Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wiosenny przegląd

Featured Replies

Napisano

Jako, że wiosna zbliża się nieuchronnie postanowiłem zrobic porządny przegląd auta. Zrobione i wymienione zostały:

- olej Motul X-Clean 5W-40 C3 do aut z DPF

- olej w skrzyni TUTELA CAR MATRYX

- wymiana termostatu bo nie trzymał temperatury

- filtr paliwa, oleju, powietrza

- gumy stabilizatora tył

- wymiana wężyka biegnącego od zaworku do gruszki turbiny

- czyszczenie przepustnicy, EGR, wymiana uszczelek przy EGR oraz dołożenie podkładki z trzema otworkami do EGR

- czyszczenie układu wtryskowego urządzeniem Jet CLean Tronic od LIQUI MOLY

W sumie za robocizne z czyszczeniem wtrysków zapłaciłem ponad 800 zł plus materiały ( oleje, itd ). Narazie auto nie szarpie, można powiedzieć, że chodzi jak nowe cool.gif

Do zrobienia jeszcze:

- tarcze i klocki przód

- przekładnia kierownicza bo leje się z niej olej... mad.gif I tu nie wiem czy decydować się na regenerację czy szukać dobrej używki? Jeśli regeneracje to może ktoś zna dobry warsztat w okolicach wawy?

Napisano

To ja dopnę swoje 3 grosze, jeśli chodzi o przegląd smile.gif Robiony w ASO, ze względu na gwarancję. Okazuje się, że producentem filtra oleju (a raczej wkładu) jest MANN-FILTER. Wszystko by było pięknie, gdyby nie... filtr paliwa. Cena: 350 PLN. O przydatności wymiany filtru nie chciałbym dyskutować, ale za tą cenę, to inżynier UFI powinien na nim złożyć własnoręczny podpis. Niestety nie doszedłem do tego, kto produkuje dla Fiata filtr powietrza i przecwipyłkowy, zatem jak ktoś dysponuje takimi informacjami, to mógłby się z nimi podzielić. Teraz tylko zmiana kół i można przywitać wiosnę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To ja dopnę swoje 3 grosze, jeśli chodzi o przegląd Robiony w ASO, ze względu na gwarancję.

> Okazuje się, że producentem filtra oleju (a raczej wkładu) jest MANN-FILTER. Wszystko by było

> pięknie, gdyby nie... filtr paliwa. Cena: 350 PLN. O przydatności wymiany filtru nie chciałbym

> dyskutować, ale za tą cenę, to inżynier UFI powinien na nim złożyć własnoręczny podpis.

> Niestety nie doszedłem do tego, kto produkuje dla Fiata filtr powietrza i przecwipyłkowy,

> zatem jak ktoś dysponuje takimi informacjami, to mógłby się z nimi podzielić. Teraz tylko

> zmiana kół i można przywitać wiosnę

Na szczęście mam jeszcze filtr paliwa starego typu cool.gif Zestaw Mann ( 4 filtry ) to nie całe 200 zł.

Napisano

> To ja dopnę swoje 3 grosze,

Filtr UFI kupic można na allegro... cena jaką ja dawałem to 170 zł za włoski lub 100 zł za UFI ale z chin... więc można zaoszczędzić....

Co do filtrów oleju - wkłądów to wstawiam Boscha niespełna 40 zł za szt .... co do powietrza to MANN niespełna 50 zł co do kabiny to również mam MANN około 30 zł.....

Kto robi dla fiata to nie wiem.... wink.gif

Napisano

Akurat cena po rabacie była do przyjęcia hehe.gif Za to wkład do filtra oleju był tańszy, niż MANN w Focie. Obowiązki wobec gwaranta spełnione, za rok będzie można samemu się pobawić. Lekka sugestia o złym działaniu spryskiwacza została skomentowana, że ten typ tak ma, bo konstrukcja inaczej nie pozwalała. Szkoda, że w Grande Punto i Punto Evo też nie pozwalała cfaniak.gif

To może jakiś manual z wymiany filtra paliwa (tak dla potomnych)? Bo przeciwpyłkowy i powietrza jak podejrzewam nie wymaga wielkiej filozofii hehe.gif

Napisano

> To ja dopnę swoje 3 grosze, jeśli chodzi o przegląd Robiony w ASO, ze względu na gwarancję.

> Okazuje się, że producentem filtra oleju (a raczej wkładu) jest MANN-FILTER. Wszystko by było

> pięknie, gdyby nie... filtr paliwa. Cena: 350 PLN. O przydatności wymiany filtru nie chciałbym

> dyskutować, ale za tą cenę, to inżynier UFI powinien na nim złożyć własnoręczny podpis.

