Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tartarini + Grande Punto 1.4 16V [long]

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> sprzecior odebrany.o dziwo z tego co powiedział mechanik wystarczyła diagnostyka i wykasowanie

> błędów,których niby wcześniej komp nie pokazywał na Pb śmiga jak talala.

Z całym szacunkiem ale to jest jakaś bzdura. Skąd wiem? Bo przeszedłem przez to samo. hehe.gif Pamiętam, jak check zapalił się pierwszy raz. Ogólnie panika. Szukanie mechanika "na już". Pojechałem, podpiął kompa, powiedział, że auto ma dwa błędy:

- przypadkowe wypadanie zapłonów

- wykryte wypadanie zapłonów na 4 cyl.

Pan skasował błędy, skasował też 50 zł i pomachał na do widzenia. To było najbardziej bezsensownie wydane 50zł w moim życiu. Bo to żadna naprawa tylko usunięcie efektu wizualnego w postaci lampki na desce. Trzy tygodnie później check zaświecił się znowu. Tym razem znów wydałem 50zł. Tym razem na kabel i od tamtej pory błędy kasuję sam.

Wg mnie potwierdza się moja teoria. Ktoś wziął, odpiął aku (może to ma na myśli mówiąc, wykasowanie błędów których komp nie pokazywał. Chyba że chodzi o błędy które w kompie są, ale nie powodują zapalenia się check'a. Ale ciężko stwierdzić, co autor ma na myśli)

Moim zdaniem będzie dobrze ok.gif ....na razie. Pojeździsz chwile na LPG, znów komp od noPb Ci się rozjedzie i będzie to samo ok.gif

Bo nie bardzo wiem, jak można naprawić przerywający silnik poprzez skasowanie błędów (których podobno nie ma).

Być może wg niego diagnostyka...to tak na prawdę auto adaptacja która teraz "działa" bo auto dostało tylko noPb.

> pozostaje problem strzelania z tłumika,ale może to byc spowodowane wywaleniem katalizatora oraz

> problem przerywania na gazie.miał ktoś z was taki problem?

> podczas jazdy na gazie,zwłaszcza przy mocniejszym depnięciu samochód przerywa co jakis czas.są to

> półsekundowe jednorazowe przerwy.idzie z tym żyć,ale jednak świadczy to,że coś jest nie do

> końca tak jak powinno.gazaownik okreslił to jako wypadanie zapłonów,wymieniłem swiece,ale

> dalej jest to samo.wypadania zapłanów nie wykazuje diagnostyka.

Zapytam:

- masz tą samą instalkę co ja?

- ile masz przejechane na tej listwie?

- jaki stan (dwóch) filtrów od gazu?

- jakie czasy wtrysku gazu? (tu już potrzebny kabel i soft...ale temat do ugryzienia)

- czy ktoś przeprowadzał kalibrację gazu z sukcesem?

- czy była próba drogowa?(choć ja jej nie robiłem bo nie mam jak prowadzić i robić coś na lapku zlosnik.gif_

Napisano
  • Autor

> Mówisz, że wywaliłeś katalizator, a co z drugą sondą? Ogarnąłeś temat? Bo może to przez nią łapie

> błędy?

A może być tak, że nie mając kata komp nie zgłosi błędu ale będzie ciągle próbował zrobić mieszankę bardziej ubogą? hmm.gif

Czy to jest tylko porównanie/zestawienie odczytów sondy przed i za katem.

Inaczej....czy sonda za katem służy tylko do stwierdzenia "kat do wymiany" czy bierze jeszcze udział w składzie mieszanki? hmm.gif

Napisano

> A może być tak, że nie mając kata komp nie zgłosi błędu ale będzie ciągle próbował zrobić mieszankę

> bardziej ubogą?

> Czy to jest tylko porównanie/zestawienie odczytów sondy przed i za katem.

