Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto adaptacja 2.4

Featured Replies

Napisano

Witam.

Rozjechała mi sie mapa wtrysku i na Pb już są problemy. Zimny szarpie i nie może wystartować. Jak sie nagrzeje to wszystko prawie ok, ale czuje sie brak mocy. Ciepły po odpaleniu gaśnie - trzeba przegarować i wszystko pięknie. Natomiast na LPG jest niesamowicie żywiołowy (bardziej niż przed awarią) spalanie na kompie rzędu 10 - 12 (co nie jest prawdą - prawdziwy apetyt wychodzi na CPNie) i w korku na luzie umie wywalić P1173 - Stężenie mieszanki 1 (Dodatkowe) - choć nie zawsze 2x w tygodniu.

W czym problem.

FiatECUScanner nie ma auto adaptacji dla 2.4 irked.gif (wersje które były sprawdzane to 2.6. i większość starszych)

Pytanie;

Jak wygląda procedura nauki Stilona mapy wtrysku?

Pytałem braci z Kr to mówią, że trzeba zostawić go na 30min na Pb, ja gdzieś wyczytałem, że trzeba przejechać 600km na Pb... co z tego prawdą?

Między czasie (może dziś) odepnę mu baterię i zrestartuję kompa ... ale czy to coś da? niewiem.gif

Napisano

Co ci się tak to rozjechało ? Chyba nie najlepiej masz wyregulowaną instalację LPG. Mi też co jakiś czas wyskakiwał błąd mieszanki w pamięci komputera. Wymieniłem wtryski i sam sobie podregulowałem i odpukać nic już się nie pojawia

Napisano

Odpięcie baterii raczej nie pomorze, będziesz chyba musiał zrobić te 500 na Pb po tym powinna się zrobić nowa mapa.

Szkoda ze FES nie ma takiej mozliwosci

Napisano
  • Autor

> Co ci się tak to rozjechało ? Chyba nie najlepiej masz wyregulowaną instalację LPG. Mi też co jakiś

> czas wyskakiwał błąd mieszanki w pamięci komputera. Wymieniłem wtryski i sam sobie

> podregulowałem i odpukać nic już się nie pojawia

Instalacja LPG bierze sygnał z wtryskiwaczy benzynowych i na podstawie tej mapy tworzy swoją którą można edytować. Ale jeśli mapa bazowa (wtryski Pb) zakłamują to LPG też nie będzie działać na długą metę poprawnie bo ciągle bazuje na sygnałach z wtrysków Pb.

Problem z mieszanką pojawił sie po problemach z pracą na Pb.

Napisano
  • Autor

> Odpięcie baterii raczej nie pomorze, będziesz chyba musiał zrobić te 500 na Pb po tym powinna się

> zrobić nowa mapa.

> Szkoda ze FES nie ma takiej mozliwosci

Więc jestem po odpięciu baterii, zwarciu kabli i przekręceniu zapłonu (pozostawiony na 15min w pozycji MAR).

Efekty:

Odpalił i pracował równo. Odcinek testowy bez żadnych szarpań ale hamowanie do zera skończyło sie zgaszeniem silnika (1 raz i to pierwsze hamowanie po restarcie), reszta ok - czyli wychodzi, że pomogło (ze względu, że silnik nie był zupełnie zimny test nie jest wiarygodny) Dziś samochód zostawiony na ulicy by jutro zrobić test na lodowatym silniku drive.gif

Napisano

odpinaniem aku oraz jeżdżeniem pół godziny nie nauczysz kompa samochodu jazdy na benzynie. Rzeczywiście trzeba zrobić sporoooo kilometrów na noPb żeby zebrał nową mapę benzyny, znacznie znacznie taniej i szybciej i na pewno skuteczniej jest pojechać do ASO i skasować autoadaptację, czasami gazownicy i dobre zakłady mechaniczne mają też komputery uniwersalne i potrafią to zrobić i jest jeszcze taniej i równie skutecznie.

Po resecie autoadaptacji powinieneś zebrać mapy czyli jazda spokojna na różnych biegach do wyższych prędkości, a także trochę gwałtowniejszych przyspieszeń - z 10 km powinno starczyć, najlepiej na jakiejś ekspresówce/autostradzie lub 2-pasmowej drodze.

Potem załączasz autoadaptację komputera gazowego (wcześniej trzeba skasować mapy oczywiście), który de facto sam powinien już resztę załatwić. Pozostaje ewentualnie jazda testowa na gazie z kompem w ręce i dostrojenie instalacji

mniej więcej tak to się powinno wyglądać zlosnik.gif

Napisano

> FiatECUScanner nie ma auto adaptacji dla 2.4 (wersje które były sprawdzane to 2.6. i większość

> starszych

Mi udało sie skasowac wersja 1.6

Napisano
  • Autor

> Mi udało sie skasowac wersja 1.6

confused.gif to, że w FiatECUScanner jest autoadaptacja dla 1.6 to wiem ok.gif ale tu chodzi o 2.4 i mam rozumieć, że programem do 1.6 (choć nie wiem czy nie wywali ISO - błędny silnik) zrobiłeś auto adaptację na 2.4 hmm.gif

Napisano

Nie zrozumial mnie kolega.

