Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno-Płaska klapa bagażnika

Featured Replies

Napisano

Witam, niedługo lakieruję całe auto więc jako, że rozbrajam klapę pomyślałem o jej przeróbce. Jak zlicować wszyskie powierzchnie tak by nic nie pękało i zaślepić otwory po znaczkach wiem, jednak interesuje mnie "schowanie" przycisku zamka(i tak otwieram ze środka) . Nie rozbierałem nigdy tego elementu i nie chcę experymentować już podczas lakierowania. Czy wymontowanie(ścięcie?) przycisku wiąże się z jakimiś dodatkowymi przeróbkami aby mechanizm funkcjonował prawidłowo tylko na lince?

Drugie pytanko to umieszczenie tablicy na zderzaku. Zderzak z przetłoczeniem na tablice rej. to jakaś "tuningowa przeróbka" czy może fabryczny model z jakiejś wersji uno?. Może poprostu zamontuję blachy na starym zderzaku(nie wiem jeszcze jak to bedzie wyglądać zeby.GIF ).

Macie jakieś swoje fotki takich przeróbek i spostrzeżenia na ten temat, zapraszam do dyskusji ok.gif

Napisano

klik

listwę odkręcasz od środka, 3 śrubki

dziury zaspawaj a przetłoczenie na tablicę wytnij i wspawaj tam kawałek blachy ba gładko, wyrównaj szpachlą

co do zderzaka to niech się wypowiedzą osoby które to robiły, np Torba waytogo.gif

Napisano

> przetłoczenie na tablicę wytnij i wspawaj tam kawałek blachy ba gładko,

ja nic nie wycinałem - po co dodawać sobie roboty. Wspawany miałem we wnękę na równo kawałek blachy z zagięciem i było miód malina wink.gif

Napisano
  • Autor

luzik ok.gif jak przerobić to wiem (i pokażę jak zrobiłem) chodzi mi o zamek grinser006.gif

Napisano

> luzik jak przerobić to wiem (i pokażę jak zrobiłem) chodzi mi o zamek

hmm.gif

nie kumam...

no masz dziurę po zamku...

zaspawujesz i po sprawie... więc o co chodzi??

Napisano

przedtem Ci odpisałem, to skasowałeś wiadomość

otóż wkładkę wywalasz, od czegoś przecież jest rączka przy nogach kierowcy

Napisano
  • Autor

> otóż wkładkę wywalasz, od czegoś przecież jest rączka przy nogach kierowcy

ooooto właśnie zapytałem w swoim poście, tylko czy gdy wyjmę wkładkę to muszę coś jeszcze dorabiać bo np. zamek się rozleci? Wyjęcie wkładki to prosta sprawa czy wiąże się z rozwiercaniem jakiś nitów co powoduje problemy ze złożeniem? Bo jeśli mam cały dzień poświęcić na "wyjęcie wkładki" to daruję sobię te klape ok.gif

Napisano

> Drugie pytanko to umieszczenie tablicy na zderzaku. Może poprostu

> zamontuję blachy na starym zderzaku(nie wiem jeszcze jak to bedzie wyglądać ).

> Macie jakieś swoje fotki takich przeróbek i spostrzeżenia na ten temat, zapraszam do dyskusji

przykręć tablicę w czarnej ramce, zaślep otwór po oryginalnej lampie oświetlenia tablicy rejestracyjnej (w ostateczności wyjmij z niej żarówkę, żeby nie świecić idiotycznie na gładką klapę biglaugh.gif) i po bokach "nowej" tablicy zapodaj lampki takie, jak mają autobusy lub ciężarówki waytogo.gif np. takie, jak na załączonym obrazku - są też takie z LED-ami waytogo.gif

284810492-lampka.jpg

post-109606-14352512038606_thumb.jpg

Napisano

nic się nie stanie jak wkładkę wyjmiesz, a najlepiej sam to sobie zobacz smile.gif za wkładką z tyłu jest bolec, a za nim dźwignia (plastikowa) do mechanizmu... więc nie masz się czym martwić

wyjęcie też nie jest problemowe

Napisano
  • Autor

> klapę ) i po bokach "nowej" tablicy zapodaj lampki takie, jak mają autobusy

Jutro w robocie wykręcę z jakiegoś złoma, nie pytałem się o lampki bo stwierdziłem że "coś wymyślę, gdzieś podpatrzę na jakimś aucie" a rozwiązanie okazalo się takie banalne! facepalm.gif

Napisano

klapaf.jpg

Rejestracja na wkrętach do zderzaka, jest pod lekkim nachyleniem ale problemów przy kontroli nie miałem , oświetlenie zamontowane od góry na dużej szerokości i solidnie podświetla smile.gif

ps. ale klapa mi pęka crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Rejestracja na wkrętach do zderzaka

