Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[PII] Problemy z temperatura

Featured Replies

Napisano

Pacjent: Punto II 1.2 16V

Objawy:

Dzieje sie to tylko, jak zapalam go po dluzszym postoju, zimnego.

Silnik nagrzewa sie w normalnym tempie, ale przekracza skale (tzn wychodzi poza polowe)i po prostu przegrzewa sie. Na wolnych obrotach temp spada do polowy, ale jak tylko dodam gazu i jest powyzej 1500 obrotow, temperatura szybko rosnie. W tym czasie leci zimne powietrze z nawiewow, rura od termostatu do chlodnicy twarda jak kamien.

Po pewnym czasie temperatura spada prawie do minimum i silnik powoli nagrzewa sie juz do prawidlowej temperatury, z nawiewow leci cieple powietrze i temperatura jest prawidlowa juz do zgaszenia i wychlodzenia silnika. Rura termostat-chlodnica jest bardziej miekka.

Mozliwe przyczyny:

1. nie obstawiam termostatu, bo gdyby sie nie otwieral, to z nawiewow lecialoby cieplo, mam racje? Dodam, ze termostat zmieniony na Behra jakies +/- 2kkm temu i na poczatku nie bylo takich objawow

2. zapchana nagdzewnica? Dodam, ze niedawno przeplukiwalem uklad i na chwile ten problem znikl.

3. pompa wody? - bo zastanawia mnie, ze po dodaniu gazu temp rosnie, a nie maleje. W koncu przy wyzdzych obrotach pompa ma wieksza wydajnosc i powinien sie chlodzic silnik, mam racje?

Any ideas?

Napisano

> 1. nie obstawiam termostatu, bo gdyby sie nie otwieral, to z nawiewow lecialoby cieplo, mam racje?

stawiam na termostat i/lub zle odpowietrzenie.

Napisano
  • Autor

> stawiam na termostat i/lub zle odpowietrzenie.

Aha, odpowietrzalem kilka razy. Chyba, ze UPG mi robi psikusa tongue.gif

Chyba jednak zaczne od termostatu, bo najtaniej hehe.gif Tylko dziwi mnie, ze powietrze zimne leci na poczatku - przeciez do nagrzewnicy nie idzie plyn przez termostat hmm.gif

Napisano
termostat mozesz najpierw sprawdzic w garnku z woda na gazie, zeby nie marnowac kapusty na nowy.
Napisano
  • Autor

> termostat mozesz najpierw sprawdzic w garnku z woda na gazie, zeby nie marnowac kapusty na nowy.

Nowe spostrzezenia.

Wczoraj w drodze z pracy temperatura podniosla sie - okazalo sie, ze sie zapowietrzyl, bo po odpowietrzeniu bylo ok.

Wymienilem termostat, ale raczej profilaktycznie, bo stary byl dobry hehe.gif

(nie chce ktos Behra po 6 tys. km? grinser006.gif )

Oczywiscie odpowietrzylem. Temperatura teraz nie przekracza polowy, ale sa skoki temperatury w dol, najpierw do minimum, potem coraz wyzej, az sie stabilizuje na polowie i tak jest do konca.

Wczoraj zauwazylem, ze od 3-3,5 tys obr zaczyna szarpac, ale nie wiem, czy to zwiazane z tym akurat - szapie na noPb i LPG.

No i bialy dym z rury - po odpalieniu gesty, ale sprawdzalem po przejechaniu 40km i raczej w normie.

Aha, smierdzi w srodku plynem chlodniczym - mozliwe, ze przez nieszczelna nagrzewnice sie zapowietrza?

Sa ubytki plynu, dzisiaj po przejechaniu 100km sprawdze dokladnie ile ubywa. Tyle, ze moze tez ubyc w zwiazku np z niedokladnym odpowietrzeniem 270751858-jezyk.gif

Napisano

Tak z ciekawości, ile pokazuje kilometrów licznik ?

Jaka instalka na pokładzie ?

Napisano
  • Autor

> Tak z ciekawości, ile pokazuje kilometrów licznik ?

> Jaka instalka na pokładzie ?

Jakies 234 kkm, KME Diego.

Napisano

> Jakies 234 kkm, KME Diego.

Robiłeś już wcześniej upg?

Napisano
  • Autor

> Robiłeś już wcześniej upg?

Ja go mam dosc krotko, od listopada jakos, przejechalem nim z 12kkm.

Moze poprzedni wlasciciel, ale nic nie wspominal tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Ja go mam dosc krotko, od listopada jakos, przejechalem nim z 12kkm.

> Moze poprzedni wlasciciel, ale nic nie wspominal

Po przejechaniu 80km poziom plynu spadl z troszke ponad max do troszke ponad min sick.gif

Dzisiaj sciagnalem oslone rozrzadu, zeby sprawdzic pompe wody, ale jest suchutko, wiec to nie to.

No i teraz, po poludniu, jak bylo troche cieplej, wogole nie dymi z rury.

Nie wiem, gdzie ten plyn znika hehe.gif

Napisano

> Po przejechaniu 80km poziom plynu spadl z troszke ponad max do troszke ponad min

> Dzisiaj sciagnalem oslone rozrzadu, zeby sprawdzic pompe wody, ale jest suchutko, wiec to nie to.

> No i teraz, po poludniu, jak bylo troche cieplej, wogole nie dymi z rury.

> Nie wiem, gdzie ten plyn znika

A w jakim stanie sa swiece? wink.gif

Napisano
  • Autor

> A w jakim stanie sa swiece?

Nie sprawdzalem, dzisiaj wykrece z ciekawosci. Wymieniane nie dawniej, jak 10kkm temu, bo pamietam, ze niedlugo po kupnie je wymienialem.

Napisano

Twarde węże sugerują kłopoty z UPG.

Napisano
  • Autor

> A w jakim stanie sa swiece?

Brak oznak nieprawidlowej pracy. Kolor, przerwa w normie.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Koniec koncow skonczylo sie na wymianie UPG. Przy okazji wymienione zostaly uszczelniacze zaworowe, dotarte zawory, wyczyszczone z nagaru tloki, no i standardowo rozrzad z pompa wody. Mam nadzieje, ze bedzie spokoj na dluzszy czas.

P.S.Polecam kacikowego mechanika iNTER_'a grinser006.gif

Napisano

> Koniec koncow skonczylo sie na wymianie UPG. Przy okazji wymienione zostaly uszczelniacze zaworowe,

> dotarte zawory, wyczyszczone z nagaru tloki, no i standardowo rozrzad z pompa wody. Mam

> nadzieje, ze bedzie spokoj na dluzszy czas.

> P.S.Polecam kacikowego mechanika iNTER_'a

o widze że już w domku, jak na trasie się zachowywał? przerywał jeszcze? woda odparowała?

Napisano
  • Autor

> o widze że już w domku, jak na trasie się zachowywał? przerywał jeszcze? woda odparowała?

Na benzynie pracuje rowniutko, na gazie czasem szarpnie, ale tak mial i przed usterka 270751858-jezyk.gif

Troche bulgocze jeszcze w nagrzewnicy, ale to najwyzej odpowietrze jeszcze raz jak samo nie przestanie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.