Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś buczy przy skręcie w prawo. Łożysko?

Featured Replies

Napisano

To jak już od wielkiego dzwona wlazłem na MK i pytam to jeszcze jedno szybkie pytanko zlosnik.gif

Pacjent: Nyska P12.

Objawy: przy mocnym skręcie w prawo (powiedzmy, że około 90st) coś dość głośno buczy/piszczy. Nie jest to cienki pisk jak od hamulców a grube, basowe buczenie tak jak hamujący Ikarus. Niestety nie jestem w stanie zdiagnozować czy to prawe czy lewe koło. Przy okazji zauważyłem, że autko lekko ściąga na prawo ale nie jestem pewien czy to zimowe dziury nie dały się we znaki. Dopiero co wymieniane były drążki i robiona geometria.

Diagnoza: Wiem, że to wróżenie z fusów ale czy to może być łożysko? Przebieg autka - ~140tys. Łożyska nigdy nie robione.

Napisano

> lewe łożysko

To bardzo ciekawe, bo u mnie przy identycznym objawie (zakładam, że chodzi o przód) walnięte okazało się... prawe łożysko. A zdążyłem już wymienić lewe i zero poprawy. Nie chcę przytaczać słów, jakie wtedy padły z moich ust, bo znowu dostanę ostrzeżenie.

Napisano

> To bardzo ciekawe, bo u mnie przy identycznym objawie (zakładam, że chodzi o przód) walnięte

> okazało się... prawe łożysko. A zdążyłem już wymienić lewe i zero poprawy.

Bo łożysko "w pracy" nie hałasuje tak jak odciążone.

Napisano

> To bardzo ciekawe, bo u mnie przy identycznym objawie (zakładam, że chodzi o przód) walnięte

> okazało się... prawe łożysko. A zdążyłem już wymienić lewe i zero poprawy. Nie chcę przytaczać

> słów, jakie wtedy padły z moich ust, bo znowu dostanę ostrzeżenie.

A co oni Ci wymienili to lozysko bez podniesienia auta i sprawdzenia? hehe.gif

Napisano
  • Autor

> lewe łożysko

byłem rano w zaprzyjaźnionym warsztacie. Osłuchali, pokręcili i stwierdzili, że to nie łożyska. Życzyli miłego dnia, skasowali 0PLN i kazali jeździć hmm.gif

Obstawiają, że mogą to być klocki ocierające o rant tarczy i przy najbliższym przeglądzie czy wizycie powiedzieli, że je przeczyszczą hmm.gif

Napisano

> byłem rano w zaprzyjaźnionym warsztacie. Osłuchali, pokręcili i stwierdzili, że to nie łożyska.

> Życzyli miłego dnia, skasowali 0PLN i kazali jeździć

> Obstawiają, że mogą to być klocki ocierające o rant tarczy i przy najbliższym przeglądzie czy

> wizycie powiedzieli, że je przeczyszczą

U mnie w P12 tez czasem pojawia sie takie chrobotania/pisk przy mocno skreconych kolach.

Jak bede zmienial na letnie to zamierzam zerknac wlasnie na klockiok.gif

Napisano

> A co oni Ci wymienili to lozysko bez podniesienia auta i sprawdzenia?

Gorzej - to ja sam taki mądry grinser006.gif

W ciemno rozebrałem lewą zwrotnicę, bo skoro po obciążeniu prawej strony nie rzęzi, a lewej - rzęzi, nie pomyślałem, że sprawdzanie tego może mieć sens. Odwaliłem kawał nikomu niepotrzebnej roboty - i dupa. Drobny szczegół, że w nubirze przednie łożyska mają zupełnie inną budowę niż tylne. Dopiero po szkodzie wpadłem na to, żeby podnieść cały przód i zakręcić kołem lewym i prawym. No i wtedy mnie "zgotowało" angryfire.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.