Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus - pytania odnosnie zakupu

Featured Replies

Napisano

Witam brac Fordowska,

Mysle o zakupie Focusa i mam do was kilka pytan.

Czy myslicie ze Foca Hatch wystarczy dla rodziny 4 osobowej? W sumie napalalem sie na 4 letnie Mondeo ale przebiegi sa spore, przewaznie poflotowe auta. Poza tym jazda glownie po Trojmiescie, na wekendzie wypad do rodziny jakies 300km raz na miesiac wiec rozum podpowiada samochod mniejszy.

Jaki silnik do Focusa jest optymalny? 100KM benzynka to za malo a w cenniku opcji malo - z benzyn zostaje 2.0 145KM. Z diesli dwa 1.6 od PSA - ale czytam ze turbiny, DPF, wtryski, dwumasa az czlowiek siwieje.

Czy warto brac stara Foce czy juz nowa? Samochod potrzebuje na koniec lipca wiec nie wiem czy stary model bedzie w obrocie jeszcze.

Za wszelkie rady bede dzwieczny winner.gif

rafus

Napisano

> Czy myslicie ze Foca Hatch wystarczy dla rodziny 4 osobowej?

IMO nie wystarczy, ale sa na AK tacy co im podobno wystarcza. Kwestia Twoich potrzeb, idz do salonu, posiedz, zajrzyj do bagaznika i sam ocen.

Napisano
  • Autor

> IMO nie wystarczy, ale sa na AK tacy co im podobno wystarcza. Kwestia Twoich potrzeb, idz do

> salonu, posiedz, zajrzyj do bagaznika i sam ocen.

To akurat jest niewykonalne - przebywam poza PL od dobrego czasu i wracam w lipcu - i od razu potrzebuje auta.

Napisano

> To akurat jest niewykonalne - przebywam poza PL od dobrego czasu i wracam w lipcu - i od razu

> potrzebuje auta.

W USA tez sprzedaja Focusy, roznia sie pewnie od wersji EU wygladem, ale raczej nie "pojemnoscia" wnetrza.

W grudniu szukalem auta, w gre wchodzil Focus, ale wersja kombi, ta dawalaby rade. IMHO htachback dla rodziny 2+2 (gdzie dwojka to male dzieci, wymagajace np. wozka lub przenosnych lozeczek) nie wchodzi w gre, chyba ze sa to 4 osoby dorosle lub wszycy sa w stanie spakowac sie w cos malego, ewentualnie to ma byc auto na krotkie podroze lub jestes w stanie pogodzic sie z przymusem montazu bagaznika dachowego lub ciagniecia przyczepki. Focus hatchback ma maly bagaznik - tzn. nie maly jak na te klase, ale po prostu takie sie w tym segmencie robi.

Napisano
  • Autor

> W USA tez sprzedaja Focusy, roznia sie pewnie od wersji EU wygladem, ale raczej nie "pojemnoscia"

> wnetrza.

Jezdzilem przez pewien czas Focus US sedan I nie bylo zle ale jeszcze nas bylo troje. Zgadzam sie z twimi uwagami I raczej bede celowal w kombi. Jakies opinie o silnikach? Gdzie najtaniej kupic Nowa Foke?

Dzieki

rafus

> W grudniu szukalem auta, w gre wchodzil Focus, ale wersja kombi, ta dawalaby rade. IMHO htachback

> dla rodziny 2+2 (gdzie dwojka to male dzieci, wymagajace np. wozka lub przenosnych lozeczek)

> nie wchodzi w gre, chyba ze sa to 4 osoby dorosle lub wszycy sa w stanie spakowac sie w cos

> malego, ewentualnie to ma byc auto na krotkie podroze lub jestes w stanie pogodzic sie z

> przymusem montazu bagaznika dachowego lub ciagniecia przyczepki. Focus hatchback ma maly

> bagaznik - tzn. nie maly jak na te klase, ale po prostu takie sie w tym segmencie robi.

Napisano

> Jakies opinie o silnikach?

