Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

swiatla drogowe i przeciwmglowe przednie

Featured Replies

Napisano

Witam chcialbym polaczyc swiatla przeciwmglowe przednie i swiatla drogowe (aby sie jednoczesnie zapalaly) ale jednoczesnie zeby byla mozliwosc wlaczenia osobno swiatel przeciwmglowych jak to jest do tej pory, gdzie najlepiej sie wpiac (posiadam przerobiana instalacje swiatel głownych na przekazniki) aby bylo najlepiej, wydaje mi sie ze do takiego ukladu potrzeba bedzie zastosowac diody prosilbym o podanie konkretnych bo nie znam sie na nich. I tak bardziej z prawnegu punktu widzenia jak to sie ma, czy mozna uzywac swiatel przeciwmglowych przednich lacznie z drogowymi?

Napisano

> gdzie najlepiej sie wpiac

Tuż za przekaźnikiem, w przewód idący do włókna drogowego żarówki. W drugiej żarówce identycznie

> potrzeba bedzie zastosowac diody prosilbym o podanie konkretnych bo nie znam sie na nich.

Diody minimum 5A (np. takie: KLIK ), ale ja bym dał z zapasem, o takie np.: KLIK

> I tak bardziej z prawnegu punktu widzenia jak to sie ma, czy mozna uzywac swiatel przeciwmglowych przednich

> lacznie z drogowymi?

Nie wolno. Przepis dokładnie określa kiedy można używać świateł przeciwmgłowych i są to warunki zmniejszonej przejrzystości powietrza (zdaje sie 50m o ile pamiętam) i na krętych drogach.

Pozdroofka

Napisano

> Przepis dokładnie określa kiedy można używać świateł przeciwmgłowych i są to warunki

> zmniejszonej przejrzystości powietrza (zdaje sie 50m o ile pamiętam) i na krętych drogach.

... świateł p-mgłowych nie wolno używać w dzień, przy normalnej przejrzystości powietrza, podczas opadów deszczu ... można je włączać razem z mijania lub z postojowymi ...

... jeśli chcesz dodatkowe/przepisowe światła, które można załączyć z drogowymi załóż sobie światła dalekosiężne ... nie wymyślaj ...

http://www.motofakty.pl/artykul/mgielka_po_oczach.html

Napisano

Ja miałem tak spięte w poprzednim moim aucie. Powiedz mi czy Ty jeździsz na drogowych w dzień? Drogowe załączasz kiedy nikogo nie oślepiasz a przez włączone halogeny lepiej jest oświetlone pobocze. Nie miałem z tym problemów ani na stacji ani z policją, bo jak zmieniasz na mijania to halogeny gasną. Ja miałem zrobione na przekaźniku, tak aby można było wszystko rozłączyć, żeby było po staremu.

Napisano

> Ja?

chyba jakiś gorszy dzień kolega miał... oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> ... świateł p-mgłowych nie wolno używać w dzień, przy normalnej przejrzystości powietrza, podczas

> opadów deszczu ... można je włączać razem z mijania lub z postojowymi ...

> ... jeśli chcesz dodatkowe/przepisowe światła, które można załączyć z drogowymi załóż sobie światła

> dalekosiężne ... nie wymyślaj ...

A swiatla dalekosieznych mozna uzywac w dzien ? Bo ja przynajmniej swiatla drogowe uzywam w nocy, najczesciej poza terenem zabudowanym i kiedy nie ma ryzyka oslepienia kogos z naprzeciwka, a nie znalazlem halogenow dalekosieznych pasujacych w miejsce swiatel przeciwmglowych.

Napisano

> Ja?

... nie Ty ... love_4.gif

chaos, dalekosiężne lampy mają inne miejsca montażu ... w odróżnieniu od przeciwmgłowych - im wyżej tym lepiej ... drive.gif

Quote:

chyba jakiś gorszy dzień kolega miał

... wyluzuj ... 033102bebe_1_prv.gifpub2.gifpub2.gif

Napisano

> ... wyluzuj ...

Przepraszam, że poczułeś się urażony, ale w żaden sposób nie mogę zrozumieć twojej odpowiedzi na wypowiedź Lelka, ogólnie, sumarycznie to samo, ale końcówka z wymyślaniem - nie załapałem tego.

Ale teraz chyba pojmuję, że słowa te kierowaleś to autora wątku??

