Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu złużycie eksploatacyjne

Featured Replies

Napisano

Witam!

No to ile przelataliście na tylnych bębnach i szczekach w swoich Pandolotach, hę? hmm.gif

Na co wymienialiście fabryczne i jakie konkretnie dobrać do wersji z ABS? biglaugh.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Witam!

> No to ile przelataliście na tylnych bębnach i szczekach w swoich Pandolotach, hę?

> Na co wymienialiście fabryczne i jakie konkretnie dobrać do wersji z ABS?

> Pozdrawiam

Ja niedawno przerabiałem temat, moje się zupełnie kończyły po 75 tys km, a kupiłem nawet nie wiem co jakieś niedrogie.

Napisano
  • Autor

> Ja niedawno przerabiałem temat, moje się zupełnie kończyły po 75 tys km, a kupiłem nawet nie wiem

> co jakieś niedrogie.

Ja mam 131kkm i jeszcze są, ale już powoli czuć, że to ich końcówka crazy.gif

Napisano

> Witam!

> No to ile przelataliście na tylnych bębnach i szczekach w swoich Pandolotach, hę?

> Pozdrawiam

100 kkm i poszlo do wymiany wszystko czyli szczeki, bebny, cylinderki

nawet nie wiem co wsadzili ale dziala smile.gif

Napisano

68kkm i wymienione na Boscha ok.gif

Napisano

143 tys i bębny MIKODA, szczeki TRW, i linki Linexa

Napisano

> Witam!

Wymienione kompletne hamulce tylne przy 44 tys. - od zawsze był problem z jakąś owalnością i wytarła się okładzina z jednej strony.

Napisano

95tys. i wszystko oryginal.

Napisano
  • Autor

> 68kkm i wymienione na Boscha

Fałszywy alarm grinser006.gif

Była jakaś grudka i to chrobotało crazy.gif

oczyszczone i śmiga dalej ok.gif

Jednakże bębny i szczęki zakupię, albo EG Brakes - nie wiem co to hmm.gif

Ewentualnie MM wink.gif

Napisano

> Fałszywy alarm

> Była jakaś grudka i to chrobotało

> oczyszczone i śmiga dalej

> Jednakże bębny i szczęki zakupię, albo EG Brakes - nie wiem co to

> Ewentualnie MM

rozwaz boscha (o ile maja w ofercie) - bardzo fajne ceny przynajmniej jezeli chodzi o przod (tarcze plus klocki wyniosly mnie cos ok 150 zl)

ja teraz na przod dalem boscha tarcze i klocki i bardzo milo sie to sprawuje - co prawda dystans niewielki bo moze 10 kkm ale wrazenia bardzo pozywne

Napisano

Po 100tys zostały wymienione Szczęki, bębny i tarcze siedzą dalej (135tys).

Napisano

> Po 100tys zostały wymienione Szczęki, bębny i tarcze siedzą dalej (135tys).

szczerze - to nie wiem co tam masz wsadzone ze tarcze jeszcze nie sa do wymiany wink.gif

u mnie taki przebieg nie jest realny dla tarcz

Napisano

Wymieniałem komplet razem z tym zacierającymi się tłoczkami czy jak to się nazywa na jesieni przy ok. 69 tys. Części kupowałem w sklepie typowo fiatowskim, wszystko oryginały ale mam wrażenie, że przy starych gratach jakoś to lepiej pracowało. To samo tarcze - wymieniłem rok temu i od tamtej pory drugi komplet klocków złośliwie popiskuje frown.gif

Napisano

> Wymieniałem komplet razem z tym zacierającymi się tłoczkami czy jak to się nazywa na jesieni przy

> ok. 69 tys. Części kupowałem w sklepie typowo fiatowskim, wszystko oryginały ale mam wrażenie,

> że przy starych gratach jakoś to lepiej pracowało. To samo tarcze - wymieniłem rok temu i od

> tamtej pory drugi komplet klocków złośliwie popiskuje

Wymień klocki na TRW Lucas za ok 50 pln, oczyść prowadnice klocka np szczotką drucianą i problem zniknie

Napisano
  • Autor

> szczerze - to nie wiem co tam masz wsadzone ze tarcze jeszcze nie sa do wymiany

> u mnie taki przebieg nie jest realny dla tarcz

ba, to jeszcze nic, wycesc mój na na tym samym układzie hamulcowym co Panda drugie klocki i fabryczne tarcze przy 146kkm hmm.gif

Nadmienię, że grubość w normie się mieści shocked.gif

Napisano
  • Autor

> Wymieniałem komplet razem z tym zacierającymi się tłoczkami czy jak to się nazywa na jesieni przy