Mialem brac 1.8TDCi i z tym mialem doswiadczenia w Foce (glosny i dynamika nie powalal), ale teraz juz nie maja go w ofercie. Moje aktualne auto ma 1.6HDi i ta konstrucja jest rowniez w Fordzie pod nazwa 1.6 TDCi, IMHO calkiem fajny silniczek, znacznie cichszy od 1.8, a dynamika specjalnie nie odstaje (trudno mi porownac bo mam znacznie ciezsze auto i bazuje na danych producenta), z benzyn to bym celowal w minimum 1.8 jezeli to ma isc do kombi.

> Gdzie najtaniej kupic

> Nowa Foke?

Poszukaj na otomoto.pl (zaznacz auto nowe) - czesto sa tam oferty dealerow, a warto tez zajrzec na strony dealerow (np. OMC Motors w W-wie ma liste tego co maja akutalnie dostepne "od reki", np. Focus 1.8 benzyna, kombi, rok produckji 2010 (czyli ten starszy, a nie ten najnowszy), wersja FX silver za 56,3 tys.. Jak juz cos upatrzysz to zadzwon, zapytaj i ponegocuj cene wink.gif

Napisano

Zapomnij o 1.6 100 KM jeżeli nie jeździsz w kapeluszu.

Jeżeli chcesz klekotać i być oszczędnym to 1.6 109 KM będzie ok, szczególnie że robi się go na ok. 130KM@320-330NM.

Spalanie te silniczki mają bardzo malutkie.

O turbiny, wtryski i dwumasy nie musisz się martwić do przebiegu ok. 150 kkm, potem wszystko może paść ale nie musi wink.gif

Nie porównywalnie malutkie z 2.0 145KM benzynowcem.

Odczucia z jazdy nie będą się wiele różnić.

Na Twoim miejscu zastanowiłbym się na MK III z silniczkiem 1.6 180 KM benzynką. W zakupie niestety trochę drogi ale silnik raczej obiecujący.

Niestety 2.0T nie jest dostępny w cywilu.

FII po FL to w miarę udane autka i są wg mnie bardziej delikatne stylistycznie niż hardcorowy jak na tą chwilę nowy focus biglaugh.gif

Pytanie też ile masz środków do przeznaczenia???

Napisano

> Mialem brac 1.8TDCi i z tym mialem doswiadczenia w Foce (glosny i dynamika nie powalal), ale teraz

> juz nie maja go w ofercie. Moje aktualne auto ma 1.6HDi i ta konstrucja jest rowniez w Fordzie

> pod nazwa 1.6 TDCi, IMHO calkiem fajny silniczek, znacznie cichszy od 1.8, a dynamika

> specjalnie nie odstaje (trudno mi porownac bo mam znacznie ciezsze auto i bazuje na danych

> producenta), z benzyn to bym celowal w minimum 1.8 jezeli to ma isc do kombi.

Jest dokładnie tak jak mówisz.

Tyle że 1.8 TDCi to stary kibel i w serwisowaniu jest najtańszy zeby.GIF

Napisano

> Tyle że 1.8 TDCi to stary kibel i w serwisowaniu jest najtańszy

Tak wlasnie zachwalal pan z salonu - mial racje ok.gif Tyle, ze Foka byla czerwona jak "czerwone korale" i zupelnie nie przypadla go gustu mojej malzonce zlosnik.gif

Napisano

> Tak wlasnie zachwalal pan z salonu - mial racje Tyle, ze Foka byla czerwona jak "czerwone korale"

> i zupelnie nie przypadla go gustu mojej malzonce

W ASO to nie ma różnicy, tam wszystko jest tragicznie drogie w utrzymaniu.

Poza ASO 1753 ccm z diesli są najtańsze w bieżących wymianach itp. zlosnik.gif Czerwony nawet czasem mi się podoba, ale musi być prawie jak STek bo inaczej to flota wink.gif

Napisano

> Witam brac Fordowska,

> Mysle o zakupie Focusa i mam do was kilka pytan.

> Czy myslicie ze Foca Hatch wystarczy dla rodziny 4 osobowej? W sumie napalalem sie na 4 letnie

> Mondeo ale przebiegi sa spore, przewaznie poflotowe auta. Poza tym jazda glownie po

> Trojmiescie, na wekendzie wypad do rodziny jakies 300km raz na miesiac wiec rozum podpowiada

> samochod mniejszy.

