Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło Luk ?? ... szybkie pytanie

Featured Replies

Napisano

Sypło mi się sprzęgło, dziś oglądałem Luk-a. Jak to sie sprawuje? Różnica między nim a Valeo jest ok 50 zł więc pytam czy da sie na tym jeździć i czy długo pojeździ?..50 zł to dużo i nie dużo ale chce to zrobić dobrze i po jak "najmniejszych kosztach".

Z góry dziękuję za odpowiedź !!

Napisano

> Sypło mi się sprzęgło, dziś oglądałem Luk-a.

> po jak "najmniejszych kosztach".

ok.gif

Napisano

Glaca kiedyś narzekał na LUK-a. Ja też preferuję Valeo.

Sprzęgło LUK-a jest tańsze czy droższe ? Bo nie dalej, jak tydzień temu mój mechanik spóźnił się z oddaniem mi Stilo - przez pomyłkę przysłali mi sprzęgło LUK-a, które było... droższe o około 150 zł. Musiał dodatkowo zamawiać tańsze Valeo spineyes.gif

Napisano
  • Autor

confused.gif ?? nie rozumie ??

dobre czy złe ??

Napisano
  • Autor

> Glaca kiedyś narzekał na LUK-a. Ja też preferuję Valeo.

> Sprzęgło LUK-a jest tańsze czy droższe ? Bo nie dalej, jak tydzień temu mój mechanik spóźnił się

> z oddaniem mi Stilo - przez pomyłkę przysłali mi sprzęgło LUK-a, które było... droższe o około

> 150 zł. Musiał dodatkowo zamawiać tańsze Valeo

Luk-a kosztuje 230 zł a Valeo gościu nie wiedział dokładnie ile ale ok 300zł mi powiedział więc Valeo droższe

Napisano

> Luk-a kosztuje 230 zł a Valeo gościu nie wiedział dokładnie ile ale ok 300zł mi powiedział więc

> Valeo droższe

w sklepie którym kupuje części Valeo -260zł Luk 240 więc ja wybieram Valeo bo za niedługo też mnie czeka wymiana. Tak przy okazji ile u was kosztuje wymiana sprzęgła??

Napisano

> Luk-a kosztuje 230 zł a Valeo gościu nie wiedział dokładnie ile ale ok 300zł mi powiedział więc

> Valeo droższe

ja bym wzial Luk'a

Napisano
  • Autor

> ile u was kosztuje wymiana sprzęgła??

nie wiem, dowiem sie po wymianie wink.gif

Napisano
  • Autor

> ja bym wzial Luk'a

Możesz uzasadnić ?

Dodam jeszcze że tym autem jeździ kobieta...

Napisano

> Możesz uzasadnić ?

> Dodam jeszcze że tym autem jeździ kobieta...

Jak widzisz każda sroczka swój ogonek... ale ja mam z lukiem przykre doświadczenia i polecam valeo.

Nie chciałbym zapeszyć ale w tym momencie mam valeo i daje radę już kilkadziesiąt tys. km z mocą... w okolicach 150 koni.

Napisano

> Jak widzisz każda sroczka swój ogonek... ale ja mam z lukiem przykre doświadczenia i polecam valeo.

> Nie chciałbym zapeszyć ale w tym momencie mam valeo i daje radę już kilkadziesiąt tys. km z mocą...

> w okolicach 150 koni.

mam uraz do Valeo... rozlecialo sie po 900km w 899... w 1.0 zalozylem Luka, byl najtanszy na juz.

Napisano
  • Autor

Widzę że nie ma reguły na to. Poprzedni właściciel mówi mi że było oryginalne fiatowskie założone więc domyślam się że valeo, przy stanie licznikowym 55tyś, teraz ma niecałe 90tyś. Chyba nie ma reguły na części i jak sie trafi tak się jeździ.

A co było nie tak z tym Lukiem ?? Działo się coś poza nie równą pracą ?