> ok. 69 tys. Części kupowałem w sklepie typowo fiatowskim, wszystko oryginały ale mam wrażenie,

> że przy starych gratach jakoś to lepiej pracowało. To samo tarcze - wymieniłem rok temu i od

> tamtej pory drugi komplet klocków złośliwie popiskuje

jak popiskuje, to wyjmij klocki i powierzchnię styku z tarczą potraktuj delikatnie papierem 240 i będzie mniut, u mnie pomogło waytogo.gif

dodatkowo przeczyściłem i przesmarowałem prowadnice klocków, zużycie jest równomierne ok.gif

Napisano

> Wymień klocki na TRW Lucas za ok 50 pln, oczyść prowadnice klocka np szczotką drucianą i problem

> zniknie

remsa nie piszczy

bosch nie piszczy

RH nie piszczy

Napisano

bede najlepszy 180 000 i dopiero wymiana winner.gif

Napisano

> Witam!

> Pozdrawiam

Po jakiś 65 kkm rozleciała się jedna szczęka w kole angryfire.gif

Tłok wywaliło dobrze, że na postoju grinser006.gif

Wymieniono na nie wiem nawet na co, ale nowe wink.gif

Perzy 80kkm rozleciał się drugi tłoczek (nie był wymieniany od nowości) wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i zostałem zmuszony w dniu wczorajszym do rozebrania bębnów crazy.gif

Powód prosty: wilgoć, zaciągnięty ręczny i mi "zespawało" okładzinę i bęben w lewym tylnym kole mad.gif

Efekt zdejmowania- zerwana 1/3 długości okładziny ciernej z jednej szczęki sciana.gif

I teraz kolejnych kilka pytań:

1. Czy cylinderki hamulcowe powinny być w jakiś sposób "mokre" pod gumowymi uszczelkami?

2. Czy jest jakaś różnica w cylinderkach pomiędzy wersją z/bez ABS?

3. Czy jest kłopot z ich wymianą?

4. Jakie narzędzia będą potrzebne do ich wymiany?

5. Czy warto smarować pastą miedzianą jakieś części "ruchome" w tylnym układzie hamulcowym?

Do wymiany: bębny+szczęki, sprężynki, cylinderki. Linki i przewody są zdrowe, więc ich nie ruszam waytogo.gif

PeeS. 132kkm i jeszcze 2,5 mm okładzin na szczękach grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> rozwaz boscha (o ile maja w ofercie) - bardzo fajne ceny przynajmniej jezeli chodzi o przod (tarcze

> plus klocki wyniosly mnie cos ok 150 zl)

> ja teraz na przod dalem boscha tarcze i klocki i bardzo milo sie to sprawuje - co prawda dystans

> niewielki bo moze 10 kkm ale wrazenia bardzo pozywne

Przód mam na zestawie ATE, pięknie się spisuje. Teraz tylko tył mnie interesuje, po przodu jeszcze 3/4 jest wink.gif

Napisano

> No i zostałem zmuszony w dniu wczorajszym do rozebrania bębnów

> Powód prosty: wilgoć, zaciągnięty ręczny i mi "zespawało" okładzinę i bęben w lewym tylnym kole

> Efekt zdejmowania- zerwana 1/3 długości okładziny ciernej z jednej szczęki

> I teraz kolejnych kilka pytań:

> 1. Czy cylinderki hamulcowe powinny być w jakiś sposób "mokre" pod gumowymi uszczelkami?

nie powinny - do wymiany bo za chilę bedą przepuszczac całkiem ok.gif

> 2. Czy jest jakaś różnica w cylinderkach pomiędzy wersją z/bez ABS?

z tego co wiem cylinderki różnią się średnicą przewodów hamulcowych choć spotkałem się z poglądem że są jednakowe. ( tak twierdzą np aukcje Allegro spineyes.gifgrinser006.gif)Ja kupowałem z ...fiata punto II

a i dobra rada - kup porządnej firmy TRW lub Delphi

> 3. Czy jest kłopot z ich wymianą?

może być- przygotuj się na kłopot z odkręceniem przewodu hamulcowego od cylinderka. Może się okazać że bez wymiany przewodu na belce się nie obejdzie.

Możesz spróbować spryskać odrdzewiaczem ale u mnie nie pomogło

Ja zastąpiłem miedzianym nieoryginalnym ( ok 10 pln/szt.), ponieważ:

- oryginał ASO ma chore ceny - ok 70 pln/szt

- nie było na stanie

> 4. Jakie narzędzia będą potrzebne do ich wymiany?