> Inaczej....czy sonda za katem służy tylko do stwierdzenia "kat do wymiany" czy bierze jeszcze

> udział w składzie mieszanki?

praktycznie do kontroli kata ale też kontroli działania sondy przed katalizatorem jak też i składu mieszanki, w niektórych markach 1 i 2 sonda ma ten sam numer jako cześć zamienna biglaugh.gif

Napisano

> nie wywala błędu sondy

ale napewno gorzej chodzi jak by był założony sprawny kat smirk.gif

Napisano
  • Autor

> ale napewno gorzej chodzi jak by był założony sprawny kat

też nie kumam po co wywalać kata w aucie z przebiegiem 75tyś niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> praktycznie do kontroli kata ale też kontroli działania sondy przed katalizatorem jak też i składu

> mieszanki, w niektórych markach 1 i 2 sonda ma ten sam numer jako cześć zamienna

no.....czyli możliwe jest że komp będzie robił bardziej ubogo?

Napisano

> no.....czyli możliwe jest że komp będzie robił bardziej ubogo?

zależy jaka logika oprogramowania , ale w sumie może sick.gif

Napisano
  • Autor

> zależy jaka logika oprogramowania , ale w sumie może

Ale głośniej jest to pewnie szybciej jedzie ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> też nie kumam po co wywalać kata w aucie z przebiegiem 75tyś

pewnie usłyszał od mechanika" panie po co katalizator , tylko samochód przez to więcej pali" rotfl.gif

Napisano

ciekawe czy chociaż zarobiłęs na wycieciu tego kata wink.gif czy poprostu oddałęs go mechanikowi 270751858-jezyk.gif

Napisano

kat został,wydłubany został tylko środek,wywalić się nie da bo jest to jedna całość z kolektorem wydechowym.

wracając do tematu to moja poprzednia radość nie trwała długo.po kilku przejechanych kilometrach problem powrócił.pojechałem więc ponownie do gazowników i kazali zostawić samochód na 2 dni.

wczoraj odebrałem auto i przejechałem około 200km i śmiało mogę stwierdzić,że problem zniknął chyba na dobre.więc tak:

wywalenie katalizatora nie przyniosło żadnych złych skutków i sonda ma w dupce.

rozjechana była mapa benzynowa i to był główną przyczyną,

przerywanie na gazie powodował przytykający się wtryskiwacz na listwie wtryskowej gazowej.

nowa mapa benzynowa,czyszczenie listwy wtryskowej,nowa mapa gazowa(wraz z programowaniem podczas jazdy)

samochód śmiga jak talala

Napisano

> wywalenie katalizatora nie przyniosło żadnych złych skutków i sonda ma w dupce.

Żadnych złych skutków, poza tym, że auto nie spełnia w tej chwili żadnych norm czystości spalin w zasadzie nie powinieneś przejść przeglądu techn.

A panowie "fachowcy" zawieźli to co wydłubali z katalizatora do skupu i zarobili stówkę lub dwie. Poza tym wydech pewnie teraz brzęczy metalicznie.

Napisano

jakie emisje spalin?jeden autobus zasyfia środowisko po przejechaniu 100km spalinami bardziej niż ja po 10tyś na gazie bez katalizatora.nie ma żadnego metalicznego brzmienia.

co zanieśli na złom?proszek i 2 siatki wielkości zmywaka do naczyń?

Napisano

> jakie emisje spalin?

Nawet "na węch" czuć dużą różnicę między TYM SAMYM autem z katalizatorem i bez (organoleptycznie znam to z Lanosa mojego brata). Na analizatorze spalin wygląda to też ciekawie i takie auto, moim zdaniem, nie powinno przejść przeglądu, bo po prostu nie mieści się w normach dla aut wyposażonych w katalizator.

Napisano

ten problem pozostawiam działaczom green piece'u, do których wnioskuję,że należysz alien.gif Dla mnie priorytetem było usunięcie usterki a nie organoleptyczne pierdoły

Napisano

To źle wnioskujesz...

Usterka jak widać nie miała nic wspólnego z katalizatorem, a panowie "serwisanci" narazili Cię na potencjalne problemy w przyszłości.

Napisano

> To źle wnioskujesz...

> Usterka jak widać nie miała nic wspólnego z katalizatorem, a panowie "serwisanci" narazili Cię na

> potencjalne problemy w przyszłości.

miała,bo auto nie miało mocy,ponieważ od stłuczki ukruszył się kat,więc i tak był do wymiany/usunięcia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.