Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna elektroniczna przypadłość....

Featured Replies

Napisano

Witam, od wczoraj, po dokładnym myciu silnika myjką ciśnieniową mam problemy z elektryką... Chwilę po myciu odpalił się wentylator chłodnicy, W nocy auto stało cały dzień na dworze, po powrocie z pracy ok 6 rano (-14 stopni) w aucie sam włączył się klakson, odłączyłem klemy, dziś popołudniu podłączyłem je z powrotem, klakson dalej trombi, wentylator chwile pochodził, wyciągnełem bezpiecznik klaksonu, po ponownym włożeniu przepaliły się bezpieczniki 7.5 a w 10 i 15 druciki sie wyprostowały. Dziś cały dzień auto stoi na słońcu więc raczej to nie zwracie od wody... Od czego zacząć?

Napisano

Quote:

Od czego zacząć?

Od znalezienia ogrzewanego garażu i zostawienia tam auta na kilka dni do wyschniecia ok.gif

Napisano

Podczas mycia silnika miałeś założoną osłonę na akumulator?

Lepiej wyciągnąć puszkę z bezpiecznikami i przekaźnikami koło aku i dobrze wysuszyć a jeśli zdecydujesz sie na pozostawienie by sam sobie wysechł - to odepnij akumulator.

Ciągle nie mogę pojąć jak można wejść z myją ciśnieniową pod maskę i cały sens mycia silnika.

Napisano

Quote:

Od czego zacząć?

zalana puszka z bezpicznikami. mialem tak samo. tez wlaczal mi sie wentylator i szalala cala reszta. łącznie z tym ze po wyciagnieciu kluczyka silnik dalej pracowal zeby.GIF

pomogl 2 dniowy postoj w garazu i suszarka zlosnik.gif

pod puszka sa przewody. tamte spinki tez trzeba potraktowac suszarka albo sprezonym powietrzem zlosnik.gif

mi to sie zdarzylo nie podczas mycia silnika, tylko zwyklego mycia zlosnik.gif z tym ze mialem obudowe aku sciagnieta bo dzien wczesniej pozyczalem pradu do barata do auta i nie chcialo mi sie zakladac!! zeby.GIF

Napisano

Powiedzcie mi o co chodzi z tym myciem silnika, bo według mnie to totalny bezsens ? Przy dzisiejszej skomplikowanej technice pod maską lać tam wode i to pod ciśnieniem to proszenie sie o problemy ? No chyba, że o czymś zapominam ?

Napisano

> Powiedzcie mi o co chodzi z tym myciem silnika, bo według mnie to totalny bezsens ? Przy

> dzisiejszej skomplikowanej technice pod maską lać tam wode i to pod ciśnieniem to proszenie

> sie o problemy ? No chyba, że o czymś zapominam ?

hmm.gif

A to chyba nie do mnie niewiem.gif

old.gifPatrzcie komu odpisujecie ... tyczy się to też kolegi pala

Napisano

> Patrzcie komu odpisujecie ... tyczy się to też kolegi pala

poprawione 20.GIF

Napisano

WITAM

Mycie zimą skąd ja to znam (silnika nie myję nigdy) ostatnio jak mrozy odpuściły pojechałem na myjnie w nocy temperatura spadła do -10 i rano zastałem clown.gif otwarte szyby w pracy wjechałem do ogrzewanej hali i z lewych drzwi woda kapała przez kilka godzin zdaje się że zamarzł w nocy mechanizm zamka odpowiedzialny za otwieranie szyb.Dobrze że śnieg nie padał!!!

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

teraz to w ogóle jest kongo,wysuszyłem puchę, klakson wentylator i światła drogowe przestały same z siebie działać ale silnik odpala tylko i wyłącznie... przy otwartych drzwiach kierowcy icon_eek.gif nadal jest gdzieś zwarcie... komputer pokazuje błędy - brak sygnału przepływomierz, overbost, podgrzewacz filtra paliwa i coś jeszcze...

Napisano

Hej!

Nie rozumiem po co myć silnik.. shocked.gif

Co do rozwiązania problemu, jedynie rozebrać wszystko, osuszyć, szczególnie wiązki elektryczne do kompa, skrzynke bezpieczników i komputer.

Napisano

Trzeba było wjechać do jeziora, efekt ten sam a ile zabawy by było smile.gif

Tak poważniej to radze odłączyć wszystkie wtyczki gdzie lałeś wodę, wysuszyć je, przedmuchać i zaaplikować jakiś preparat poprawiający przewodzenie. Nastyępnie pokasować błędy i patrzeć co się będzie działo.

Napisano

Kiedyś lata temu byłem z innym autem w serwisie Boscha - totalna kaszana z silnikiem była, ale nie w tym rzecz.

Kiedy już zrobili auto, to majster z serwisu sam przy mnie zabrał się za mycie silnika, żeby ładnie wyglądał po naprawie.

Ku mojemu zdziwieniu mył go myjką ciśnieniową przy włączonym silniku samochodu. Jak zapytałem, czemu tak, to powiedział, że jak gdzieś coś się zaleje wodą i zacznie wariować, to od razu będzie wiadomo gdzie w tym momencie lał wodę, żeby właśnie potem nie szukać po omacku co jest nie tak.

P.

Napisano
  • Autor

Puszkę bezpieczników rozebrałem, wysuszyłem, wiązki dookoła też a komputer ma nadal błędy i nie odpala frown.gif może to być spowodowane odpalaniem na pych?

96479068.jpg

Napisano

> Puszkę bezpieczników rozebrałem, wysuszyłem, wiązki dookoła też a komputer ma nadal błędy i nie

> odpala może to być spowodowane odpalaniem na pych?

Kolego, wolny weekend i szukasz swieca.gif która kość nie chce gadać.

Sprawdzałeś kość na podłużnicy pod koszem na akumulator?

Kup sobie dobre piwo.gif i nie odpuszczaj żadnej kości ...

p.s.

To było chyba Twoje ostatnie mycie skromny.gif

Napisano

wszystkie złączki, wtyczki i inne tego typu sprawy do czyszczenia i suszenia

do dodatkowo zakonserwować jakimś sprayem do kontaktów

zaczynasz od ECU kończysz na każdej złączce w silniku

Napisano

> odpala może to być spowodowane odpalaniem na pych?

i nie odpalaj auta na pych kolego! to nie polonez! rozrzad Ci przeskoczy i bedzie dupa!

Napisano

> i nie odpalaj auta na pych kolego! to nie polonez! rozrzad Ci przeskoczy i bedzie dupa!

Jak umiejętnie to zrobi to nic nie przeskoczy, tylko że nawet na pych to on nie odpali jak 3/4 czujników na silniku komp wogóle nie widzi ....

Napisano
  • Autor

Dalej dopa. sciana.gif rozebrałem ponownie skrzynkę bezpieczników na części pierwsze i dalej nic. Komputer pokazuje napięcie 10,6V. Czy może być tak że komputer jest zalany? Ciężko mi w to uwierzyć bo jest szczelnie zabudowany...

Edit:

Po mału do przodu smile.gif jest już 12,5v, część błędów wygasła, dalej jest błąd przepływki (możliwe że jest w nim woda, zaraz biorę się za czyszczenie) to samo może być z overboost i dalej jest błąd podgrzewania filtra paliwa.. ale jest nadzieja zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Sprawa banalna... ale może kogoś na przyszłość uprzedzi... sprawny bezpiecznik nie koniecznie musi być sprawy smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.