> Niestety nie doszedłem do tego, kto produkuje dla Fiata filtr powietrza i przecwipyłkowy,

> zatem jak ktoś dysponuje takimi informacjami, to mógłby się z nimi podzielić. Teraz tylko

> zmiana kół i można przywitać wiosnę

Z czego mi sie wydaje u mnie ten filtr kosztuje 200 zl smile.gif U mnie w ASO 270751858-jezyk.gif

Napisano

> sugestia o złym działaniu spryskiwacza została skomentowana, że ten typ tak ma, bo konstrukcja

> inaczej nie pozwalała.

No to jest kompletna bzdura.... w Bravo i Stilo konstrukcja pozwalała na umieszczenie spryskiwaczy na masce a w Cromie juz nie angryfire.gif albo by to przesunęli o kilka cm w prawo lub lewo.... angryfire.gif

> To może jakiś manual z wymiany filtra paliwa (tak dla potomnych)? Bo przeciwpyłkowy i powietrza jak

> podejrzewam nie wymaga wielkiej filozofii

..... podobnie jak paliwa... "wciska" sie szybkozłączkę od paliwa i wyciąga do góry... wink.gif ale to lepiej na zdjęciu pokazać... no i po wymianie z 2 lub 3 razy przekręcić kluczyk bez odpalania auta i poczekać 30 sekund aby odpowietrzył się ...

W przypadku filtra powietrza-kabiny to trzeba od dołu wciskając wyjąc te zatrzaski na podszybiu i zaślepkę na podszybiu do góry... na wysokości wycieraczki pasażera ... banalnie prosto....

Filtr powietrza tu lepiej odkręcić przepływkę i wypiąć a następnie górna osłonę filtra odkrecic... kilka minut roboty wink.gif

Napisano
  • Autor

c.d. wiosennych porządków:

- hamulce przód: tarcze Mikoda GT plus klocki ATE, tył tarcze Brembo plus klocki TRW. I tu mała uwaga o ile przód to jest to samo co Vectra C i pochodne to na tył idą inne tarcze oraz klocki, przynajmniej w mojej wersji 1.9 8v.

- nowa maglownica, stara puściła olej i stukała, wymieniłem na używkę, teraz jazda to czysta przyjemność, zero stuków i inna precyzja prowadzenia.

Do zrobienia jeszcze porządna geometria plus doprowadzenia lakieru po zimie do porządku, planuje wosk colli 476 i jakiś cleaner.

Napisano

> c.d. wiosennych porządków:

> - hamulce przód: tarcze Mikoda GT plus klocki ATE,

klocki trzeba było brać Ferodo.... ATE sa twardsze...

> tył tarcze Brembo plus klocki TRW.

A czemu nie Mikody GT....

> uwaga o ile przód to jest to samo co Vectra C i pochodne to na tył idą inne tarcze oraz

> klocki, przynajmniej w mojej wersji 1.9 8v.

Oooo prosze... jakie masz tarcze - zaciski jakiej firmy? moze masz wentylowane jak w wersji 200 KM?

Ja z tyłu chce wymienić u siebie na Mikody GT....

> wosk colli 476

stosuje.... jest ok.gif

Napisano
  • Autor

> klocki trzeba było brać Ferodo.... ATE sa twardsze...

Miałem kiedyś Ferodo i o ile fajnie hamowały to w dwóch przypadkach rozwarstwiły mi się

> A czemu nie Mikody GT....

> Oooo prosze... jakie masz tarcze - zaciski jakiej firmy? moze masz wentylowane jak w wersji 200 KM?

> Ja z tyłu chce wymienić u siebie na Mikody GT....

O ile wszędzie w opisach tarcz było, że pasują do mojej wersji Cromy to jak już szukałem po nr OEM to nie było już odpowiednika moich, jedynie BREMBO miało wersję konkretnie pod mój model, nie są to tarcze wentylowane ale róznią się nieco wymiarami od pozostałych:

tarcze Cromy:

http://bremboaftermarket.com/It/Car_Disc...9e-553fb9da590e

tarcze Vectry:

http://bremboaftermarket.com/It/Car_Disc...69-a879e099722d

> stosuje.... jest

a stosujesz jakiś cleaner przed colli?

Napisano

> Miałem kiedyś Ferodo i o ile fajnie hamowały to w dwóch przypadkach rozwarstwiły mi się

Może został wbite.... wtedy mogą sie rozkleić....

> O ile wszędzie w opisach tarcz było, że pasują do mojej wersji Cromy to jak już szukałem po nr OEM

> to nie było już odpowiednika moich, jedynie BREMBO

Dobrze to wiedzieć...

> a stosujesz jakiś cleaner przed colli?

Nie ..... ale jak cos dobrego znajdziesz to daj znać...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.