogo.gif

chociaz sam nie wiem czy chce 3ke czy 5ke, ale wole wieksze samochody zlosnik.gif male juz mi sie znudzily wink.gif

Napisano

kupując zagazowaną nie masz pewności co tam naprawde siedzi, czy wszystko dobrze jest założone itp,

z silnikiem z tego co pamiętam to najbardziej optymalne jest m52b28m i nie pali dużo, zbiera się dobrze no i w razie napraw tańsze niż V8

ps. co do wielkości samochodu, znajomy mniej więcej twojej postury, jeździł e30 coupe, po przesiadce na e34 stwierdził że dla niego jest za dużo miejsca jest w środku zlosnik.gif

Napisano

> A ja odchhorowalem e30 cabrio i nabyłem ostatnio e39 z m54b30 + gazik + MANUAL. Jak dla mnie

> rewelka - spalanie w miescie 15,5L, w trasie 11,5L. Spisuje się to calkiem fajnie Jesli masz

> jakies konkretne pytania wal smiało

Powiedz coś więcej o swoich autach e39 i e53.

Jakie to roczniki?

Jeździłeś moze e39 528? Jeżeli tak to czy e39 530 dużo lepiej sie jeżdzi? Jak mozesz to napisz ile dałes za e39 (może być prv)

A jaki sie jeździ e53? Jest duzo bardziej komfortowe od e39? Jak koszty eksploatacji itd?

Napisano

> Powiedz coś więcej o swoich autach e39 i e53.

> Jakie to roczniki?

e39 2001r i tą aktualnie ujezdzam (3.0i). e46 mialem przedtem (1999r 2.0d), a e53 (2005r 3.0d) pomoglem wybrac mojemu ojcu i mam okazje często dogladac, czasem jezdzic i serwisowac to autko (jestem wspolwlascicielem)

> Jeździłeś moze e39 528? Jeżeli tak to czy e39 530 dużo lepiej sie jeżdzi? Jak mozesz to napisz ile

> dałes za e39 (może być prv)

Mialem okazje sie przejechac m52b28 w e39, jest odrobine slabsza ze wzgledu na moment obrotowy w niskim zakresie obrotów, aczkolwiek przy podciagnieciu wyżej jadą dość podobnie. W porownaniu z dieslami odczucia są dość slabe - trzeba jednak redukowac przy wyprzedzaniu.

> A jaki sie jeździ e53? Jest duzo bardziej komfortowe od e39? Jak koszty eksploatacji itd?

e39 jest owiele bardziej komfortowe ze wzgledu na zawieszenie (miekkie). E53 jest strasznie twarda - jezdzilem "zwykłą" i pnematyką. W wiekszosci e53 mają tzw sport pakiet (twarde zawieszenie). I pomimo tego ze u siebie mam zawieszenie pneumatyczne z opcją dynamic drive jest i tak twardo w porownaniu z e39 i e46. E39 jest tez sybiektywnie lepiej wyciszona, i nieco inaczej wybiera dziury (to ze wzgledu na wielkosc koła). Ciekawe jest to ze e53 mozna jezdzic bardzo sportowo - nie przechyla sie wogole na zakretach (magiczny dynamic drive) i jezdzi sie troche jak duzy, gokartem. W obydwu mam servotronic, jednakze w e39 jakos lepiej to działa. Co do reszty to juz kwestia estetyki i wygody - osobiscie np lepiej wsiada i wysiada mi sie z e39, bo do e53 trzeba troche wskakiwać. Troche OT, ale moze pomoze smile.gif

Co do eksploatacje ciezko mi cokolwiek powiedziec, ale np klocki hamulcowe są w takiej samej cenie do e53 jak do e39 (w wersji 3.0d) gdyż są to dokladnie te same tarcze. Częsci zawieszenia to przy dzisiejszej ilosci zamiennikow nie wychodzą tak zle

Napisano

> kupując zagazowaną nie masz pewności co tam naprawde siedzi, czy wszystko dobrze jest założone itp,

Zgadza się, ale wprawne oko odrazu zobaczy "jakość" instalacji. Chociazby po ilosci zastosowanym plastikowych opasek zaciskowych, albo oplocie przewodów.

