Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana rozrządu C14SE

Featured Replies

Napisano

Przeczytałem manual

Upraszczam robotę tylko do paska rozrządu.

Czy powyższy manual dla silnika X16SZR da się zastosować przez prostą analogię?

Jakieś szczególiki które mogłyby mnie kopnąć w zadek w ostatniej chwili?

Napisano

Wszytko jest tak samo jak w 1,6 , sprawdz luz na małym kole (może być do wymiany - tania sprawa)

Napisano

> sprawdz luz na małym kole (może być do wymiany - tania sprawa)

Nie taka tania bo 120zet nawet wołają ale jak poprosimy o kółko na wał do deaweoo to dostaniemy to samo za 25zł ok.gif No może made in korea spineyes.gif

Napisano

> Wszytko jest tak samo jak w 1,6 , sprawdz luz na małym kole (może być do wymiany - tania sprawa)

Tu nawet nie chodzi o luz na klinie (ktory pojawia sie bardzo rzadko w tych konstrukcjach), bardziej o zuzycie zebow kola (czy zeby sa wyslizgane, czy maja ksztalt "lodki" patrzac z boku na zab).

Pozdrawiam

Napisano

Pozwole sobie na drugiego posta w tym watku. Wymiana rozrzadu wedlug manuala (w sumie calkiem niezlego) taka sama dla silnika w Twoim wozie. Gdyby jednak zaszla koniecznosc wymiany uszczelniaczy, nie probuj odkrecac kola pasowego walka rozrzadu w zaprezentowany sposob (bardzo mozliwe uszkodzenie obudowy walka rozrzadu), latwiej jest zdjac pokrywe zaworow i chwycic walek rozrzadu kluczem plaskim.

Do sciagania dolnego kola rozrzadu z walu korbowego mam swoj patent, ktory zaprezentowalem ostatnio koledze eRd podczas wymiany rozrzadu w jego wozie. Proste, ale skuteczne.

Pozdrawiam

Napisano

Co do patentu to i owszem, byłem świadkiem demontażu tego koła. Sposób prosty, szybki i skuteczny, a przy okazji obędzie się dzięki niemu bez uszkodzeń plastikowej osłony i ewentualnie samego koła jeżeli po oględzinach okaże się, że samo koło może zostać, a np wymagane było jego zdjęcie do wymiany uszczelniacza.

P.S.

Widać tosh, że niejedno takie koło już zdejmowałeś, bo drut wygiąłeś prawie idealnie już przy pierwszym podejściu grinser006.gif

Napisano

> Przeczytałem manual

> Upraszczam robotę tylko do paska rozrządu.

Ja tylko dodam że jeśli ruszysz pompę wody (np żeby napiąć nowy pasek) to trzeba ją wyciągnąć, oczyścić i posmarować uszczelniaczem. Inaczej będzie ciekła (niby oczywiste ale zapomniałem frown.gif ).

Napisano

> Do sciagania dolnego kola rozrzadu z walu korbowego mam swoj patent,

Czy moglbys zdradzic ten patent? bo w poniedzialek bede walczyc z rozrzadem w asterixie z silnikiem 1,6xel. Przeczytalem manual twojego autorstwa, ale kazda porada na wage zlota bo pierwszy raz wymieniam rozrzad w bezyniaku czyli dochodzi mi kilka nowosci (pasek wieorowkowy, sprezarka klimy 1200 roznych czujnikow i jeden dodaktowy walek rozrzadu) ale mam nadziej ze sie uda grinser006.gif

Napisano

> Czy moglbys zdradzic ten patent?

Nie, bo fotki nie zrobilem, a szkoda.... tongue.gif

Patent jest w 100% skuteczny i nieniszczacy dla samego kola. Przyrzad mozna wykonac we wlasnym zakresie. W warsztacie uzywam do tego celu ściagacza udarowego, identycznego jak ten na zdjeciu:

284790976-sciagacz.jpg

z tej aukcji , uzylem jako przykladu.

Idea zastosowania tego urzadzenia do sciagniecia kolka (moj nieudolny rysunek pogladowy):

284790976-rysunek.jpg

Ciensza kreska narysowalem walec imitujacy kolko rozrzadu, grubsza odwaznik sciagacza. Zielona kreska zaznaczylem os walu korbowego. Czerwona kreska zaznaczylem drut stalowy o srednicy 1-1,5 mm, ktory nalezy tak wygiac w polkole, aby zaszedl za kolko i opasal czop walu korbowego, nastepnie wygiac tak, aby wyprowadzic go po obu stronach kolka w plaszczyznie osi walu. Wystajace konce drutu nalezy ze soba mocno zwiazac robiac petle. Do polaczenia petli drucianej ze sciagaczem uzywalem "mostka" w ksztalcie litery H, ktory uwidoczniony jest na powyzszym zdjeciu na samym jego srodku. Teraz kilka zdecydowanych uderzen odwaznikiem i kolko zejdzie (nie bylo takiego, ktore by nie zeszlo...). Zaleta tego rozwiazania jest to, ze przykladamy sile osiowo do kolka, dzieki czemu latwo schodzi (jednostronne podwazanie srubokretem nic nie da w przypadku dobrze spasowanych elementow).

Taki sciagacz latwo wykonac samemu nawet z gwintowanego preta 10 mm o dlugosci ok 50 cm, nakretek, podkladek i odwaznika wielkosci puszki po coli.

>bo w poniedzialek bede walczyc z rozrzadem w asterixie z silnikiem

> 1,6xel. Przeczytalem manual twojego autorstwa,

Mozesz smialo wykorzystac caly material, gdyz wymiana w X16XEL jest identyczna i niczym sie nie rozni od X14XEL.

Pozdrawiam

post-94197-14352511963622_thumb.jpg

Napisano

Dzieki za podpowiedzi, szkoda ze u mnie w okolicy nie ma takich mechanikow.

PS nie wiesz czy wystepuje jakis zamiennik dolnego kolka rozrzadu do 1,6 xel czy tylko orginal?

Napisano
  • Autor

Jak rozumiem odważnikiem stukasz w rączkę która przenosi siłę przez pręt i pętelkę za kółkiem na samo kółko? Czy naparzasz młotkiem w odważnik?

Dzięki za porady.

Napisano

> Jak rozumiem odważnikiem stukasz w rączkę która przenosi siłę przez pręt i pętelkę za kółkiem na

> samo kółko?

Dokladnie tak.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.