Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LACETTI HB -3 pytania do użytkowników!!

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie ,nie znalazłem podobnego tematu więc go zacznę.Mam kilka pytań dla szanownych posiadaczy tegoż samochodu;)

Posiadam laćka od 1,5roku,kupiłem go 3 letniego z symbolicznym przebiegiem 23tys.i jest parę spraw na które nie znam odpowiedzi.

A więć:

-Samochód ten dziwnie się zachowuje po szybkim spuszczeniu pedału gazu,odczuwam lekkie szarpanie,jest to zazwyczaj na niskich biegach 2,3ka.Oczywiście nie jest to bardzo uciążliwe i można się przyzwyczajić,ale w przyszłości chcę się pozbyć tego problemu.Czytałem gdzieś że te samochody mają wadliwą tarcze sprzęgła,była taka montowana w niektórych seriach laćka,a druga opcja jaką się dowiedziałem że jest to tz. wypadanie zaworów.Czy miał ktoś podobny problem i wie o co chodzi z tym szarpaniem?

-Pytanie drugie ,poprzedni właściciel lał do tego auta olej Mobile 1 5w50 syntetyk,osobiście uważam że ten olej jest trochę za ciężki i bardzo drogi w ASO -220zł .Niektórzy uważają że przez taki olej auto może więcej palić,szczególnie w zimie.Chciałbym go wymienić na zalecany 5w30,jak myślicie czy może mieć to jakiś negatywny wpływ,czy lepiej zostawić ten 5w50?

-Kolejne problem dotyczy instalacji gazowej,nie chcę w tej sprawie zakładać nowego tematu więc pozwolę sobie na umieszczenie pytania tutaj.Mam ist.LPG ze sterownikiem STAG 4,wtryskiwacze valtek.Wygląda to tak,gdy jadę pod jakieś wzniesienie lub na wyższych obrotach na zimnym silniku auto potrafi zgasnąć w momencie przełączenia się na gaz.Problem pojawia się rzadko ale się pojawia.Raz miałem extremalną sytuację jadąc około 90km/h auto zgasło,włączył się check,a ja nie mogłem zahamowaćpanic.gif ,skręcenie kierownicą też było trudne,musiałem hamować ręcznym.Byłem u gazownika ,wyregulował ale problem nie zniknął.Słyszałem że te VAlteki mogą być przyczyną,gazownik twierdzi że do takiego silnik 95KM są ok.Miał ktoś może podobny problem i wie o co chodzi?

Ok,wszystko .Liczę panowie na waszą pomoc i serdecznie pozdrawiam forumowiczów.

Napisano

Mozliwe ,ze te "wspaniale" valteki sie juz wyjsraly i trzeba je wyrzucic i zalozyc prawdziwe wtryskiwacze waytogo.gif

Co do oleju to mi lali 5w30 GM i jest wsio ok.gif od 75kkm.

Co do sprzegla to nie wiem niewiem.gif

Napisano

> -Samochód ten dziwnie się zachowuje po szybkim spuszczeniu pedału gazu,odczuwam lekkie

> szarpanie,jest to zazwyczaj na niskich biegach 2,3ka.Oczywiście nie jest to bardzo uciążliwe i

> można się przyzwyczajić,ale w przyszłości chcę się pozbyć tego problemu.Czytałem gdzieś że te

> samochody mają wadliwą tarcze sprzęgła,była taka montowana w niektórych seriach laćka,a druga

> opcja jaką się dowiedziałem że jest to tz. wypadanie zaworów.Czy miał ktoś podobny problem i

> wie o co chodzi z tym szarpaniem?

Gdyby to były zawory, paliłaby się kontrolka silnika.

U mnie jest podobnie z tym szarpaniem. Tym mocniej im cieplejszy. Docisk sprzęgła kiedyś wymienili w ASO. Potem stwierdzili, że może trzeba jeszcze wymienić tarczę, ale nie wymienili na gwarancji i tak jeżdżę.

