Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wtryski - regenerować czy wymieniać?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie ok.gif

Obecnie czerwone Valteki i takie zostaną. Pytanie czy warto zmieniać całość?

Napisano

> Jak w temacie

> Obecnie czerwone Valteki i takie zostaną. Pytanie czy warto zmieniać całość?

Ja ostatnio kupiłem nową listwę za 110 zł. Wymieniłem i po kłopocie. Nie miałem czasu na kombinowanie z regeneracją.

Napisano
  • Autor

> Ja ostatnio kupiłem nową listwę za 110 zł. Wymieniłem i po kłopocie. Nie miałem czasu na

> kombinowanie z regeneracją.

Ja nic nie będę kombinował. W EGP, gdzie montowałem i serwisuję, padły takie opcje ok.gif Pytam o sens regeneracji. Czy poza elementami wymienianymi pozostają jeszcze jakieś stare, które mogą się zużyć/zepsuć?

Napisano

> Ja ostatnio kupiłem nową listwę za 110 zł. Wymieniłem i po kłopocie. Nie miałem czasu na

> kombinowanie z regeneracją.

a skalibrowałeś choć?

Napisano

> a skalibrowałeś choć?

Może to Was zdziwi ale nie smile.gif

Po założeniu i pojechaniu z laptopem na testy okazało się że mapy pokryły się idealnie (na starej totalnie się rozjeżdżały). Auto śmiga jak nowe, pali tyle ile trzeba i mapy ma pokryte.

Czyli kalibrację olałem.

Napisano

>Czy poza elementami wymienianymi pozostają jeszcze jakieś stare, które mogą się

> zużyć/zepsuć?

Cylinderki, w których poruszają się tłoczki. Niekiedy ulegają zużyciu, a wtedy lepiej zmienić całą listwę.

Napisano

> Cylinderki, w których poruszają się tłoczki. Niekiedy ulegają zużyciu, a wtedy lepiej zmienić całą

> listwę.

Niekiedy nawet fabrycznie już do niczego się nie nadają. W listwie Valtek, którą miałem w Matizie jeden wtryskiwacz wogóle nie pracował pomimo że cewka była sprawna i tłoczki podmieniałem. Na szczęście listwa była x4 a Matizek 3 cylindry więc olałem temat i nie zgłaszałem reklamacji.

Napisano

> Niekiedy nawet fabrycznie już do niczego się nie nadają.

To jest inna rzecz.

Jak Koledze Valteki do tej pory sprawiały przyjemność, to nie próbujmy zmieniać tego na siłę.

Napisano

> Jak Koledze Valteki do tej pory sprawiały przyjemność, to nie próbujmy zmieniać tego na siłę.

Ale może go należy przekonać, że zmieniając te elektrozawory na wtryskiwacze zobaczy nową jakość instalacji lpg ?

Napisano
  • Autor

> Ale może go należy przekonać, że zmieniając te elektrozawory na wtryskiwacze zobaczy nową jakość

> instalacji lpg ?

Jak już wielokrotnie pisałem na rzeczonej instalce mam stratę mocy max względem benzyny 0,8KM, a moment praktycznie ten sam {201Nm max} więc nie będę kombinował.

Napisano
  • Autor

No to wymieniłem. Silnik działa elegancko, zrobił się zrywniejszy no i ciszej wtryski klepią ok.gif

Nadal mam jednak szarpnięcie przy but.gif w okolicy 4000 obr. Podejrzewam, że wtedy przełącza się zmienna długość dolotu. Co może być przyczyną?

Napisano
offtopic.gif. Zmieniałeś może kiedyś świece w Epice? Tam są jakieś irydowe, czy coś i nie wiem czy powinienem to ruszać przy przebiegu 100kkm...
Napisano

> Nadal mam jednak szarpnięcie przy w okolicy 4000 obr. Podejrzewam, że wtedy przełącza się zmienna

> długość dolotu. Co może być przyczyną?

Miałem ten problem w lagunie 1,8 16V ze zmienna faza rozrządu. Wiele godzin kalibrowania kolejnych wtrysków i sztukowania dysz dawały efekt na krótko.

Sprawę rozwiązał bystry chłopczyna do którego trafiłem w akcie desperacji. Zamontował oryginalne dysze bez ich rozwiercania (2mm), zestroił wszystko... i auto zaczęło jeździć jak dzikie spalając normalne ilości gazu. Z tego co ustaliłem to mój parownik (kme silver) nie wyrabiał przy mocnym but.gif i blokował się jakiś zaworek. Po wymianie dysz problem zniknął, przejechałem 70kkm a potem sprzedałem samochód.

Napisano
  • Autor

> Regulowałeś instalację po wymianie?

Obowiązkowo

Napisano
  • Autor

> . Zmieniałeś może kiedyś świece w Epice? Tam są jakieś irydowe, czy coś i nie wiem czy powinienem

> to ruszać przy przebiegu 100kkm...

Wg fabryki 150kkm a ja mam 63kkm waytogo.gif

Napisano

> Obowiązkowo

W takim razie wypadałoby przejechać się z komputerem i zobaczyć, co dzieje się z lambdą w momencie szarpnięcia.

Napisano
  • Autor

> W takim razie wypadałoby przejechać się z komputerem i zobaczyć, co dzieje się z lambdą w momencie

> szarpnięcia.

Zrobię ze 200km i podjadę na regulację

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Nadal mam jednak szarpnięcie przy w okolicy 4000 obr.

Ciekawostka grinser006.gif już nie szarpie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.