Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnie na wolnych obrotach.

Featured Replies

Napisano

Cześć,

mam autko jak poniżej, gaz na śrubę, ale z silniczkiem krokowym i jakimś modułem (chyba). Objawy są następujące: falują wolne obroty na gazie, jednak po jakimś czasie pracy na wolnych obrotach stabilizują się i wahania są zdecydowanie mniejsze, prawie niezauważalne. Jak jeżdzę spokojnie, jest ok. Ale jeśli wkręce silnik na wyższe obroty, samochód gaśnie po wyrzuceniu na "luz", albo na światłach. Nie zawsze, ale przygasa. Jeśli autko zgaśnie strasznie ciężko odpala. Trzeba przełączyć na benzynę i kręcić przez 30sek z pedałem w podłodze. Do tego przez dłuższą chwilę auto pracuje na benzynie na 3 cylindrach, chodzi nierówno, zaś po puszczeniu pedału gazu gaśnie. Jakby zalewało świece.

Czy ktoś wie, o co może chodzić? Silniczek krokowy od gazu, nieszczelny dolot, świece?

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

IMO masz mieszankę za bogatą na wolnych obrotach (na wysokich pewnie też troszkę), dlatego zalewa silnik i gaśnie. Przyczyną tego moze być zdławienie dolotu powietrza, na początek bez żadnych regulacji radziłbym obejrzeć dolot i wymienić filtr powietrza na nowy (bo brudny lub zawilgocony filtr powoduje wieksze podciśnienie i wysysanie z porownika więcej LPG). Jesli to nie pomoże, to w twojej instalacji za PWAmin odpowiada register przy krokowcu (czyli śruba), a za PWAmax - silniczek krokowy sterowany "komputerem". Podczas regulacji śrubą PWAmin dobrze mieć podłaczony tester lambda. Instalacja to pewnie Stag2L, miniLecho lub inny wynalazek-badziew i dużych mozliwości regulacyjnych tu nie ma.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> IMO masz mieszankę za bogatą na wolnych obrotach (na wysokich pewnie też troszkę), dlatego zalewa

> silnik i gaśnie. Przyczyną tego moze być zdławienie dolotu powietrza, na początek bez żadnych

> regulacji radziłbym obejrzeć dolot i wymienić filtr powietrza na nowy (bo brudny lub

> zawilgocony filtr powoduje wieksze podciśnienie i wysysanie z porownika więcej LPG). Jesli to

> nie pomoże, to w twojej instalacji za PWAmin odpowiada register przy krokowcu (czyli śruba), a

> za PWAmax - silniczek krokowy sterowany "komputerem". Podczas regulacji śrubą PWAmin dobrze

> mieć podłaczony tester lambda. Instalacja to pewnie Stag2L, miniLecho lub inny

> wynalazek-badziew i dużych mozliwości regulacyjnych tu nie ma.

> Pozdr.

Filtr powietrza byl wymieniany przed zima, tak samo jak byl regulowany gaz z wymiana filtra gazu.

To jak to dziala? Bo zauwazylem, ze mam srube + krokowy, z tym ze kabelek od krokowego idzie do malej "puszki" na kielichu, ktora nie jest nigdzie dalej podlaczona. Nie widac tam tez zadnego zasilania, wiec nie wiem czy ten krokowy nie jest podlaczony dla picu.

Tez wydaje mi sie, ze mieszanka jest zbyt bogata, ale z drugiej strony gaz byl regulowany. Zreszta to nie tlumaczy czemu chodzi kiepsko na PB zaraz po przelaczeniu z LPG.

Napisano

Powinno działać tak, że minimalny przepływ LPG jest ustalany śrubą (wtedy krokowy jest zamkniety), a większy przepływ LPG ustala krokowy sterowany elektroniką. U ciebie, jak napisałeś jest pic, czyli I generacja i śruba odkręcona na wartość pośrednią. Pozostaje ci tylko regulacja śrubą oraz regulacja parownika. Tylko jesli nie znasz podstaw zasilania silników LPG, to sie za to nie bierz, w takiej regulacji liczy się wiedza i doświadczenie. Pozostaje wizyta u dobrego gazownika. Pozdr.

Napisano
  • Autor

Czyli silniczek krokowy jest tylko dla picu?

Wydaje mi sie, ze jak przelaczam z LPG na PB, silnik jest zalany. Tak jakby dostawal jednoczesnie jeszcze przez chwile PB i LPG jednoczesnie. Po wymianie swiec jest troche lepiej, ale dalej przy przelaczaniu silnik nie podtrzymywany pedalem gazu zgasnie i nie da sie zapalic, a do tego pluje paliwem z wydechu.

Napisano

> Czyli silniczek krokowy jest tylko dla picu?

> Wydaje mi sie, ze jak przelaczam z LPG na PB, silnik jest zalany. Tak jakby dostawal jednoczesnie

> jeszcze przez chwile PB i LPG jednoczesnie.

