Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G 1.7 cdti- Tempteratura zimową porą;)

Featured Replies

Napisano

O i właśnie. Jak to jest z tą temperaturą w zimowe dni? Czy wskazówka po rozgrzaniu silnika powinna pokazywać równe 90 stopni? A jeśli pokazuje mniej coś jest nie tak? Poza tym, strasznie długo się nagrzewa, wg opinii mojego ojca, gdyż on na codzień użytkuje samochód. Spalanie jest w normie. Czyżby to termostat? A może czujnik temperatury?> już sam nie wiem.

Napisano

> O i właśnie. Jak to jest z tą temperaturą w zimowe dni? Czy wskazówka po rozgrzaniu silnika powinna

> pokazywać równe 90 stopni? A jeśli pokazuje mniej coś jest nie tak? Poza tym, strasznie długo

> się nagrzewa, wg opinii mojego ojca, gdyż on na codzień użytkuje samochód. Spalanie jest w

> normie. Czyżby to termostat? A może czujnik temperatury?> już sam nie wiem.

temperatura powinna oscylować w okolicy 90 stopni ale jej wahania nie są czyms nadzwyczajnym tak że jak spadnie troszkę poniżej to tragedii nie ma- dopiero znaczny spadek podczas jazdy może świadczyć o zepsutym termstacie.

co do nagrzewania to w zimie napewno będzie dłużej niż w lecie - podejrzewam, że dystans potrzebny na nagrzanie do temp. roboczej bedzie ok. 6-7 km.

Napisano

Moj brat mial ten sam dylemat. Wymienil termostat - objaw pozostal. Auto do pelnego nagrzania potrzebuje ok 20 km.

Wystarczy, ze stanie na swiatlach temp silnika momentalnie zaczyna spadac.

Byl w serwisie Opla i powiedzieli ze TTTM. Silniki CDTI dlugo sie nagrzewaja i bardzo szybko stygna

Napisano
  • Autor

No właśnie akurat w Oplu zaobserwowałem, jak miałem okazję jeździć, że wskazówka nigdy nie dostała się na 90 stopni. W Passacie b5 1.9 tdi 110km wydaję mi się, że nagrzewanie przebiegało szybciej, nawet w zimie, a wskaźnik jak już się podniósł to ani drgnął na 90 stopniach. Może Opel tak ma? Chyba, że też jest to spowodowane mało dynamiczną jazdą? Już ciężko mi to stwierdzić. Mechanicy twierdzą, że jeśli nie wzrosło spalanie to nie ma się co przejmować. Termostat się otwiera, po sprawdzałem po wężu, chyba, że za wcześnie puszcza. Albo ten typ tak ma..

Napisano

> Wystarczy, ze stanie na swiatlach temp silnika momentalnie zaczyna spadac.

w każdym dieslu temperatura przy pracy na wolnych obrotach spada co jest rzeczą normalną

Napisano

u mnie jest dokładnie tak samo, przy -10' dopiero po ok 20km wskaźnik temperatury pokazuje niecałe 90' (w lecie też nie dochodzi do 90'). ja przysłoniłem ok 1/3 chłodnicy bo przy większych mrozach w ogóle nie mógł się zagrzać... mad.gif

Napisano

Wszystkie Wasze spostrzeżenia w tej materii to prawidłowe objawy po prostu TTTM i mój tez .Nigdy wskazówka nie weszła na pełne 90 * nawet latem a zima przy -10 np. trzeba mu ok 15-20 km .jak chodzi na wolnych obr. to spada trochę a jak da się trochę mocniej ciepła do środka to od razu w dół . 893goodvibes.gif

Chyba ma to związek z zaprojektowaniem obiegu chłodzenia .

Napisano
  • Autor

ja przysłoniłem ok 1/3 chłodnicy bo przy większych

> mrozach w ogóle nie mógł się zagrzać...

Właśnie ojciec też zastosował tą technikę, bo tak to na krótkich dystansach to nawet wskazówka nie drgnęła.. żadnych niepokojących objawów nie ma, żeby działo się coś złego, ale trochę denerwujące jest to, że tak długo musi się nagrzewać.

Napisano

> No właśnie akurat w Oplu zaobserwowałem, jak miałem okazję jeździć, że wskazówka nigdy nie dostała

> się na 90 stopni. W Passacie b5 1.9 tdi 110km wydaję mi się, że nagrzewanie przebiegało

> szybciej, nawet w zimie, a wskaźnik jak już się podniósł to ani drgnął na 90 stopniach.

