Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wzrost wskazań obrotomierza

Featured Replies

Napisano

Chopy, może Wy znajdziecie wytłumaczenie, bo ja nie mam pomysłu...

W "pierwszej" Astrze przy prędkości (licznikowej) 110km/h obrotomierz pokazuje 2800 obr/min. W "drugiej" z tym samym silnikiem i skrzynią również F13, przy tej samej prędkości pokazuje 2500.

Prędkościomierze oba jednakowo oszukują o 6 km/h w porównaniu z tym samym GPSem, więc podejrzewałem, że albo któryś obrotomierz oszukuje, albo skrzynie mają rożne przełożenia. Generalnie pogodziłem się z tym faktem, wszystko jedno smile.gif

Ale stało się coś, dla czego nie potrafię znaleźć racjonalnego wytłumaczenia. Po wymianie rozrządu w drugiej Astrze wskazania obrotomierzy wyrównały się: w obu przy 110km/h obrotomierze pokazują 2800 obr. Nie mogę dopatrzeć się związku...

Wymieniłem (wypiszę wszystko, bo może jest coś, co dla mnie nie ma znaczenia a ktoś się dopatrzy związku) :

pasek

pompa wody

napinacz

simmering wału

dolne kółko zębate

termostat

uszczelka pompy olejowej

uszczelka miski

olej

płyn chłodniczy

osłona przegubu

łącznik stabilizatora

czujnik temperatury do ECU

Przyjmę każdą teorię spiskową, łącznie z UFO... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> albo skrzynie mają rożne przełożenia.

to przeca można odczytać... zlosnik.gif

> Przyjmę każdą teorię spiskową, łącznie z UFO...

kółko pompy wody ma tyle zębów ile trzeba cfaniaczek.gif

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> kółko pompy wody ma tyle zębów ile trzeba

zlosnik.gif

A swoją drogą pompa jaszcze fabryczna była smile.gif Ehhh... Kiedyś to robili części... wink.gif

A termostat z 2010, i dziwiłem się, że tak szybko padł, kiedy Astra znalazła się w moich rękach na jesieni, wskazówka ledwie na pierwszej kresce i to w porywach. Ale wyjaśniło się szybko: był z Lanosa, 87* smile.gif

Pozdroofka

Napisano

Wg mnie zmiana kata wyprzedzenia zaplonu (wyciagajacy sie pasek rozrzadu z czasem powoduje opoznianie zaplonu).

Pozdrawiam

Napisano

> pompa jaszcze fabryczna była

czym odkręciłeś? (bez foto się nie liczy) grinser006.gif

> kiedy Astra znalazła się w moich rękach na

> jesieni, wskazówka na pierwszej kresce

u mnie pierwsza kreska jest ok 270751858-jezyk.gif

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> wyciagajacy sie pasek rozrzadu z czasem powoduje opoznianie zaplonu

No OK, to oczywiste. Tylko jak lekko opóźniony zapłon powoduje, że silnik osiąga taką samą prędkość przy niższych obrotach?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> czym odkręciłeś? (bez foto się nie liczy)

zlosnik.gif W mojej astrze pompa miała 14 lat kiedy ją wymieniałem i miałem problem. Musiałem stanąć na pokrywie zaworów i wspomóc się żabą 0,5 m zlosnik.gif A w tej wystarczyło, że dostała parę młotków i wylazła smile.gif

> u mnie pierwsza kreska jest ok

Nowy termostat trzyma wskazówkę między pierwszą kreską a drugą, ze wskazaniem na drugą wink.gif Szykuj się do wymiany wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Nowy termostat trzyma wskazówkę między pierwszą kreską a drugą, ze wskazaniem na drugą

u mnie, wahler, trzyma się pierwszej kreski (zegary 50/110) od nowości aczkolwiek silnik ewidentnie dłużej się nagrzewa niż chociażby rok temu... wink.gif

> Szykuj się

> do wymiany

waytogo.gif

tym razem zainwestuję w verneta

P.S. sory za ot biglaugh.gif

Napisano

> Tylko jak lekko opóźniony zapłon powoduje, że silnik osiąga taką samą prędkość

> przy niższych obrotach?

IMHO nie powoduje choćby dlatego, że nie jest mechanicznie możliwe, żeby silnik przy danej prędkości samochodu zmieniał obroty wału; zwłaszcza w dół. Potwierdzenie GPS-em wyklucza prędkościomierz, a zatem wina jest po stronie obrotomierza.

Nasuwa mi się tylko jedno logiczne wytłumaczenie.

Wzrost temperatury powietrza spowodował zwiększenie się ciśnienia w kole zapasowym skromny.gif.

Napisano
  • Autor

> Wzrost temperatury powietrza spowodował zwiększenie się ciśnienia w kole zapasowym .

No i tu mi zabiłeś ćwieka, bo ja już byłem prawie pewny, że to przez łącznik stabilizatora...

grinser006.gifhehe.gif

Pozdroofka

Napisano

A skąd obrotek dostaje impulsy? Z czujnika wału czy z ECM?

Napisano
  • Autor

Z ECM. U mnie nie ma czujnika wału.

Z tym, że to nie jest kwestia oszukiwania obrotomierza, bo nawet na ucho słychać, że obroty są większe. Sprawę zauważyło moje dziecko, które już nauczyło się zmieniać biegi "na słuch" i zameldowało, że coś jest nie tak, bo ucho (obrotek też) już każe zapodać wyższy bieg a tu prędkość mniejsza niż poprzednio smile.gif Ja nie miałem tego wysłuchane, ale za to pamiętałem, że przy 110 km/h w drugiej astrze obroty były niższe, a teraz są takie same jak w mojej.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.