Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura silnika

Featured Replies

Napisano

Jaką w waszych autach osiąga temperaturę płyn w układzie chłodzenia. Przyznam że myślałem, że będzie to 90 stopni, bądź więcej przy zwiększonym ciśnieniu w układzie. Jednak po podłączeniu mojego autka do komputera okazało się, że jest to 80 stopni, wg katalogu termostat otwiera się też przy 80 stopniach - chyba wszystko oki, ale czy napewno cfaniaczek.gif

Napisano

> Jaką w waszych autach osiąga temperaturę płyn w układzie chłodzenia. Przyznam że myślałem, że

> będzie to 90 stopni, bądź więcej przy zwiększonym ciśnieniu w układzie. Jednak po podłączeniu

> mojego autka do komputera okazało się, że jest to 80 stopni, wg katalogu termostat otwiera się

> też przy 80 stopniach - chyba wszystko oki, ale czy napewno

nawet nie napisałeś o jakie auto chodzi ...

pomijając już ... facepalm.gif

Napisano
  • Autor

> nawet nie napisałeś o jakie auto chodzi ...

jeżeli to takie ważne (przecież pytałem jaka temperatura jest w Twoim aucie), to almera n15 1.4

> pomijając już ...

także pominę spineyes.gif

Napisano

Żaden komputer nie jest wiarygodnym miernikiem temperatury. ECU sczytuje dane z czujnika temp. na silniku. Do dokładnego mierzenia używa się pirometru.

Właściwa temperatura w zależności od silnika to 80-110 *C

Napisano

Z czujnika temperatury na silniku czyli w układzie chłodzenia i pod warunkiem, że czujnik jest w porządku to pomiar będzie wiarygodny.

Napisano

> pod warunkiem, że czujnik jest w

> porządku to pomiar będzie wiarygodny.

Z tym "w porządku" bywa niestety różnie. Nawet nowe czujniki różnych producentów wskazują różne wartości.

Napisano

> Z tym "w porządku" bywa niestety różnie. Nawet nowe czujniki różnych producentów wskazują różne

> wartości.

Czegoś trzeba się trzymać i powinniśmy jako punkt wyjścia założyć, że czujnik jest ok.

Teoretycznie, każdy miernik/czujnik może błędnie pokazywać. Wychodząc z takiego założenia, nigdy niczego nie zmierzymy, a chyba nie o tym tu mowa.

Przy dzisiejszej pogodzie, u mnie temp. płynu w układzie chłodzenia waha się w granicach 88-91 *C i przyjmuję, że jest prawidłowa.

Napisano

Tak, z tym już się zgodzę. Pirometrem oczywiście pomiar jest dokładny pod warunkiem używania takiego z nastawami emisyjności i pomiarem elementu, którego tą emisyjność znamy.

Napisano
  • Autor

Czujnik temp wymieniałem - steruje on wentylatorem chłodnicy oraz daje sygnał do kompa. Wiatrak włącza się przy temp 97 stopni. Wiec zakładam ze czujnik jest sprawny.

Napisano

Czujnik temperatury to jedno, a włącznik wentylatora chłodnicy to drugie - dwa niezależne elementy ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.