Thx, widzę że wygląda nieźle

> ps. ale klapa mi pęka

Cóż..na robienie tego od nowa jest już raczej za późno, radzę ci wypełnij pęknięcia elastycznym szczeliwem klejącym "sika" lub innym środkiem tego typu(niepamiętam nazwy ale stoi obok niej na półce i jest tak samo dobry i tańszy, tuba ~20zł). Obydwa są dostępne tylko w castoramie lub małych sklepach specjalistycznych. Nakłada się identycznie jak silikon jednak w przeciwieństwie do niego daje się lakierować i mocniej trzyma się powierzchni. Po wypełnieniu szczelin zamalować, zapolerować i git. ok.gif

Preparat jest bardzo przydatny np. do łączenia plastykowych nadkoli z rantami błotników itp. (klejenia jakiś znaczków na karoserię)

P.S. Rozcienczalnik do tego to benzyna lakowa, dzięki niej łatwiej ułożymy powierzchnie i sczyścimy ew. zabrudzenia(dostępna w każdym markecie bud).

Napisano

> ps. ale klapa mi pęka

z tego co mi wiadomo do dziś klapa nie ma oznak uszkodzeń zewnętrznych wink.gif nic nie pęka wink.gif

284813765-P1010003%28Custom%29.JPG

zlosnik.gif

post-21387-14352512044578_thumb.jpg

Napisano

radzę ci wypełnij pęknięcia elastycznym

> szczeliwem klejącym "sika" lub innym środkiem tego typu(

To nie jest najlepszy pomysł. Takie patenty można sobie robić na jakichś łączeniach blach nadkoli czy innych tym podobnych. Ale na klapie icon_eek.gif. Nie wiem co tam na tej klapie było robione i ile jest tam betonu. Jedno jest pewne. Tak jak Marecki pisał jedyna dobra droga na gładką klapę to wstawienie odpowiednio dopasowanej blachy pod wnękę tablicy. Dobre obspawanie tego. U Torby podejrzewam że jest to punktowo połapane i blacha pod szpachlą pracuje dlatego pęka. Po spawaniu podkład epoxydowy i na to szpachla i podkładzik. Najlepiej jak by ta szpachla i ten podkładzik dobrze wysechł. Kilka dni między podkładem a kolorem powinno wystarczyć. Zapytacie dlaczego tak. A dlatego że bywają przypadki że szpachla wysychając kurczy się. Co za tym idzie na gładkiej klapie zapada się lakier i widać piękną ramkę gdzie była robiona wstawka. Tyle odemnie 270635636-JUMP2.gif20.GIF

Napisano

> radzę ci wypełnij pęknięcia elastycznym

> To nie jest najlepszy pomysł. Takie patenty można sobie robić na jakichś łączeniach blach nadkoli

> czy innych tym podobnych. Ale na klapie . Nie wiem co tam na tej klapie było robione i ile

> jest tam betonu. Jedno jest pewne. Tak jak Marecki pisał jedyna dobra droga na gładką klapę to

> wstawienie odpowiednio dopasowanej blachy pod wnękę tablicy. Dobre obspawanie tego. U Torby

> podejrzewam że jest to punktowo połapane i blacha pod szpachlą pracuje dlatego pęka. Po

> spawaniu podkład epoxydowy i na to szpachla i podkładzik. Najlepiej jak by ta szpachla i ten

> podkładzik dobrze wysechł. Kilka dni między podkładem a kolorem powinno wystarczyć. Zapytacie

> dlaczego tak. A dlatego że bywają przypadki że szpachla wysychając kurczy się. Co za tym idzie

> na gładkiej klapie zapada się lakier i widać piękną ramkę gdzie była robiona wstawka. Tyle

> odemnie

Dokładnie tak, jest wspawana punktowo i pewnie pracuję. Dalej szukam kogoś w tym temacie żeby to ogarnął bo jak na razie nikt nie chce się w to bawić, albo mi mówi że zawsze będzie pękać.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak, jest wspawana punktowo i pewnie pracuję

Mam opracowany własny patent na "spłaszczenie". Na razie to teoria więc jeśli zrobię zaprezentuję w połowie kwietnia.

Druga opcja to zrobienie od nowa całej klapy z laminatu. Na tym materiale bardzo dobrze się znam, jednak może to być za bardzo czasochłonne jak na jeden egzemplarz, choć jakby znaleźli się chętni na więcej szt. można się zastanowić.

Napisano
  • Autor

> Na razie to teoria więc jeśli zrobię, zaprezentuję w połowie kwietnia.

zlosnik.gif270635636-JUMP2.gif

Napisano

Spoko. Poczekamy zobaczymy. Przerabiałem już kilka opcji myślałem że sobie podyskutujemy,ale skoro masz jakiś niecny plan waytogo.gif. Działaj

Napisano
  • Autor

> Spoko. Poczekamy zobaczymy. Przerabiałem już kilka opcji myślałem że sobie podyskutujemy,ale skoro

> masz jakiś niecny plan . Działaj

Spoko moge zdradzić swój niecny plan, ogólnie najtrudniejszą operacją będzie wyprowadzenie tego przełamania-u Mareckiego widać, że nie do końca wyszło 270751858-jezyk.gif i dlatego po mału zaczynam watpić w to, czy starczy mi czasu na taką zabawę.