> Jaki silnik do Focusa jest optymalny? 100KM benzynka to za malo a w cenniku opcji malo - z benzyn

> zostaje 2.0 145KM. Z diesli dwa 1.6 od PSA - ale czytam ze turbiny, DPF, wtryski, dwumasa az

> czlowiek siwieje.

> Czy warto brac stara Foce czy juz nowa? Samochod potrzebuje na koniec lipca wiec nie wiem czy stary

> model bedzie w obrocie jeszcze.

> Za wszelkie rady bede dzwieczny

> rafus

W sumie powinieneś przy takich przebiegach brać benzynę. I szukaj 1,6 115KM, w Foce II takie były. Cennik dotyczy Foki III.

Napisano
  • Autor

> Zapomnij o 1.6 100 KM jeżeli nie jeździsz w kapeluszu.

> Jeżeli chcesz klekotać i być oszczędnym to 1.6 109 KM będzie ok, szczególnie że robi się go na ok.

> 130KM@320-330NM.

> Spalanie te silniczki mają bardzo malutkie.

> O turbiny, wtryski i dwumasy nie musisz się martwić do przebiegu ok. 150 kkm, potem wszystko może

> paść ale nie musi

> Nie porównywalnie malutkie z 2.0 145KM benzynowcem.

> Odczucia z jazdy nie będą się wiele różnić.

> Na Twoim miejscu zastanowiłbym się na MK III z silniczkiem 1.6 180 KM benzynką. W zakupie niestety

> trochę drogi ale silnik raczej obiecujący.

> Niestety 2.0T nie jest dostępny w cywilu.

> FII po FL to w miarę udane autka i są wg mnie bardziej delikatne stylistycznie niż hardcorowy jak

> na tą chwilę nowy focus

> Pytanie też ile masz środków do przeznaczenia???

Nie bardzo zrozumialem twoja uwage do 2.0 145. Chodzilo ze dizel 1.6 109 bedzie mial zuzycie nieporownywalnie malutkie w porownaniu z benzynka?

Odnosnie srodkow - mam nadzieje sie zamknac w 55 kPLN ale sam sobie budzet wyznaczam smile.gif

Napisano
  • Autor

> W sumie powinieneś przy takich przebiegach brać benzynę. I szukaj 1,6 115KM, w Foce II takie były.

> Cennik dotyczy Foki III.

Ale tego silnika nie widzialem w cenniku Forda - popatrze dokladniej.

Napisano

> Nie bardzo zrozumialem twoja uwage do 2.0 145. Chodzilo ze dizel 1.6 109 bedzie mial zuzycie

> nieporownywalnie malutkie w porownaniu z benzynka?

> Odnosnie srodkow - mam nadzieje sie zamknac w 55 kPLN ale sam sobie budzet wyznaczam

Chodzi mi o to że 1.6 109KM po virusie bedzie miał bardzo dobre osiągi przy bardzo niskim zużyciu paliwa, to jego atut.

2.0 145 będzie jeździł nie wiele lepiej a będzie żłopał o wiele większe ilości paliwa zlosnik.gif

Zresztą jeżeli będziesz chciał auto od ręki to zostają tylko poflotówki których nikt nie kupił i będą to okrojone wersje z 1.6 90 KM zazwyczaj.

Obawiam się że jak wrócisz to większy wybór będziesz miał już w MK III.

Ale za 55 k PLN nie masz co szukać fajnego MK III, zostają II FL.

BTW ja wyznaczyłem sobie 60-65 k PLN, ale w cennikowej kwocie doleciałem do 82k PLN chyba zlosnik.gif Ostatecznie 1.8 TD Gold kosztował firmę 71 k PLN wink.gif

Napisano

> Ale tego silnika nie widzialem w cenniku Forda - popatrze dokladniej.

Nie ma, bo w Euro V wycofali go z F II FL, ale wrócił w F III jako 1.6 125 KM zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Chodzi mi o to że 1.6 109KM po virusie bedzie miał bardzo dobre osiągi przy bardzo niskim zużyciu

> paliwa, to jego atut.