1.zacisk na przewód elastyczny hamulcowy (co by po wymontowaniu cylinderka płyn nie uciekł)

2. kluczyk do odkręcania przewodów hamulcowych,

3. Klucz o ile pamiętam 10 do odkręcania cylinderka od tarczy kotwicznej

> 5. Czy warto smarować pastą miedzianą jakieś części "ruchome" w tylnym układzie hamulcowym?

Nic tam nie sparuj grinser006.gif

> Do wymiany: bębny+szczęki, sprężynki, cylinderki. Linki i przewody są zdrowe, więc ich nie ruszam

> PeeS. 132kkm i jeszcze 2,5 mm okładzin na szczękach

Napisano

> Przód mam na zestawie ATE, pięknie się spisuje. Teraz tylko tył mnie interesuje, po przodu jeszcze

> 3/4 jest

jak już jesteśmy przy hamulcach- czy ktoś spotkał się z przypadkiem szybszego blokowania się kola przedniego przy mocnym hamowaniu np na śliskim hmm.gif

Zacisk sprawdzony, nie blokuje klocka, tłoczek pracuje idealnie.

Autko nie ściąga nawet przy ostrym hamowaniu etc

Napisano
  • Autor

> jak już jesteśmy przy hamulcach- czy ktoś spotkał się z przypadkiem szybszego blokowania się kola

> przedniego przy mocnym hamowaniu np na śliskim

> Zacisk sprawdzony, nie blokuje klocka, tłoczek pracuje idealnie.

> Autko nie ściąga nawet przy ostrym hamowaniu etc

a same haki klocka, to co po zacisku się "ślizga"?

Napisano
  • Autor

Czyli jutro jadę na zakupy części i umawiam wizytę w warsztacie crazy.gif

Średnica 20,64mm?

Taki podejdzie: jakiś tekst

Czy ewentualnie szukać coś innego?

Napisano

> a same haki klocka, to co po zacisku się "ślizga"?

wszystko pracuje idealnie- cały zacisk tradycyjnie czyszczony i konserwowany był tydzień temu. Przegląd hamulców profilaktycznie wykonuję 2 razy do roku.

Napisano

> Czyli jutro jadę na zakupy części i umawiam wizytę w warsztacie

> Średnica 20,64mm?

> Taki podejdzie: jakiś tekst

> Czy ewentualnie szukać coś innego?

z tego co widze to może być ok.gif

Napisano

potrzebuję klocki i tarcze do pandy 2004, 1.1

z dostawą na jutro. czy polecicie jakiś sklep?

Napisano

> Strzeż się klocków ferrodo. Wszystko tylko nie ferrodo.

myśle o trw lub bosch w cenie za całość 150-160 zł

może klocki breck?

w aso fiata mają tarcze po 67 zł sztuka i kupie je

natomiast klocki mają słabe

Napisano

> myśle o trw lub bosch w cenie za całość 150-160 zł

> może klocki breck?

> w aso fiata mają tarcze po 67 zł sztuka i kupie je

> natomiast klocki mają słabe

kup albo TRW albo Boscha

Napisano

> potrzebuję klocki i tarcze do pandy 2004, 1.1

> z dostawą na jutro. czy polecicie jakiś sklep?

popyraj "u siebie"

komplet bosch mnie kosztowal 160 zl

Autos

ul. Chrzanowskiego 3A

email:

tel.: (56) 650-92-05

faks: (56) 650-90-62

BS Hemar

ul. Żółkiewskiego 10

email: [email protected]

tel.: (56) 659-10-10

faks: (56) 659-80-55

BS Polanowski

ul. Barwna 51

tel.: (56) 639-03-90

faks: (56) 639-03-90

BS Rewer

ul. Szosa Chełmińska 178

tel.: (56) 652-90-07

faks: (56) 652-90-01

Inter Cars

ul. Grudziądzka 122a

tel.: (56) 657-72-70

faks: (56) 657-72-77

Napisano

> wszystko pracuje idealnie- cały zacisk tradycyjnie czyszczony i konserwowany był tydzień temu.

> Przegląd hamulców profilaktycznie wykonuję 2 razy do roku.

No ja sie spotkalem. Praktycznie od poczatku kolko przednie od strony kierownika mi szybciej hamowalo.

Kolka zimowe/letnie, zmiana tarcz/klockow/ 15 regulowana geometria - zero efektu.

ale.....

Jakis czas temu zalozylem tarcze Brembo i klocki EBC (te najzwyklejsze). Miesiac temu robilem wiekszy przeglad i przy okazji okazalo sie ze po... 8 kkm prawie nie ma EBC.

