Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozładowuje sie aku - Punto 2 1.2 8V

Featured Replies

Napisano

Hej!

Kupiłem nowy aku 44 ah Centra Plus w grudniu. Cały czas eksploatacja w mieście po około 15 km - /7 km do pracy i 7 km do domu/. Dziś przy -15 poległ - kręcił, kręcił, reset licznika i dałem spokój. Ładowania nie sprawdzałem - ile powinno wynosić? Alarmu nie mam załączonego. Czy może coś rozładowywać co jest w aucie? Mam tylko radio ale ono jest wyłączone. Dziwi mnie taki stan rzeczy, że nowy aku i poległ po 2 miesiącach. Doładuję go dziś prostownikiem i zobaczę co będzie się działo. Może ktoś z Was miał podobny objaw. Dzięki za pomoc

Napisano

> Hej!

> .. Ładowania nie sprawdzałem - ile powinno wynosić? ...<

Witam,

Poniżej przedstawiam Koledze opis jak sprawdzić układ ładowania.

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=284578179&page=0&fpart=1&vc=1

Niech Kolega pomierzy, poda wyniki to coś doradzimy ok.gif

EDIT:

Dodam, że mój Kropek jest eksploatowany w takich samych warunkach (akumulator 2 letni) z jednym zastrzeżeniem - nie załączam dmuchawy na 3,4 bieg oraz nie używam ogrzewania tylnej szyby.

Napisano

jakiej firmy masz to radio i czy działa dopiero jak przekręcisz kluczyk czyli czy ma plus po stacyjce czy stale jest pod zasilaniem

Napisano

Błędem jest przyjęcie założenia, że zakupiony aku jest w pełni przygotowany do pracy w samochodzie zwłaszcza na krótkich odcinkach. Miałeś niedoładowany aku o czym przekonałeś się kiedy temp spadła do-15*.

Doładuj aku, sprawdzenie ładowania w samochodzie możesz wykonać w celach informacyjnych.

Napisano

Po koleji:

Najpierw naładuj Aku i zobacz czy sytuacja sienie potórzy przynajmniej w najbliższym czasie.

Zmierz pobór pradu na postoju powinien wynosic max 80 mA

Sprawdź ladowanie, kolega z postu wyżej podesłał dobrego manuala

Może być opcja ze aku jest uszkodzony, ok rok temu kupiłem Aku Centry i miałem taki przypadek że po dniu postoju samochód nie chial zaplić frown.gif Aku wymienili na nowy i teraz jako tako problemu nie ma choć uwazam że ten akumulator jest z deka przy mały jezli trzeba odpalić samochód przy -20 st mrozie

Pozdro

Napisano

> Zmierz pobór pradu na postoju powinien wynosic max 80 mA

skad taka wartosc? po tygodniu stania w takich warunkach jak sa teraz, masz "polowe akumulatora" jesli byl calkowicie naladowany, a jesli nie byl, to nie odpalisz.

Napisano

> skad taka wartosc? po tygodniu stania w takich warunkach jak sa teraz, masz "polowe akumulatora"

> jesli byl calkowicie naladowany, a jesli nie byl, to nie odpalisz.

Niestety nawet te 80mA jest ciezko uzyskac w nowszych samochodach, za duzo elektroniki, a ta lubi pobierac prad. Gdy w samochodzie masz alarm z jakimis dodatkowymi czujnikami i syrenka z wlasnym aku, radio, lpg to juz mozna dobic poborem pradu do tej wartosci oslabiony.gif. Z ciekawosci sprawdz u siebie jaki masz.

Napisano

> skad taka wartosc? po tygodniu stania w takich warunkach jak sa teraz, masz "polowe akumulatora"

> jesli byl calkowicie naladowany, a jesli nie byl, to nie odpalisz.

Z kosmosu grinser006.gif Napisałem MAX 80 mA oczywiście -+ ale zazwyczaj sterownik silnika bodu i inne urzadzenia elektroniczne (alarm) w stanie spoczynku/czuwania pobnieraja te ok 40-50 mA Sprawdź u siebie jak masz wink.gif

Napisano

"Zalecana" maksymalna wartość poboru prądu na postoju to 0.6mA * pojemnosc akumulatora. Czyli jak mamy aku 50Ah to wychodzi 0.6mA *50 =30mA.

Napisano

Co do lpg- sterownik typu np STAG przechodzi w tryb uspienia dopiero po 10 minutach od wyłączenia zapłonu. Do tego momentu pobiera az 50mA smile.gif Własnie dzis potwierdziłem to doswiadczalnie i pobór prądu spadł u mnie z 72mA do 0.35mA po 10 minutach. Kto wie czy inne sterowniki gazowe tez tak nie mają

Napisano

> Co do lpg- sterownik typu np STAG przechodzi w tryb uspienia dopiero po 10 minutach od wyłączenia

> zapłonu. Do tego momentu pobiera az 50mA Własnie dzis potwierdziłem to doswiadczalnie i

> pobór prądu spadł u mnie z 72mA do 0.35mA po 10 minutach. Kto wie czy inne sterowniki gazowe

> tez tak nie mają

Ja u siebie w PII mialem instalacje Bigas i jak pomiary robilem po okolo 2h od wylaczenia zaplonu to sam sterownik pobieral 30mA.

