Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej - wycieki

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie - gdzie mi ucieka olej? zeby.GIF

Na jakieś nie wiem 5000 km ubyło mi 2.5L oleju.

Miska sucha, pokrywa doszczelniona, więc i głowica sucha, pod głowicą raczej sucho, z odmy kapie ale niewiele bo tez ją dokręciłem, filtr powietrza suchutki, filtr oleju też suchy, świece po wykręceniu bielutkie.

Auto - punto 60KM 100kkm przebiegu

Powiedzcie mi co się jeszcze może dziać z olejem, bo przy takiej ilości zjedzonego oleju na tylko taki przebieg to powinien być chyba ślad na świeczkach?

Gdzie jeszcze się zdarzają w tym aucie wycieki?

Napisano

, filtr oleju też suchy

mam nadzieje że nie rotfl.gif

, świece po

> wykręceniu bielutkie.

> Auto - punto 60KM 100kkm przebiegu

> Powiedzcie mi co się jeszcze może dziać z olejem, bo przy takiej ilości zjedzonego oleju na tylko

> taki przebieg to powinien być chyba ślad na świeczkach?

> Gdzie jeszcze się zdarzają w tym aucie wycieki?

a poważnie: jak ci nie wycieka to znaczy że pije, najczęściej poprzez uszczelniacze zaworowe lub pierścienie. wysoko kręcisz motor? bo jak pałujesz ostro to musi coś wziąć. 0,5 l/1000km to jeszcze nie tragedia.

pozdro

Napisano
  • Autor

> , filtr oleju też suchy

> mam nadzieje że nie

Ale z zewnątrz smile.gif w środku raczej odpowiedni wink.gif

> , świece po

> a poważnie: jak ci nie wycieka to znaczy że pije, najczęściej poprzez uszczelniacze zaworowe lub

> pierścienie. wysoko kręcisz motor? bo jak pałujesz ostro to musi coś wziąć. 0,5 l/1000km to

> jeszcze nie tragedia.

> pozdro

No właśnie że wcale wysoko nie jest kręcony, raczej oszczędnie jeździmy, w sumie więcej żona smile.gifi też raczej eco jazda wink.gif

Napisano
  • Autor

Będę teraz monitorował to zjawisko. Nalałem mu GM 10w40 10zł/L do pełna i zobacze ile traci. Problem w tym że nie wiem gdzie to traci... czy pomiary kompresji coś powiedzą? Będzie pewnie wiadomo że są przedmuchy a jak będą to rozbiórka głowicy i może się dojdzie gdzie? Dobrze myślę?

Napisano

> Będę teraz monitorował to zjawisko. Nalałem mu GM 10w40 10zł/L do pełna i zobacze ile traci.

> Problem w tym że nie wiem gdzie to traci... czy pomiary kompresji coś powiedzą? Będzie pewnie

> wiadomo że są przedmuchy a jak będą to rozbiórka głowicy i może się dojdzie gdzie? Dobrze

> myślę?

kompresja moze pokazac ale nie musi

jak olej dostaje sie do komory moze uszczelnic pierscienie przy pomiarze

ps. pierwszy wlasciciel?

pozdr

Napisano
  • Autor

> kompresja moze pokazac ale nie musi

> jak olej dostaje sie do komory moze uszczelnic pierscienie przy pomiarze

> ps. pierwszy wlasciciel?

> pozdr

Drugi - pierwszy twierdził że nie bierze oleju wink.gif Ja zauważyłem po jakimś czasie że zaczął brać... i to sporo.

Ale właścicielem był starszy Pan raczej dbający o auto i nie mam podstaw mu nie wierzyć - choć każdy zachęca wink.gif

Wiem że lał SELENIE, a więc nie oszczędzał na eksploatacji, zastanawiam się czy przejście na shella nie spowodowało wypłukania jakiegoś syfu i rozszczelnienia czegoś w komorze.

Na razie sprawdzę ile ucieka a przy okazji może gdzies zrobię sprawdzenie kompresji.

Napisano

> Mam pytanie - gdzie mi ucieka olej?

> Na jakieś nie wiem 5000 km ubyło mi 2.5L oleju.

Witam

Mój punciak (aktualnie 155 kkm przebiegu) zużywa tyle samo - 0,5 l na 1 kkm. Biorąc pod uwagę jego wiek, nie mam zamiaru nic z tym robić.

Napisano
  • Autor

Wiesz moje palio 180kkm przebiegu po uszczelnieniu pokrywy zaworów i odmy bierze jakieś 0.2l od wymiany do wymiany wink.gif czyli jakieś 15kkm lub rok jazdy ale raczej na przebieg patrze, dlatego to dla mnie nie jest normalne.

Jak będę miał chwilę a żona mi da auto do sprawdzenia to podjadę na kompresje i ciekawe co wyjdzie, bo coś powinno jeśli to problem silnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.