Napisano

> Widzę że nie ma reguły na to. Poprzedni właściciel mówi mi że było oryginalne fiatowskie założone

> więc domyślam się że valeo, przy stanie licznikowym 55tyś, teraz ma niecałe 90tyś. Chyba nie

> ma reguły na części i jak sie trafi tak się jeździ.

> A co było nie tak z tym Lukiem ?? Działo się coś poza nie równą pracą ?

sprzeglo co 55kkm wymiecniacie? co wy ma Lkach jezdzicie? w Uno wymienialem po 123kkm...

Napisano

> Możesz uzasadnić ?

> Dodam jeszcze że tym autem jeździ kobieta...

Pierwszym właścicielem mojego Stilo też była kobieta. Sprzęgło już przy przebiegu 77 tysięcy chodziło ciężko. Wymieniłem teraz, przy 103 tysiącach. Nie jestem w 100% pewien, czy ktoś nie kręcił licznika, ale faktury za poprzednie naprawy, które dostałem z samochodem, robią wrażenie wiarygodnych.

Aha, mój mechanik bierze 300 zł za wymianę sprzęgła w przednionapędowcu. Prawdopodobnie dałoby się znaleźć takiego, który zrobi za 200, ale do tego mam zaufanie. To warte znacznie więcej, niż 100 zł.

p.s. ten sam mechanik opowiadał mi kiedyś, że miał klienta - dziadka. Dziadek co 20 tysięcy wymieniał w Astrze 1 kompletne sprzęgło...

Napisano

> A co było nie tak z tym Lukiem ?? Działo się coś poza nie równą pracą ?

To na tym filmie to właśnie sprzęgło Glacy. Tarcza nie jest jeszcze starta do nitów, ale wypadają sprężyny. Z porządnej tarczy nie mają prawa wypadać.

Napisano

U mnie rozleciało docisk do sprzęgła a sprzęgło w idealnie stanie był a przebieg miał jakiś 40 tys. km. Wiec lepiej mieć sprzęgło firmy Sachs i masz spokój na wiele km.

Napisano

> mam uraz do Valeo... rozlecialo sie po 900km w 899... w 1.0 zalozylem Luka, byl najtanszy na juz.

Cóż, w valeo też mi wylatywały sprężyny z tarczy w 899 ale po znacznie większym przebiegu niż tel LUK.

W LUK'u czuć było wibracje na wysokich obrotach od samego początku, potem się trochę dotarło (musiała być niewyważona tarcza) ale i tak idealnie nie było a potem się rozleciała tarcza...

Napisano

> km. Wiec lepiej mieć sprzęgło firmy Sachs i masz spokój na wiele km.

Tylko że Sachs to nic innego jak Luk rotfl.gif Otwierasz pudełko Sachsa i masz w środku docisk i tarczę Luka. Otwierając pudełko Luka możesz spodziewać się kompletu Sachsa zlosnik.gif Znam z autopsji.

A tak właściwie to czy ty kiedykolwiek napiszesz jakiegoś posta tak żeby nie trzeba było się domyślać o co Cię tobie chodzi cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

Podjąłem decyzje i dopłacę do Valeo. Mam nadzieję że nie sypnie się prędzej niż te stare Uno smile.gif i że moja kobieta nie wykończy Go też wcześniej wink.gif

Dziękuję koledzy za pomoc i nakierowanie mnie po raz kolejny swoimi radami!! bow.gif

> A tak właściwie to czy ty kiedykolwiek napiszesz jakiegoś posta tak żeby nie trzeba było się

> domyślać o co Cię tobie chodzi

Mnie pytasz czy kolegi wyżej ? smile.gif

Jak mnie to przepraszam za brak zwięzłości i konkretności w przekazywaniu informacji

Napisano

> Mnie pytasz czy kolegi wyżej ?

> Jak mnie to przepraszam za brak zwięzłości i konkretności w przekazywaniu informacji

Ciebie w to nie mieszam. Na airbites'a posta odpowiadałem

Napisano
  • Autor

Z Ciebie fajny chop je zeby.GIF

20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.