Moj plan jest prosty-z żywicy wymieszanej z mikrobalem(taki szary pył) robię szpachlę i mieszam ją dodatkowo z sieczką(pocięta mata szklana) która bedzie "zbrojeniem" całego wypełnienia. Po wypełnieniu przetłoczenia po rejestracji i klamce licuję powierzchnie(jak najdłuższą łatą). Tak wykonane szpachlowanie nie powinno pękać samo w sobie jednak mogą się pojawić spękania na "łączeniu". Aby temu zapobiec przykryję to cieniutką(jak włos) warstwą maty o gramaturze 150. Na to szpachla natryskowa i przytarcie. Tyla. Dostęp do małych ilości maty i żywicy mam za free. W teorii proste, w praktyce może się okazać że to niezła mina(z tym rantem rotfl.gif )

Druga opcja to zrobienie takiej klapy od nowa-zdjęcie formy(jakiejś cienkiej ktora starczy na kilka szt) z jakiejś gotowej już klapy. Nastepnie wylaminowanie nówki i porobienie wzmocnień na zawiasy zamek-czy da się tak zrobić nie wiem bo nie oglądałem ich dokładnie w oryginale.

P.S. Na razie teoretyzuję 270751858-jezyk.gif

Napisano

Opcja pierwsza powiedzmy że masz to obmyślane. Powiem ci tak. Równie dobrze możesz w to miejsce nawalić szpachli włóknem szklanym. Zalać betonem. Tylko nie wziąłeś pod uwagę jednej małej rzeczy. Ile takie wypełnienie będzie ważyło. Sama wnęka to plus ~10 kilo. Co na to siłowniki przy otwieraniu klapy. Moje pierwsza gdzie trochę betonu było miała problemy z otwieraniem się samoczynnie. Trzeba jej było pomagać bo nowe siłowniki niedawały rady. Przemyśl to.

> Druga opcja to zrobienie takiej klapy od nowa-zdjęcie

I to chyba będzie najlepszy pomysł. Co najwyżej jeśli z formy ma wychodzić produkt już na gładko wtedy na klapie dawcy możesz wypróbować swój patent z zalaniem wnęki.

Napisano
  • Autor

> Sama wnęka to plus ~10 kilo

Sposób 1Sama szpachla z mikrobalu jest bardzo lekka-unosi się na powierzchni wody. Nie znam dokładnej kubatury przetłoczenia ale myślę że wypełnienie go moim sposobem to max 1kg.

> I to chyba będzie najlepszy pomysł. Co najwyżej jeśli z formy ma wychodzić produkt już na gładko

Sposób 2 Ogólnie takie rozwiązanie też mi się podoba-w teorii. Samo wylaminowanie klapy na gotowej formie to max, 15 minut roboty+czekanie na utwardzenie się ok.1-3h.

-Model

Najpierw muszę mieć model(czyli gotową klapę zrobioną nawet z "gazety" , nieistotne z czego, może się rozlecieć jak już nie bedzie potrzebna) co może zająć kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt(?) godzin. Następnie model trza naszykować do wylaminowania na nim formy, czyli woskowanie odpowiednim preparatem i poler(od 2-kilkunastu razy). Najlepiej odczekać kilka dni aż pasta i materiały użyte na model "odzipną". Potem już w sumie z górki ( 270751858-jezyk.gif )

-Forma

Laminujemy formę na gotowym modelu, zdejmujemy, drobnymi papierami wyrównujemy jakieś ew. nierówności(np. jakieś drobinki po modelu). Polerować nietrza bo produkt(klapa) i tak bedzie matowiony do lakieru. Pastujemy tak jak model, czekamy aż wszystko odzipnie i....

-Klapa(y)

Laminujemy w formie i wyjmujemy. W gotowej klapie mamy prawą i lewą stronę. Ta lewa, wewnętrzna i mniej ważna strona bedzie miała fakturę laminatu. Tu trzeba wlaminować jeszcze wzmocnienia pod zamek, siłowniki i co najważniejsze wymyślić dobre mocowanie pod ZAWIASY-to na około nich otwarta klapa bedzie chciała się lamać.

Ogólnie w/w czynności można znacznie przyspieszyć ale wiąże się to z 90% ryzykiem że wszystko się spier..i np. Model przylepi sie do formy lub forma do klapy spineyes.gif

Przy gotowej formie( spineyes.gif ) zrobienie kompletnej klapy z wzmocnieniami(gdy już ma się je wymyślone) to 2-3h+lakierowanie.

To tyle, jak widać zrobienie klapy gotowej 1 sposobem i modelu ze sposobu 2giego to mniej więcej ta sama robota. Jesli jednak coś by mi zaczęło pękać(w co wątpię) to wtedy zaszpachluję i zdejmę formę ok.gif

Napisano
  • Autor

> Przerabiałem już kilka opcji myślałem że sobie podyskutujemy

???? smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.