> -Pytanie drugie ,poprzedni właściciel lał do tego auta olej Mobile 1 5w50 syntetyk,osobiście uważam

> że ten olej jest trochę za ciężki i bardzo drogi w ASO -220zł .Niektórzy uważają że przez taki

> olej auto może więcej palić,szczególnie w zimie.Chciałbym go wymienić na zalecany 5w30,jak

> myślicie czy może mieć to jakiś negatywny wpływ,czy lepiej zostawić ten 5w50?

Ja jeździłem na 5W30, gdy serwisowalem auto w ASO. Teraz mechanik leje 5W50 Mobila - płacę 160zł. Rzeczywiście auto chyba ciut więcej pali benzyny.

> -Kolejne problem dotyczy instalacji gazowej,nie chcę w tej sprawie zakładać nowego tematu więc

> pozwolę sobie na umieszczenie pytania tutaj.Mam ist.LPG ze sterownikiem STAG 4,wtryskiwacze

> valtek.Wygląda to tak,gdy jadę pod jakieś wzniesienie lub na wyższych obrotach na zimnym

> silniku auto potrafi zgasnąć w momencie przełączenia się na gaz.Problem pojawia się rzadko ale

> się pojawia.Raz miałem extremalną sytuację jadąc około 90km/h auto zgasło,włączył się check,a

> ja nie mogłem zahamować ,skręcenie kierownicą też było trudne,musiałem hamować ręcznym.Byłem u

> gazownika ,wyregulował ale problem nie zniknął.Słyszałem że te VAlteki mogą być

> przyczyną,gazownik twierdzi że do takiego silnik 95KM są ok.Miał ktoś może podobny problem i

> wie o co chodzi?

Główny problem we współczesnych instalacjach LPG to wtryskiwacze. Trzeba je skalibrować, by porządnie wyregulować instalację.

Napisano

>Trzeba je skalibrować, by

> porządnie wyregulować instalację.

Zapomniales dodac te dziadowskie waytogo.gif

Napisano

> Mozliwe ,ze te "wspaniale" valteki sie juz wyjsraly i trzeba je wyrzucic i zalozyc prawdziwe

> wtryskiwacze

facepalm.gif Ale poradził.

Do autora wątku: jedź na regulację bo przy dobrze wyregulowanej instalacji sekwencyjnej nie powinieneś nawet zauważyć momentu przejścia na gaz a co dopiero takie przeprawy

Napisano

> Ale poradził.

> Do autora wątku: jedź na regulację bo przy dobrze wyregulowanej instalacji sekwencyjnej nie

> powinieneś nawet zauważyć momentu przejścia na gaz a co dopiero takie przeprawy

jeśli wtryskiwacze dają ciała, to regulacje nic nie dadzą bez kalibracji wtryskiwaczy lub ich wymiany

Napisano

> Słyszałem że te VAlteki mogą być

> przyczyną,gazownik twierdzi że do takiego silnik 95KM są ok.

Mam 150KM i na Valtekach działa elegancko od 50kkm

Napisano
  • Autor

Na tych valtekach przejechałem dopiero 25tys.Przy montażu gazu trochę tu i tam poczytałem i doszedłem do wniosku że valteki przy silniku o takiej mocy dadzą rade,brałem też pod uwagę matrixy.Wiem że valteki były niebieskie i czerwone ,jedne były do bani drugie ok,mi zamontowali niby te lepsze,pewnie bzdura.Gazownik polecał je twierdząc że tłoczek na jeden wtrysk kosztuje 20zł i można je wymienić co powiedzmy 50tys.profilaktycznie.Przekonał mnie i wybrałem valteki ,chyba dałem ciała. pad.gif

Dzięki wszystkim za zainteresowanie i szybką odpowiedź.

Napisano
  • Autor

> Ale poradził.

> Do autora wątku: jedź na regulację bo przy dobrze wyregulowanej instalacji sekwencyjnej nie

> powinieneś nawet zauważyć momentu przejścia na gaz a co dopiero takie przeprawy.