> 2.0 145 będzie jeździł nie wiele lepiej a będzie żłopał o wiele większe ilości paliwa

> Zresztą jeżeli będziesz chciał auto od ręki to zostają tylko poflotówki których nikt nie kupił i

> będą to okrojone wersje z 1.6 90 KM zazwyczaj.

> Obawiam się że jak wrócisz to większy wybór będziesz miał już w MK III.

> Ale za 55 k PLN nie masz co szukać fajnego MK III, zostają II FL.

> BTW ja wyznaczyłem sobie 60-65 k PLN, ale w cennikowej kwocie doleciałem do 82k PLN chyba

> Ostatecznie 1.8 TD Gold kosztował firmę 71 k PLN

No ale ty kupowales na firme - ja dla siebie osoby fizycznej. Dlatego szkoda mi wywalac 70 tys na kompakta.

Tak sobie mysle, a moze uzywana Foca II - co wy na taki egzemplarz?

Napisano

> Nie ma, bo w Euro V wycofali go z F II FL, ale wrócił w F III jako 1.6 125 KM

W Mondeo już taki był i we Fieście też. Czekam aż się gwarancja skończy i Zdeniu będzie wirusował zeby.GIF

Napisano

> No ale ty kupowales na firme - ja dla siebie osoby fizycznej. Dlatego szkoda mi wywalac 70 tys na

> kompakta.

Slusznie, mi tez bylo szkoda, ze mniejsza kase kupilem mini(mikro ?) vana C4 Grand Picasso.

Na pocieszenie powiem Ci, ze jak przyjedziesz i przejdziesz sie po salonach to sprawa wyglada lepiej niz w cennikach na stronach www.

> Tak sobie mysle, a moze uzywana Foca II - co wy na taki egzemplarz?

4 lata, 150kkm, diesel - dla mnie to juz skresla auto. Ten silnik moze miec FAP, jezeli ma to osiaga juz swoj przebieg graniczny i polecisz jakies 3 tys. za wymiane, chyba, ze dasz do wyciecia...

Napisano
  • Autor

> Slusznie, mi tez bylo szkoda, ze mniejsza kase kupilem mini(mikro ?) vana C4 Grand Picasso.

> Na pocieszenie powiem Ci, ze jak przyjedziesz i przejdziesz sie po salonach to sprawa wyglada

> lepiej niz w cennikach na stronach www.

> 4 lata, 150kkm, diesel - dla mnie to juz skresla auto. Ten silnik moze miec FAP, jezeli ma to

> osiaga juz swoj przebieg graniczny i polecisz jakies 3 tys. za wymiane, chyba, ze dasz do

> wyciecia...

Szczerze- mialem niedawno okres ze sie na C4GP mocno napalalem - powiedz cos wiecej jak dobra oferte dostales? cool.gif

Z perpektywy jak sie sprawuje GPC4? Nie zalujesz zakupu?

Pozdrawiam

Rafus

Napisano

> W Mondeo już taki był i we Fieście też. Czekam aż się gwarancja skończy i Zdeniu będzie wirusował

Tam można chyba tylko kompem zmienić fazy i tyle, mylę się?

Żeby uzyskać te magiczne 115/125 KM musisz jeździć 4-7 k rpm i tak zlosnik.gif

Napisano

> Tam można chyba tylko kompem zmienić fazy i tyle, mylę się?

Nie wiem zeby.GIF

> Żeby uzyskać te magiczne 115/125 KM musisz jeździć 4-7 k rpm i tak

No to na pewno. Ale padaka będzie szybsza zeby.GIF

Napisano

> Nie wiem

> No to na pewno. Ale padaka będzie szybsza

Zawszę się przyda przy wyprzedzaniu ok.gif

Już mi virusek nie raz dupę uratował, co prawda zostawił zasłonę dymną ale pognał do przodu zlosnik.gif z drugiej strony to dobre, bo nieoznakowani mogą mnie zgubić jak tak parę razy depnę hehe.gif

Napisano

z

> drugiej strony to dobre, bo nieoznakowani mogą mnie zgubić jak tak parę razy depnę

icon_eek.gif

Napisano

> Zawszę się przyda przy wyprzedzaniu

Nie uznaję samochodów, w których nie można osiągnąć 200 km/h zeby.GIF

> Już mi virusek nie raz dupę uratował, co prawda zostawił zasłonę dymną ale pognał do przodu z