Wymiana klockow na Premiery, oczywiscie czyszczenie wszystkiego co mozliwe, smarowanie i.... hamulce takie jakie nawet w nowym nie byly, kolo sie nie blokuje a przynajmniej nie zauwazylem zeby sie blokowalo a pare razy robilem "testy" juz.

Napisano

witam moja ma przejechane 55tys i wzmienilem tarcze klocki bosch ok.gifa teraz wzmienie jeszcze rozrzad plus pompa i bedzie ok

Napisano

> witam moja ma przejechane 55tys i wzmienilem tarcze klocki bosch a teraz wzmienie jeszcze rozrzad

> plus pompa i bedzie ok

rozrzad i pompa przy tak znikomym przebiegu?

Napisano

moze tak ale przeciey nie zaszkodzi wakacje juz nie dlugo heheh a przy ilu mowisz zebz wymienic

Napisano

> moze tak ale przeciey nie zaszkodzi wakacje juz nie dlugo heheh a przy ilu mowisz zebz wymienic

zaraz rozpeta sie burza ale masz w zaleznosci od silnika albo co 120kkm lub 80 kkm i 5 lat i uwazam ze tego trzeba sie trzymac a wymiana na zapas.. to jak leczenie kanalowe zdrowego zeba... niby nie zaszkodzi ale po co psuc cos co jest dobre

osobiscie wymienilem przy przebiegu nieco ponad 100kkm i ponad 6 latach - tylko dlatego ze puscil uszczelniacz wiec zeby 2 razy nie placic za robocizne zrobilem to za jednym podejsciem

gdyby nie to to smialo bym czekal do 120 kkm

a 55kkm to naprawde stanowczo za wczesnie i sorki ze tak powiem - bez sensu wydatek

Napisano

> ona ma 7lat to raczej juz bym powiedzial ze chyba pora

nie zmienialbym na twoim miejscu.... zerkanc tylko czy uszczelniacz nie puscil - jezeli puscil no to coz... niech tam wymiana przy okazji

a tak... silnik bezkolizyjny

samochod malo co jezdzony to nawet biorac pod uwage wiek to jeszcze smialo jezdzic wg mnie mozna - a w przyszlym roku dopiero zrobic wymiane

Napisano

a zamiast rozrzadu... zobacz dobzre w jakim stanie masz pasek od altka - wcale by mnie nie zdziwilo gdyby byly na nim spore slady zuzycia z racji wieku i tego ze jest na dobra sprawe prawie "goły"

Napisano

> nie zmienialbym na twoim miejscu.... zerkanc tylko czy uszczelniacz nie puscil - jezeli puscil no

> to coz... niech tam wymiana przy okazji

> a tak... silnik bezkolizyjny

> samochod malo co jezdzony to nawet biorac pod uwage wiek to jeszcze smialo jezdzic wg mnie mozna -

> a w przyszlym roku dopiero zrobic wymiane

narazie tzlko leje benzynke wzmieniam co trzeba no i jest wszystko ok olej niedawno wymienialem filtry nie narzekam zona mowi ze mialem wziac slub z autami bo wiecznie w garazu cos robie

Napisano

pora jak najbardziej- pamiętaj o pompie wody waytogo.gif

Napisano

> pora jak najbardziej- pamiętaj o pompie wody

jak wymieniac to wszystko heheheh

Napisano
  • Autor

Jak to "skręcić" do demontażu hmm.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Tylne hamulce wymienione, teraz hamuje jak brzytwa zlosnik.gifok.gif

Napisano

Ja swoje dokładnie oczyściłem w poniedziałek bo zaczęły wydawać z siebie dźwięki niczym pociąg towarowy. Zebrało się tam po zimie trochę syfu wymieszanego z pyłem i w sumie warto było bębny zdjąć, wszystko w środku dokładnie przedmuchać sprężonym powietrzem, leciutko przetrzeć papierem i sprawdzić tłoczki. Hamować, hamowały dobrze ale od strony akustycznej jest teraz znaczna poprawa 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Ja swoje dokładnie oczyściłem w poniedziałek bo zaczęły wydawać z siebie dźwięki niczym pociąg

> towarowy. Zebrało się tam po zimie trochę syfu wymieszanego z pyłem i w sumie warto było bębny

> zdjąć, wszystko w środku dokładnie przedmuchać sprężonym powietrzem, leciutko przetrzeć

> papierem i sprawdzić tłoczki. Hamować, hamowały dobrze ale od strony akustycznej jest teraz

> znaczna poprawa

moje też hamowały dobrze, ale odkleiła się jedna z okładzin crazy.gif

a przegląd i "szlif" robiłem 2 lata temu, bo piszczały sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.