Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podłoga pod silnik czy pomaga w dogrzaniu

Featured Replies

Napisano

ostatnio niechcący natrafiłem na taki tekst

"Proponuję zakupić podłogę pod silnik, dla tych, którzy jej nie mają. Na pewno pomoże w dogrzaniu silnika(szczególnie diesla)."

Czy faktycznie taka podłoga pod silnikiem tak duzo daje w mrozy?

Napisano

> Czy faktycznie taka podłoga pod silnikiem tak duzo daje w mrozy?

W moim aucie mniej więcej czas nagrzania się silnika do temp. przełączenia się na gaz skrócił się mniej więcej o 1,5 km i faktycznie w mrozy-20 silnik utrzymuje prawidłową temperaturę pracy, wcześniej niestety temperatura bywała poniżej normalnej. Ja dodatkowo na zimę mam wysłoniętą połowę chłodnicy.

PZDR VEN

Napisano

> W moim aucie mniej więcej czas nagrzania się silnika do temp. przełączenia się na gaz skrócił się

> mniej więcej o 1,5 km i faktycznie w mrozy-20 silnik utrzymuje prawidłową temperaturę pracy,

> wcześniej niestety temperatura bywała poniżej normalnej. Ja dodatkowo na zimę mam wysłoniętą

> połowę chłodnicy.

> PZDR VEN

Ja dla odmiany nie mam żadnych przesłon i temp. silnika na normalnym poziomie. Wydłuża się tylko czas nagrzania silnika ok.gif

Napisano

> Ja dla odmiany nie mam żadnych przesłon i temp. silnika na normalnym poziomie. Wydłuża się tylko

> czas nagrzania silnika

No to u mnie jak pisałem, po otwarciu się termostatu temp. bez osłon była poniżej normalne. No ale termostat ma już ponad prawie 4 lata i czas zmiany rozrządu.

Napisano

> Czy faktycznie taka podłoga pod silnikiem tak duzo daje w mrozy?

w mrozy napewno cos daje ale popatrz jeszcze w druga strone - jeżeli w zimie jest cieplej w komorze silnika to i w lecie bedzie cieplej niz bez oslony ideia.gif

Napisano

> w mrozy napewno cos daje ale popatrz jeszcze w druga strone - jeżeli w zimie jest cieplej w komorze

> silnika to i w lecie bedzie cieplej niz bez oslony

Myślę, że przesadzacie.

Głównym celem osłony jest zmniejszenie ilości syfu dostającego się do komory silnika,

Co do tematu cieplej/zimniej, ja nie zauważyłem żadnej istotnej zmiany po założeniu osłony.

Napisano

> w mrozy napewno cos daje ale popatrz jeszcze w druga strone - jeżeli w zimie jest cieplej w komorze

> silnika to i w lecie bedzie cieplej niz bez oslony

Dokładnie, szczególnie w silnikach X14NZ kreska temp. podobno idzie pod czerwone pole - tak słyszałem, więc się okaże jak to będzie.

Moim zdaniem jak sprawny układ chłodzenia to nie ma mowy o jakiś problemach z zamontowaną osłoną silnika.

PZDR VEN

Napisano

> No to u mnie jak pisałem, po otwarciu się termostatu temp. bez osłon była poniżej normalne. No ale

> termostat ma już ponad prawie 4 lata i czas zmiany rozrządu.

4 lata to sporo jak na astrowy termostat wink.gif

Napisano

> Głównym celem osłony jest zmniejszenie ilości syfu dostającego się do komory silnika,

dokładnie

> Co do tematu cieplej/zimniej, ja nie zauważyłem żadnej istotnej zmiany po założeniu osłony.

ja także nie zauważyłem, chociaż spotkałem się z opinią, że zmniejsza spalanie z powodu tego, że podłoga auta jest bardziej opływowa grinser006.gif

Napisano

>chociaż spotkałem się z opinią, że zmniejsza spalanie z powodu tego, że

> podłoga auta jest bardziej opływowa

No to już lekka przesada, pewnie jedynie co efekt placebo.

Napewno po zamontowaniu jest ciszej.

PZDR VEN

Napisano

> No to już lekka przesada

jakiś sprzedawca mi wciskał takie kity grinser006.gif

Napisano

> jakiś sprzedawca mi wciskał takie kity

a ktoś naiwny się nabierze i w celu obniżenia kosztów eksploatacyjnych weźmie i sobie założy takową osłonę.

Chociaż z osobistych wrażeń --- polecam, i ciszej i czyściej pod maską.

PZDR VEN

Napisano

A ja widzę pewne minusy osłony. Bez osłony mogę sobie od czasu do czasu, nawet bez kanału, zajrzeć od spodu do silnika. Łatwiej też zdiagnozować źródła ewentualnych wycieków, które zauważę na podłodze w garażu.

Pozdrawiam,

k.

Napisano

> A ja widzę pewne minusy osłony. Bez osłony mogę sobie od czasu do czasu, nawet bez kanału, zajrzeć

> od spodu do silnika.

To racja, ale co roczny przegląd mi wystarczy.

>Łatwiej też zdiagnozować źródła ewentualnych wycieków, które zauważę na

> podłodze w garażu.

Moje auto nie przecieka 270751858-jezyk.gif

PZDR VEN

Napisano

> A ja widzę pewne minusy osłony. Bez osłony mogę sobie od czasu do czasu, nawet bez kanału, zajrzeć

> od spodu do silnika.

odkrecasz 6 wkretow i mozesz zajrzec czesciowo pod silnik

>Łatwiej też zdiagnozować źródła ewentualnych wycieków, które zauważę na

> podłodze w garażu.

Jak masz oslone to zobaczysz slady na oslonie a jak masz jakies wycieki to chociaz podlogi w garazu nie pochlapiesz albo nowiutkiej kostki brukowej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.