TeDeIki z grupy VAG mają dodatkowe dogrzewanie płynu chłodzącego. Stąd wyższa temperatura i niższe spalanie.

Napisano
  • Autor

> TeDeIki z grupy VAG mają dodatkowe dogrzewanie płynu chłodzącego. Stąd wyższa temperatura i niższe

> spalanie.

Tego nie wiedziałem, czyli to by wyjaśniało sytuacje..

Napisano

> TeDeIki z grupy VAG mają dodatkowe dogrzewanie płynu chłodzącego.

Tu mnie zainteresowałeś. Mógłbyś doprecyzować?

Pozdroofka

Napisano

> O i właśnie. Jak to jest z tą temperaturą w zimowe dni? Czy wskazówka po rozgrzaniu silnika powinna

> pokazywać równe 90 stopni? A jeśli pokazuje mniej coś jest nie tak?

Może problem wynika również stąd, że zimą dogrzewamy intensywnie kabinę i to ciepło jest brane od silnika.

A w mojej starej AF to prawie nigdy wskaźnik temp. nie podnosił się ponad niebieskie pole... chyba, że stałem w mega korku. Raz w ciągu 10 lat przekonałem się, że w tym samochodzie działał wentylator...gdy stałem 2 godz. w korku pod Krakowem w temp. 35 w samym słońcu.

Napisano

> A w mojej starej AF to prawie nigdy wskaźnik temp. nie podnosił się ponad niebieskie pole...

Nie wierzę, że nie próbowałeś wymienić termostatu w takiej sytuacji. Nie pomogło? Bo to co piszesz jest przynajmniej dziwne... wink.gif Rozumiem, e diesel, wolniej się grzeje itp, ale po to jest termostat, żeby trzymać temperaturę na którą jest "nastrojony". O ile jest sprawny wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Nie wierzę,

ja też, u mnie w tym samym silniku temperatura po rozgrzaniu cały czas oscyluje w okolicach 90 stopni

Napisano

> Nie wierzę, że nie próbowałeś wymienić termostatu w takiej sytuacji. Nie pomogło? Bo to co piszesz

> jest przynajmniej dziwne... Rozumiem, e diesel, wolniej się grzeje itp, ale po to jest

> termostat, żeby trzymać temperaturę na którą jest "nastrojony". O ile jest sprawny

Nie próbowałem, miałem tak od początku przez blisko 10 lat. Silnik pracował ładnie, palił przyzwoicie (w trasie mieszanej 5-5.3 L/100 km), kabina też nagrzewała się w miarę szybko.

Myślałem, że TTTM smile.gif

Napisano

> Nie próbowałem, miałem tak od początku przez blisko 10 lat.

Temat termostatu, wskazań temperatury itp jest jeszcze bardziej popularny na tym kąciku niż parowanie szyb... grinser006.gif Aż trudno uwierzyć, że przynajmniej raz nie wpadł Ci w oko i nie dał Ci do myślenia... wink.gif I tak męczyłeś się przez 10 lat... A u Ciebie wymiana prosta, nie trzeba zrzucać rozrządu.

Pozdroofka

Napisano

> Temat termostatu, wskazań temperatury itp jest jeszcze bardziej popularny na tym kąciku niż

> parowanie szyb... Aż trudno uwierzyć, że przynajmniej raz nie wpadł Ci w oko i nie dał Ci do

> myślenia... I tak męczyłeś się przez 10 lat... A u Ciebie wymiana prosta, nie trzeba zrzucać

> rozrządu.

Widziałem te wszystkie tematy ale z reguły chyba pisali posiadacze benzynowców. Z tego co pamiętam granica tego niebieskiego pola wyznaczała ok 75 st. C i tam wskazówka się zawsze po rozgrzaniu trzymała, więc pewnie myślałem, że tak jest ok.

Nie wiem, jakoś po prostu przeszedłem nad tym do porządku dziennego.

Nie przeszkadzało mi to nic a nic smile.gif Jeździł przyzwoicie, kabinę też grzało, palił też ok, więc nie widziałem sensu szukać dziury w całym smile.gif

Napisano

> to deczko cie kantowal uklad pomiarowy . paliwko tez tak niewyraznie pokazywal?

Paliwo pokazywał dokładnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.