I nie zauważam,gdy jadę po prostej drodze 2,5tys obrotów wszystko jest super.Problem pojawia się gdy jadę pod górkę ,lub na obrotach powyżej 3,5tys.Też go trochę przytyka jak stoję na światłach w momencie przełączenia ben/lpg ,ale po dodaniu gazu jest ok.Narazie jeżdżę ostrożnie do momentu przełączenia ,jak już się przełączy to śmiga.Wcześniej głupiał jak miałem mało gazu w zbiorniku wymiana sterownika na gwarancji ten problem wyeliminowała.

Napisano

Skoro instalacja gazowa nie działa za dobrze, to problemy z szarpaniem, które wiążesz ze sprzęgłem, też mogą pochodzić od LPG.

Jaki masz reduktor do tych Valteków i czy były kiedykolwiek kalibrowane?

Napisano
  • Autor

> Skoro instalacja gazowa nie działa za dobrze, to problemy z szarpaniem, które wiążesz ze sprzęgłem,

> też mogą pochodzić od LPG.

> Jaki masz reduktor do tych Valteków i czy były kiedykolwiek kalibrowane?

Nie ,nie auto szarpało jeszcze przed montażem gazu,byłem na kalibracji i niby wszystko ok,gazownik naprawdę dobry fachura jest.Reduktor to tomaseto.

Napisano

> Reduktor to tomaseto.

Czyżby najpopularniejszy zestaw polskiego gazownika ? Stag + alaska + valteki - uniwersalny zestaw, który większość gazowników pakuje do aut o mocy od 20 do 2000 KM ? hehe.gif

Jeśli tak - możesz iść dwoma drogami:

- pierwsza, długa i wyboista - stroić, kalibrować, kombinować z ustawieniami reduktora, rozwiercaniem i wymienianiem dysz. Pewnie w którymś momencie kupisz sobie interfejs i nabędziesz wiedzę większą niż posiada większość gazowników;

- druga - wywalić to guano, założyć normalny reduktor (zavioli, KME) i wtryskiwacze zamiast elektrozaworów - zestroić i zapomnieć.

Napisano

> - druga - wywalić to guano, założyć normalny reduktor (zavioli, KME) i wtryskiwacze zamiast

> elektrozaworów - zestroić i zapomnieć.

Ufff... dobrze, że mój zestaw o tym nie wiedział i widzi gazownika co 10kkm na przeglądzie hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Czyżby najpopularniejszy zestaw polskiego gazownika ? Stag + alaska + valteki - uniwersalny zestaw,

> który większość gazowników pakuje do aut o mocy od 20 do 2000 KM ?

> Jeśli tak - możesz iść dwoma drogami:

> - pierwsza, długa i wyboista - stroić, kalibrować, kombinować z ustawieniami reduktora,

> rozwiercaniem i wymienianiem dysz. Pewnie w którymś momencie kupisz sobie interfejs i

> nabędziesz wiedzę większą niż posiada większość gazowników;

> - druga - wywalić to guano, założyć normalny reduktor (zavioli, KME) i wtryskiwacze zamiast

> elektrozaworów - zestroić i zapomnieć.

Dzięki za cenną rade,raczej masz rację,czuję się mlot.gif jak jełop bo szukałem gazu kupe czasu i przeczytałem wiele for.Jak rzucałem taki temat kierowałem się odpowiedziami typu-ja taki zestaw mam i spisuje się dobrze.Skupiłem się bardziej na dobrym montażu i zaoszczędziłem parę złotych na zestawie-moja wina,moja bardzo wielka wina.Niech to będzie nauczka dla innych.Dobrze że auto jeździ na tym gazie,tylko muszę uważać w momencie przełączenia.Jak skończy się gwarancja rozejrzę się za interfejsem.

Napisano

> Ufff... dobrze, że mój zestaw o tym nie wiedział

To on jest tym wyjątkiem potwierdzającym regułę.

Ale Alaska w 6 cyl. silniku ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.