Do tego dochodzi alarm (30-40mA), radio (10-70mA albo i wiecej) procz tego jeszcze elektronika samochodu i 80mA sie uzbiera. W PII robilem rozne sposoby i nie udalo mi sie zejsc ponizej 100mA, a w GP mam jeszcze wiecej oslabiony.gif

Napisano

Jeszcze pytanie co do twojej instrukcji- bo sie pogubiłem. Odejmujesz 2 wartosci zmierzonego prądu i obliczasz na tej podtsawie prąd łądowania aku. Ale co to są za wartosci? Mierzone na jakim przewodzie? Np

>Stan po uruchomieniu silnika: obroty 1200, włączona tylko >dmuchawa 1-bieg, pobór prądu przez całą instalację instalację - >15,57 A.:

a potem

>Stan po uruchomieniu silnika: obroty 1200, włączona tylko >dmuchawa 1-bieg, prąd płynący z alternatora - 17,21 A, czyli >akumulator jest ładowany prądem 1,64 A.

Czy dobrze rozumuje ze pierwszy pobór mierzony jest na przewodzie idącym z alternatora do aku a drugi na przewodzie z aku do instalacji auta typu silnik itp?.

Jesli tak to trzeba wiedziec który przewod gdzie idzie:)

Co sie stanie jesli alternator daje mniejszy prąd niż potrzebują odbiorniki auta? Wtedy aku nie jest ładowane a wręcz oddaje prąd. Czy wtedy nastepuje spadek napiecia do 12.2 V? Jak to jest?

Napisano

> 100mA, a w GP mam jeszcze wiecej

To aku długo nie pochodzi przy takim poborze - 20 dni i aku 50Ah całkowicie rozładowany.

Napisano

> To aku długo nie pochodzi przy takim poborze - 20 dni i aku 50Ah całkowicie rozładowany.

Jezdze praktycznie codziennie, wiec tego problemu nie ma. Ale i tak malo ktory samochod stojacy na alarmie odpali po 2 tygodniach.

Napisano

> Jeszcze pytanie co do twojej instrukcji- bo sie pogubiłem. Odejmujesz 2 wartosci zmierzonego prądu

> i obliczasz na tej podtsawie prąd łądowania aku. Ale co to są za wartosci? Mierzone na jakim

> przewodzie?

Amperomierz jest wpięty w tym przypadku w przewód "masowy" akumulatora, tak jak na schemacie (załącznik).

Do klemy minusowej jest w moim przypadku podpięta centralka LPG. Płynie przez nią prąd 0,31 A, stąd od wskazań amperomierza należy odjąć prąd centralki LPG - wtedy otrzymam prąd płynący przez akumulator. Gdyby nie było LPG wtedy nic bym nie odejmował.

284736881-akumpom.JPG

> a potem

> Czy dobrze rozumuje ze pierwszy pobór mierzony jest na przewodzie idącym z alternatora do aku a

> drugi na przewodzie z aku do instalacji auta typu silnik itp?.

Dokładnie tak.

<... Czy wtedy nastepuje spadek napiecia do 12.2 V? Jak to jest?

Tak

post-115567-14352511740551_thumb.jpg

Napisano

> Ja u siebie w PII mialem instalacje Bigas i jak pomiary robilem po okolo 2h od wylaczenia zaplonu

> to sam sterownik pobieral 30mA.

Ale, ale cos mi sie nasunęło. Wiesz ze jak wpinasz sie miernikiem odłaczając na chwilę aku to ten czas sie resetuje? Tzn najlepiej jest wpiąc w obwód miernik, potem właczyć stacyjke (bez odpalania auta oczywiscie:)) wyłączyć i odczekać 10 miniut. U mnie w Bravie przez pierwsze 20 sekund pokazuje wartosci powyzej 100mA - potem stablizuje sie na 70-80mA i dopiero po 10 minutach spada do 30mA

Napisano

> Amperomierz jest wpięty w tym przypadku w przewód "masowy" akumulatora, tak jak na schemacie:

A na zdjęciu wygląda jakbyś mierzył na przewodziw czerwonym - czyli od "plusa"

Dopiero na 5 zdjeciu wygląda jakbys mierzył na czarnym.

Napisano

> Ale, ale cos mi sie nasunęło. Wiesz ze jak wpinasz sie miernikiem odłaczając na chwilę aku to ten

> czas sie resetuje? Tzn najlepiej jest wpiąc w obwód miernik, potem właczyć stacyjke (bez

> odpalania auta oczywiscie:)) wyłączyć i odczekać 10 miniut. U mnie w Bravie przez pierwsze 20

> sekund pokazuje wartosci powyzej 100mA - potem stablizuje sie na 70-80mA i dopiero po 10

> minutach spada do 30mA

Ja wpinalem tak, aby nie przerwac obwodu pomiedzy aku, a samochodem. Kwestia odpowiedniego podlaczenie sie pod kleme i dopiero pozniej jej zdjecie z aku ok.gif

Napisano

> A na zdjęciu wygląda jakbyś mierzył na przewodziw czerwonym - czyli od "plusa"

> Dopiero na 5 zdjeciu wygląda jakbys mierzył na czarnym.

Piąte i szóste zdjęcie przedstawia amperomierz wpięty w przewód masowy. Jeżeli akumulator jest ładowany to wynik jest ze znakiem "plus", jeżeli akumulator nie jest ładowany, czyli oddaje energię do instalacji wtedy prąd zmienia kierunek i wynik na amperomierzu jest ze znakiem "minus". Oczywiście należy odpowiednio zapiąć cęgi. Jest na nich odpowiednia strzałka która informuje jak należy je podłączyć (zapiąć).

Napisano
  • Autor

otóż jak kupiłem to rzeczywiście nie ładowałem prostownikiem tylko założyłem i jeździł ale i wtedy mrozy były. Muszę zrobić pomiary i może coś się wymyśli. Aha radio to Blaupunkt Modena CD z 1999 roku smile.gif i podłączone plug&play do instalki i działa bez kluczyka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.