> drugiej strony to dobre, bo nieoznakowani mogą mnie zgubić jak tak parę razy depnę

Eee boje_sie.gif

Napisano

> z

no jak zakopcę, przecież tym gnojówkowozem im nie ucieknę nawet gdybym próbował zlosnik.gif

BTW to techniczny offtopic.gifbanned.gif

Napisano

> no jak zakopcę, przecież tym gnojówkowozem im nie ucieknę nawet gdybym próbował

> BTW to techniczny

To dostaniesz mandat za ekologię zeby.GIF Koniec OT zeby.GIF

Napisano

jak rozpoznac który motor ma 100KM a 115KM benzyna .Ile kosztuje rozrzad i pompa mniej więcej po zakupie.

Napisano

> jak rozpoznac który motor ma 100KM a 115KM benzyna .Ile kosztuje rozrzad i pompa mniej więcej po

> zakupie.

Otworzysz maske, a tam zobaczysz:

Ti-Vct 115KM, gdzie kolektor ssący wygląda tak:

http://images01.olx.es/ui/2/35/83/f_29903283_4.jpeg

Jeżeli wygląda tak, to jest to wersja 100KM:

http://zinteractive-fordfocus.webs.com/M...ma%20engine.jpg

Napisano

> Otworzysz maske, a tam zobaczysz:

> Ti-Vct 115KM, gdzie kolektor ssący wygląda tak:

> http://images01.olx.es/ui/2/35/83/f_29903283_4.jpeg

> Jeżeli wygląda tak, to jest to wersja 100KM:

> http://zinteractive-fordfocus.webs.com/M...ma%20engine.jpg

Jest róznica w jeżdzie między tymi dwoma silnikami.Który na lepszy ,mniej pali,

Napisano

> Jest róznica w jeżdzie między tymi dwoma silnikami.Który na lepszy ,mniej pali,

Powinny palić podobnie. 100 KM niby mniej, ale to jest za mały silnik do Foki II. Moje 115 kucyków po mieście z klimą pali ok. 10,5.

Napisano

> Powinny palić podobnie. 100 KM niby mniej, ale to jest za mały silnik do Foki II. Moje 115 kucyków

> po mieście z klimą pali ok. 10,5.

Czyli szukac 115KM ok. narazie robie przemyslenia,bo nie raz jezdze c-maxem 1,8tdci i fajny układ kierowniczy ,zawias tez pasuje.Ale przymiarki są do benzynowca .(14kkm rocznie) .Chciałbym po 2007r cos .

teraz jeżdze tym z podpisu 3 rok i 107KM jest takie ospałe ,przynajmnie do setki w miescie .A spalanie do 9,5l z klima

Napisano

> Czyli szukac 115KM ok. narazie robie przemyslenia,bo nie raz jezdze c-maxem 1,8tdci i fajny układ

> kierowniczy ,zawias tez pasuje.Ale przymiarki są do benzynowca .(14kkm rocznie) .Chciałbym po

> 2007r cos .

> teraz jeżdze tym z podpisu 3 rok i 107KM jest takie ospałe ,przynajmnie do setki w miescie .A

> spalanie do 9,5l z klima

Zdecydowanie poczujesz różnicę. Wprawdzie kuce stają się mustangami dopiero po przekroczeniu 4 tys. obrotów, ale kop jest zeby.GIF A zawieszenie to podstawa. Mam taki zakręt w Krakowie, który służy do przetestowania. Ze wszystkich aut jakimi jeździłem Foka wchodzi najszybciej. Raz jak jechałem I 30 to omal nie wyleciałem bo chciałem po "fordowemu" pojechać.

Napisano

> Zdecydowanie poczujesz różnicę. Wprawdzie kuce stają się mustangami dopiero po przekroczeniu 4 tys.

chciałem po "fordowemu" pojechać.

A od którego roku montowali ten 115 konny silnik?biora olej ?

Napisano

> chciałem po "fordowemu" pojechać.

> A od którego roku montowali ten 115 konny silnik?biora olej ?

Hmm... nie wiem od kiedy. Chyba razem z Foką II wprowadzili. Oleju nie zbiera.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.