W dodatku teraz kazdy lepszy gazownik robi wszystkie instalacje, i doprowadzneie instalki do porzadku nie jest takie trudne.

> z silnikiem z tego co pamiętam to najbardziej optymalne jest m52b28m i nie pali dużo, zbiera się

> dobrze no i w razie napraw tańsze niż V8

V8 wybierac powyzej 96r (brak nikasilu na tulejach cylindrów). Sam szukalem m62b35 do zagazowania - ale to niszowy towar. Dodatkowym aspektem jest praktycznie w wiekszosci skrzynia automatyczna (ZF 5HP5?)w ktorej "wypada" bieg wsteczny. Poza tym, m62b35 z tego co czytalem spala podobnie jak m54b30 lub m52b28.

> ps. co do wielkości samochodu, znajomy mniej więcej twojej postury, jeździł e30 coupe, po

> przesiadce na e34 stwierdził że dla niego jest za dużo miejsca jest w środku

Chory jakis ?

Napisano

> wole wieksze samochody male juz mi sie znudzily

Ja juz tez bym 3er nie kupil - ceny 5er są praktycznie takie same, a auto oferuje owiele wiecej

Napisano

> U mnie już piąte tankowanie LPG i średnia wychodzi 14/100 w mieście Ale przyznaje się że jeżdżę

> trochę jak emeryt

> Pozdrawiam

Jak Ty to robisz zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Ja juz tez bym 3er nie kupil - ceny 5er są praktycznie takie same, a auto oferuje owiele wiecej

przejrzalem sobie co teraz jest na allegro... zlosnik.gif

w sumie nic ciekawego, oprocz jednej, ktora imho mozna byloby sie zainteresowac- jak na zlosc z .... Gdyni sciana.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

http://otomoto.pl/bmw-530-e39-okazja-super-stan-530i-C17150787.html

edit: brak skory no.gif

Napisano

> Jak Ty to robisz

Słucham RMF Classic i mnie nie kusi zlosnik.gif

Napisano

> edit: brak skory

nie ma podgrzewanych foteli frown.gif

ale może warto obejrzeć?

pozdr

Napisano

> przejrzalem sobie co teraz jest na allegro...

> w sumie nic ciekawego, oprocz jednej, ktora imho mozna byloby sie zainteresowac- jak na zlosc z

> .... Gdyni

> http://otomoto.pl/bmw-530-e39-okazja-super-stan-530i-C17150787.html

> edit: brak skory

tu masz ładną

Napisano

> Quote:

> szmatex sp. z.o.o

> chromline

> zwykła podsufitka

a już chciałem jechać , oglądać ....

smile.gif

PS. sam myślę o takim autku...

Napisano
  • Autor

> Quote:

> szmatex sp. z.o.o

> chromline

> zwykła podsufitka

hehe, Panowie, ja poki co nie mam $$, wiec watek jest z serii "bujam w oblokach" zeby.GIF

moze byc sedan, moze byc touring, nawet ten ostatni bardziej mnie chyba kreci chociaz nie potrzebuje az tyle miejsca zlosnik.gif

aha, przegladajac allegro patrzylem tylko na te z gazem, tak pewnie cos jeszcze bym wylapal smile.gif

Napisano

> hehe, Panowie, ja poki co nie mam $$, wiec watek jest z serii "bujam w oblokach"

> moze byc sedan, moze byc touring, nawet ten ostatni bardziej mnie chyba kreci chociaz nie

> potrzebuje az tyle miejsca

> aha, przegladajac allegro patrzylem tylko na te z gazem, tak pewnie cos jeszcze bym wylapal

to poszukaj dla mnie cfaniaczek.gif

gaz zawsze można wstawić....