PZDR VEN

Napisano

> ... świateł p-mgłowych nie wolno używać w dzień,

Następny pad.gif Skąd się ludziom bierze takie fantazjowanie na temat dość prostego w sumie przepisu dotyczącego używania świateł przeciwmgłowych? niewiem.gif

Napisano

> Następny Skąd się ludziom bierze takie fantazjowanie na temat dość prostego w sumie przepisu

> dotyczącego używania świateł przeciwmgłowych?

Stanę w obronie kolegi Silvo, nie wycinaj cząstkowej wypowiedzi, pominąłeś wypowiedzi po przecinku:

Quote:

... świateł p-mgłowych nie wolno używać w dzień,
przy normalnej przejrzystości powietrza, podczas opadów deszczu

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> chaos, dalekosiężne lampy mają inne miejsca montażu ... w odróżnieniu od przeciwmgłowych - im

> wyżej tym lepiej ...

Tak OT wiem, w ciezarowce halogeny dalekosiezne mam ponizej reflektorow glownych i na dachu i w czasie opadow praktyczniejsze sa te nizej zamontowane. W astrze nie chce ingerowac w jej wyglad, a przepis wydaje mi sie troszke dziwny bo co za roznica na jakich swiatlach jade (dalekosieznych czy przeciwmglowych) skoro i tak nikogo nie oslepiam ani nie wprowadzam w blad, gorzej dostac z dalekosieznych niz z nisko i szeroko swiecacych przednich przeciwmglowych.

Napisano

> Ja miałem tak spięte w poprzednim moim aucie. Powiedz mi czy Ty jeździsz na drogowych w dzień?

> Drogowe załączasz kiedy nikogo nie oślepiasz a przez włączone halogeny lepiej jest oświetlone

> pobocze. Nie miałem z tym problemów ani na stacji ani z policją, bo jak zmieniasz na mijania

> to halogeny gasną. Ja miałem zrobione na przekaźniku, tak aby można było wszystko rozłączyć,

> żeby było po staremu.

Tak na logikę...Drogowe światła używa się tam, gdzie można, ale z reguły jedzie się wtedy ciut szybciej, niż max. dozwolona w zabudowanym, nieprawdaż? Zasięg prawidłowo ustawionych przeciwmgielnych to ~15m. Teraz niech sobie każdy, kto chce policzy, do jakiej prędkości mogą być przydatne te światła, a będzie zdziwiony...Lepiej zmontować (o ile nie jest fabrycznie) "długie" razem z "krótkimi"

Napisano

> Stanę w obronie kolegi Silvo, nie wycinaj cząstkowej wypowiedzi, pominąłeś wypowiedzi po przecinku:

Pominąłem bo uznałem, że to 3 oddzielne określenia. "Podczas deszczu" i "przy normalnej przejrzystości" z reguły nie występuje jednocześnie.

Jeśli to miał być pełen opis warunków występujących jednocześnie (w co wątpię) to zwracam honor ok.gif

Napisano

Ja p. mgielne ustawiałem sam i zasięg miały zbliżony do świateł mijania. Tak że dla mnie była znaczna różnica jadąc po np. siódemce. Mostkowanie drogowych z mijania mija się z celem moim zdaniem bo w H4 masz 2 włókna w jednej żarówce. Co za tym idzie większa temperatura żarówki. Co przy plastykowych odbłyśnikach za dobrze to nie wróży. A łącząc drogowe z p.mgielnymi masz wszystko w innych lampach. Mi to rozwiązanie pasowało.

Napisano

> Ja p. mgielne ustawiałem sam i zasięg miały zbliżony do świateł mijania.

I mamy odpowiedź, dlaczego przeciwmgielne oślepiają...Więcej takich użyszkodników trzeba no.gif A co do teorii wyższej temperatury - czy wlanie wrzątku do wrzątku podniesie jego temperaturę? Nie. Żarniki TEŻ mają zbliżoną temperaturę, więc specjalnie cieplej tam nie będzie - to po raz, a po dwa - ile kilometrów udaje się zrobić na "długich"? Dwa, trzy?

Napisano

> I mamy odpowiedź, dlaczego przeciwmgielne oślepiają...Więcej takich użyszkodników trzeba

Powiedz mi jak mogą oślepiać cie p.mgielne skoro sa 20cm nad ziemia a ich zasiek kończy się niecałe 30m przed autem oświetlając tylko drogę ? A zrozumiałeś sens, iż używając ich z drogowymi nikogo nie oślepiam bo przełączając na mijania p.mgielne gasną.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.