Bo tak jest, że po przełączeniu przez chwilę paliwa nakładają się, ale tylko przez chwilę. Ta BM-ka jest z wtryskiem elektrycznym? Jeżeli tak, to może odcięcie wtryskiwaczy po przełączeniu na gaz zawodzi? Sprawdź emulator wtryskiwaczy.

Napisano
  • Autor

> Bo tak jest, że po przełączeniu przez chwilę paliwa nakładają się, ale tylko przez chwilę. Ta BM-ka

> jest z wtryskiem elektrycznym? Jeżeli tak, to może odcięcie wtryskiwaczy po przełączeniu na

> gaz zawodzi? Sprawdź emulator wtryskiwaczy.

To jest wielopunkt. Gaz zwykly na srube, wiec nie wiem, czy emulator wystepuje. Bylem u gazownikow, ale zobaczyli ze krokowy nie jest nigdzie podpiety i powiedzieli, ze to cos tam nie tak z komputerem, bo rzekomo musi sie chwile przyzwyczaic do pracy na PB, i ze mam robic tak: jak chce przelaczyc z LPG => PB, mam wylaczyc na chwile, poczekac i odpalic na PB. Ale silnik jest zalany frown.gif potem powiedzieli, ze to moze byc regulator cisnienia paliwa na listwie, a ze na pewno nie jest to spowodowane przez instalacje LPG. Tylko, ze na PB jest wszystko ok, jedynie w momencie przelaczania LPG => PB silnik jest zalany przez chwile i trzeba pokrecic zeby odpalila.

Macie jakies pomysly?

Edyta: dodam, ze wcześniej nie było takich problemów.

Napisano

> To jest wielopunkt. Gaz zwykly na srube, wiec nie wiem, czy emulator wystepuje.

Jeżeli wtryskiwacze są elektryczne, to idź wzdłuż ich przewodów i sprawdź, czy nie są połączone przez rozgałęźnik z jakąś czarną skrzynką dołożoną z LPG. Będzie to emulator wtryskiwaczy. Rzecz, której przekaźniki potrafią czasem dać się we znaki, bo odpowiadają za wyłączenie wtryskiwaczy po przełączeniu na LPG. Jeśli wyłączenie wtryskiwaczy nie nastąpi - robi się zasilanie dwupaliwowe, zbyt bogata mieszanka.

W swoim samochodzie spróbowałbym jeszcze czegoś takiego - nagrzej silnik na Pb, wyłącz silnik, odłącz kostki od wtryskiwaczy i spróbuj awaryjnie odpalić na LPG. Jeżeli silnik będzie chodził prawidłowo, to masz odpowiedź. Minusem takiej próby jest to, że może zapalić się lampka Check.

Bylem u gazownikow,

> ale zobaczyli ze krokowy nie jest nigdzie podpiety i powiedzieli, ze to cos tam nie tak z

> komputerem,

To po co w ogóle jest założony ten krokowy?

Napisano
  • Autor

> Jeżeli wtryskiwacze są elektryczne, to idź wzdłuż ich przewodów i sprawdź, czy nie są połączone

> przez rozgałęźnik z jakąś czarną skrzynką dołożoną z LPG. Będzie to emulator wtryskiwaczy.

> Rzecz, której przekaźniki potrafią czasem dać się we znaki, bo odpowiadają za wyłączenie

> wtryskiwaczy po przełączeniu na LPG. Jeśli wyłączenie wtryskiwaczy nie nastąpi - robi się

> zasilanie dwupaliwowe, zbyt bogata mieszanka.

> W swoim samochodzie spróbowałbym jeszcze czegoś takiego - nagrzej silnik na Pb, wyłącz silnik,

> odłącz kostki od wtryskiwaczy i spróbuj awaryjnie odpalić na LPG. Jeżeli silnik będzie chodził

> prawidłowo, to masz odpowiedź. Minusem takiej próby jest to, że może zapalić się lampka Check.

Problem niestety jest taki, ze u mnie wtryskiwacze są pod kolektorem, więc nie ma do nich dostępu bez demontazu kolektora. Tak mi sie wydaje. Rzuce jeszcze okiem jak wyjde z pracy smile.gif

> Bylem u gazownikow,

> To po co w ogóle jest założony ten krokowy?

Nie wiem, kupilem juz z zalozonym LPG. Ogolnie nie jest to pierwsza rzezba, na ktora sie natknalem. Kiedys diagnosta przy przegladzie (poprzeniego auta) mowil mi, ze kiedys tam zmienily sie przepisy i od pewnej daty nie mozna bylo montowac instalacji regulowanych na srube, do auta na wtrysku, ze musial byc sterownik. To gazownicy podobno wymyslili, ze beda wkladac lipny krokowy, i jak sie okazalo temat przechodzil przy przegladach zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.