pozdr

Napisano

> nie jest zle, mam skore teraz, a siedzenie kierowcy slabiej u mnie grzeje

widocznie masz lepszy dres ode mnie, bo zimą nie wsadzam tyłka przez pierwsze dwie minuty od włączenia smile.gif

Napisano

> widocznie masz lepszy dres ode mnie, bo zimą nie wsadzam tyłka przez pierwsze dwie minuty od

> włączenia

Widocznie masz mniej ojelu i plynu chlodniczego niz ja, bo ja musze czekac 5 minut zlosnik.gif

Napisano

> Widocznie masz mniej ojelu i plynu chlodniczego niz ja, bo ja musze czekac 5 minut

Raczej grubsze kable, bo o grzaniu upy pisałem. Swoją drogą to muszę się rozejrzeć za pilotem do Webasto.

Napisano

> Raczej grubsze kable, bo o grzaniu upy pisałem.

Czytam na wyrywki i musze swoje nedzne trollowate zlosliwosci, ktorymi odreagowuje wlasne kompeksy wplatac gdzieniegdzie - wybacz zlosnik.gif

Napisano

> Musi się nieźle już sypać, skoro gość włożył w nią tyle $$, a teraz sprzedaje.

Teraz sie zorientowalem ze jest odemnie z miasta - jakby ktos chcial moge luknac cool.gif

Zamiast pilota do webasta mozna przeciez ustawic sobie czas grzania na BC

Napisano

> Zamiast pilota do webasta mozna przeciez ustawic sobie czas grzania na BC

Oczywiście, że można, ale w żadnym wypadku nie jest to substytutem pilota. Ja nigdy nie wiem, czy i o której będę używał auta.

Napisano

Miałem m50b25 (ale w e36) 211konikóf, spalanie średnie zawsze wychodziło 11,3 a jak się chciało oszczędnie jechać to nawet do 9 schodził bez problemów, nie jakaś specjalnie wolna jazda, ale jednostajna bez zmian prędkości, w stosunku do osiągów to rewelacja ok.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> http://otomoto.pl/bmw-528-C17598023.html

> kurde... co z nia jest nie tak, ze sie nie sprzedala? znowu ja znalazlem...

Nie widze info o bezwypadkowści. Lift był chyba w 2001 roku (no chyba, że od modelu 2001 - nie jestem pewien). Skoro ma NIVO to gdzie wsadził butlę LPG? Żadnego zdjęcia komory silnika. Jak na 188kkm to sporo już musiał powymieniać...

Napisano
  • Autor

> Nie widze info o bezwypadkowści. Lift był chyba w 2001 roku (no chyba, że od modelu 2001 - nie

> jestem pewien). Skoro ma NIVO to gdzie wsadził butlę LPG? Żadnego zdjęcia komory silnika. Jak

> na 188kkm to sporo już musiał powymieniać...

heh, na Nivo nie zwrocilem uwagi... chyba lepiej sie wystrzegac tego? Moze zbyt duze koszty generowac? hmm.gif

Tylko Touringi to to mialy?

I co sie po lifcie zmienilo w e39?

Napisano

> I co sie po lifcie zmienilo w e39?

silnik (większa moc i moment) (edit: pisałem o M57, inne silniki się zmieniały w różnych okresach), chyba skrzynia automatyczna, kontrola trakcji, lampy, zderzaki, listwy, w środku kierownice, nawigacja podsufitka

Napisano

> heh, na Nivo nie zwrocilem uwagi... chyba lepiej sie wystrzegac tego? Moze zbyt duze koszty

> generowac?

> Tylko Touringi to to mialy?

Nie wiem jakie NIVO generuje koszta ale nie wyobrażam już sobie porządnego kombiaka bez tego wynalazku.

Ile byś do bagażnika nie napakował, ilu osób byś nie zabrał na poklad zawsze auto stoi na tym samym poziomie. Nie ma efektu "startującej rakiety" nie ma obaw o przycieranie o krawęzniki, koleiny itp.

