Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Engine fault JTD

Featured Replies

Napisano

Witam

Przez dwa lata stilon jeździł bezawaryjnie a dziś rano dopadło mnie Engine fault . Opis błędu " niewłaściwy skład spalin" . Auto pracuje w trybie awaryjnym 3000 obrotów i koniec jazdy błędu nie można wykasować wraca zaraz po odpaleniu silnika .Pomocy czy ktoś miał podobny problem.( w szukajce nie znalazłem) .

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Dzięki ale oba wątki czytałem i nijak nie mają się do mojego przypadku gruszka chodzi turbina ładuje stilon na autostradzie na 4 biegu grzeje 130 ( ok 3200 obrotów powyżej w trybie awaryjnym nie wchodzi a zużycie na kompie ok 6,5 l/100) Błąd jest konkretny ale nie wiem co go powoduje. W środę jadę do fachowca od silników ale on też mówi że z odczytu nie wynika która część podła więc musi szukać po kolei. Jeżeli ktoś miał podobny problem to jest szansa na zawężenie zakresu poszukiwań. A...paliwo też nie wchodzi w rachubę od lat tylko Shell i co 3-4 miesiące dodatek do czyszczenia układów wtryskowych STP.Z góry dziękuję za sugestie.

Napisano

> co 3-4 miesiące dodatek do czyszczenia układów wtryskowych

A to po co? Ja słyszałem że to może uszkodzić delikatne wtryskiwacze...

A jak będą lały, to pozamiatane...

Napisano

> A to po co? Ja słyszałem że to może uszkodzić delikatne wtryskiwacze...

> A jak będą lały, to pozamiatane...

mnie jeden magik z warsztatu pewnego powiedział, że te wszystkie produkty co mają niby czyścić wtryski to można o kant stołu rozbić. pokazał mi prawdziwy środek do czyszczenia wtryskiwaczy, ale mała buteleczka coś koło 100 kosztuje i jest niedostępna dla zwykłego kowalskiego... ile w tym prawdy to nie wiem... ale jestem skłonny uwierzyć, że kupujemy niezły marketing...

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za sugestie ... frown.gif trochę nie na temat , ale problem z błędem został rozwiązany dzisiaj , jak to czasami bywa coś nie zepsuło się do końca i komp. nie dawał pełnej diagnozy dzisiaj kumpel sprawdził czujniki i BINGO winny okazał się czujnik ciśnienia doładowania na kolektorze dolotowym podawał niepoprawne dane do kompa. Wyczyściliśmy go błąd wykasowany i wszystko OK do 3000 obrotów powyżej padał , ale tym razem komp. podawał usterkę jednoznacznie. Już wymieniony i stilon pędzi bez problemu . Co do środków do czyszczenia "TO ZDANIA NAUKOWCÓW SĄ PODZIELONE" cool.gif Ja od lat stosuję markowe STP do diesla i do benzyny , żaden wtrysk mi nie padł (nie wlałbym na pewno żadnego cudownego środka made in china w tajemniczy sposób poprawiającego moc itd.) co do środków niedostępnych dla "Kowalskiego" to takich nie ma w dzisiejszych czasach można kupić wszystko , tylko po co mi specjalistyczny środek do czyszczenia wtrysków używany przez fachowców naprawiających układy wtryskowe oni go nie dodają do paliwa. Gdybym go dolał do zbiornika myślę że wtryski by padły. Pozdrawiam.

Napisano

> co do środków niedostępnych dla "Kowalskiego" to takich nie

> ma w dzisiejszych czasach można kupić wszystko

I tu się mylisz, bo nie wszystkie substancje są dozwolone do "wolnego obrotu"... Nie twierdzę, że tak jest w przypadku ww. środków czyszczących, bo nie wiem, ale wcale bym się nie zdziwił ok.gif Bez odpowiedniej licencji/zezwolenia/zaświadczenia części preparatów dostać nie można, a przynajmniej legalnymi sposobami. Do tego jeszcze jest taki szczegół, że dany (nawet ten "niezakazany") środek może nie być dostępny w odpowiednio małym opakowaniu/ilości, co czyni zakup jednostkowy, do celów indywidualnych/osobistych, nieopłacalnym tongue.gif

Napisano
  • Autor

>I tu się mylisz, bo nie wszystkie substancje są dozwolone do "wolnego obrotu"...

wcale bym się nie zdziwił Bez

odpowiedniej licencji/zezwolenia/zaświadczenia części preparatów dostać nie można, a

przynajmniej legalnymi sposobami. Do tego jeszcze jest taki szczegół, że dany (nawet ten

"niezakazany") środek może nie być dostępny w odpowiednio małym opakowaniu/ilości, co czyni

zakup jednostkowy, do celów indywidualnych/osobistych, nieopłacalnym<

Zgadzam się że nie cała chemia jest dostępna w wolnym obrocie ale nie rozmawiamy o domowym wytwarzaniu materiałów wybuchowych ale o czyszczeniu układu paliwowego . Ja stosuję STP bo to firma z wieloletnim doświadczeniem sprzedająca swoje produkty w dobrej cenie. Jak poszukasz w necie znajdziesz więcej firm sprzedających dobrą chemię ale cenowo wychodzi o wiele drożej niektóre zaczeły sprzedawać dla detalistów bo tak naprawdę liczy się obrót np. CYTAT:" Można pojechać do serwisu (jak się dojedzie) i zapłacić kwotę rzędu 150zł i mieć problem z głowy. Otóż nie jest to wcale konieczne. Firma Wynn's produkująca preparaty czyszczące dla serwisów udostępniła dla zwykłych śmiertelników identyczny środek czyszczący wtryskiwacze jaki jest używany w serwisach." Firma dobra ale dorabia ideologie do zwiększania obrotów. Ja używam środków profilaktycznie i nie odradzam ale i nie namawiam tankuję na shellu na trasy V-Power i słyszę od niektórych kumpli "poco jak przy markecie ropa tańsza" po prostu dbam o samochody i żaden nie sprawił mi niespodzianki na trasie (odpukać smile.gif ). Podsumowując każdy ma prawo wyboru a to co trudniej dostępne i droższe nie zawsze jest lepsze.Wiele firm ogranicza dystrybucje do serwisów bo taką ma politykę sprzedaży i skoro im to się opłaca..... i tak zapłaci końcowy klient czyli posiadacze samochodów. Pozdrawiam .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.