> I co sie po lifcie zmienilo w e39?

Z zewnątrz: lampy, zderzak przód, halogeny

Silniki zmodyfikowano wcześniej bodajże w 99 roku.

Środek: Nowe tapicerki, nowe wzory kierownic.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jakie NIVO generuje koszta

w porownaniu do tradycyjnego zawieszenia w razie padu czegokolwiek pewnie jest roznica w naprawie wink.gif

> Ile byś do bagażnika nie napakował, ilu osób byś nie zabrał na poklad zawsze auto stoi na tym samym

> poziomie. Nie ma efektu "startującej rakiety" nie ma obaw o przycieranie o krawęzniki, koleiny

> itp.

ok, ale sa osoby, ktorym sie kombi po prostu podoba i przewaznie bedza wozic powietrze, a kilka razu do roku po prostu bedzie latwiej przejechac z wieksza iloscia bagazu zlosnik.gif

> Z zewnątrz: lampy, zderzak przód, halogeny

> Silniki zmodyfikowano wcześniej bodajże w 99 roku.

> Środek: Nowe tapicerki, nowe wzory kierownic.

idea.gif

moze jakies przykladowe foty? krolik.gif

Napisano

> w porownaniu do tradycyjnego zawieszenia w razie padu czegokolwiek pewnie jest roznica w naprawie.

Jedyną roznicą jest to ze zamiast spręzyny masz poduszke (miech) powietrzny. Wcale nie są aż takie drogie przy wymianie. DO tego masz oczywiscie kompresorek, kilka przewodow, zaworkow i czujnikow - w sumie nic wielece awaryjnego i drogiego w serwisowaniu jak na aktualne zdobycze techniki

Napisano

> w porownaniu do tradycyjnego zawieszenia w razie padu czegokolwiek pewnie jest roznica w naprawie

Jedyne co sie psuje w NIVO to miechy. Koszt jednego oryginalnego to 450PLN.

Są desperci co wymieniają to na zwykłe spreżyny stalowe. Ja bym chyba tego jednak nie robił.

> ok, ale sa osoby, ktorym sie kombi po prostu podoba i przewaznie bedza wozic powietrze, a kilka

> razu do roku po prostu bedzie latwiej przejechac z wieksza iloscia bagazu

Sam mam Touringa

> moze jakies przykladowe foty?

Hmmm.

No ja dysponuje tylko takim poliftingowym.

Generalnie po liftingu wystepują okrągłe halogeny, Reflektory z ringami, tylne lampy LED. W środku NAVI jest 16X9, a zegary mają alfanumeryczny wyświetlacz.

Napisano
  • Autor

> Jak bardzo chcesz to pojade ją luknac - jest z mojego miasta

chcialbym Ci napisac "tak, poprosze, zrob to dla mnie" zlosnik.gif

ale nie ma to wiekszego sensu zlosnik.gif

po prostu przez przypadek znowu ja znalazlem... nie pamietam tylko za ile wczesniej byla wystawiona, chyba z tysiaczek wiecej

Napisano

> przed

> po

> dobrze?

średnio, oba typy występowały przez cały okres produkcji. Jedyne rozróżnienie zegarów po lifcie: te wiejskie srebrne obwódki.

Napisano
  • Autor

> średnio, oba typy występowały przez cały okres produkcji. Jedyne rozróżnienie zegarów po lifcie: te

> wiejskie srebrne obwódki.

hmm te pierwsze bardziej mi sie z E34 kojarza zlosnik.gif

drugie mi sie podobaja cool.gif

Napisano

> średnio, oba typy występowały przez cały okres produkcji. Jedyne rozróżnienie zegarów po lifcie: te

> wiejskie srebrne obwódki.

U mnie nie ma obwodek skromny.gif

Napisano

> U mnie nie ma obwodek

Ja mam poliftową, oryginalne wiejske obwodki i zegary z pierwszego zdjecia.

E34 mialy m.in ekonomizer wychodzacy poza skale

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.