Sprawdzilem dokladnie udalo mi sie zrobic reset wersja FES 2.1

Napisano

> Nie zrozumial mnie kolega.

Ty nie rozumiesz.

podlacz sie wirtualnie do 2.4 w FESie i zobacz czy jest opcja kasowania ustawien autoadaptacji dla tego silnika.

Napisano
  • Autor

Przyznam, że dawno nie widziałem tak szybko opadającej wskazówki od paliwa stojąc w korku faint.gif

Wczoraj cały dzień i dzisiejszy poranek na Pb - spalanie wzrosło z 10 na 13,5 001.gif , nie szarpie gdy jest zimny i nie gaśnie waytogo.gif

Teraz pozostaje mi reset kompa od LPG by nie trzymał wysokich obrotów na N i nauka nowej (właściwej) mapy wtrysku.

podsumowując:

Nie trzeba jeździć 500 i więcej km na Pb by go nauczyć (ja przejechałem między 40 a 50km)

Faktem jest, że jak wysypie sie mapa - konieczne jest odpięcie akumulatora i reset kompa przed nauką. Próbowałem jeździć na Pb bez wcześniejszego odpinania kompa - ale efekty tego były marne czyli żadne.

No i plus całej sytuacji to: docenienie na nowo tego co się ma. Silnik jednak jest mocny ... jak jeździłem ciągle sprawnym to zaczynałem marudzić na osiągi, później jazda przez około tydzień zdechlakiem i teraz poprawa ... yay.gif

Napisano
  • Autor

Odpiszę sam sobie korygując wyżej opisaną usterkę - błędnie rozpoznaną.

Test dwudniowy.

Samochód na Pb po restarcie (jak już pisałem) zachowywał się normalnie, jedynie LPG trzymało mi na N około 950-1000obr/min i tu mnie zmartwiła instalacja LPG a dokładnie wtryskiwacze (nieszczelność pierwszego) wynikające z pojawienia sie dwa razy błędu zbyt bogatej mieszanki na 1 cylindrze. Dobierając sie do wtryskiwaczy zauważyłem przerwany przewód podciśnienia łączący reduktor LPG oraz za pomocą trójnika kolektor ssący i trzecia rurka gdzieś pod przepustnicę niewiem.gif

Usterkę naprawiłem (poprawiłem sposób montażu po monterach LPG) i zadowolony próbuję odpalić samochód - w efekcie jeszcze gorzej niż przed pierwszymi objawami usterki. Reset kompa i wszystko na nowo wróciło do normy (już z podciśnieniem).

Jedynie martwi mnie zachowanie silnika jak jest zimny - po odpaleniu samochodu ruszanie (manewrowe na parkingu) odbywa sie z szarpaniem. Przejadę 100m i wszystko ok. Taki efekt występuje po nocy, w ciągu dnia gdy samochód stoi nieużywany parę dobrych godzin a wskazówka temp nie podnosi sie po przekręceniu zapłonu - nie szarpie.

Co może być powodem?

Świece wymieniane jakoś 15-20kkm wstecz,

Paliwo - dolewany denaturat, później czyste świeże - teraz postanawiam wyjeździć całą resztę do sucha i zalać na nowo. Ale jakoś nie che mi się wierzyć, że to paliwo.

Błędów -brak

Napisano

A powiedz mi jaki masz przepływomierz? Marka, wiek/przejechane km? Żeby było śmiesznie miałem podobne objawy po wymianie silnika. Długo kombinowałem i nic. Po jakiś paru tysiącach padł przepływomierz. Kupiełem jakiś badziew, okazało się że daje złe parametry, kupiłem oryginał, było OK przez dwa-trzy dni i znów to samo szarpał, prychał. Najśmieszniejsze jest to, że zacząłem czymś sie bawić w FES-ie i od tamtego czasu silnik chodzi jak żyleta. Za cholere nie wiem co a chętnie bym pomógł.

Napisano
  • Autor

> A powiedz mi jaki masz przepływomierz? Marka, wiek/przejechane km? Żeby było śmiesznie miałem

> podobne objawy po wymianie silnika. Długo kombinowałem i nic. Po jakiś paru tysiącach padł

> przepływomierz. Kupiełem jakiś badziew, okazało się że daje złe parametry, kupiłem oryginał,

> było OK przez dwa-trzy dni i znów to samo szarpał, prychał. Najśmieszniejsze jest to, że

> zacząłem czymś sie bawić w FES-ie i od tamtego czasu silnik chodzi jak żyleta. Za cholere nie

> wiem co a chętnie bym pomógł.

Przepływomierz hmm.gif to jest myśl ok.gif

Nie wiem co jest tam wsadzone - nigdy jej nie ruszałem (nie było powodu) prawie 160kkm na blacie a 150 na kompie screwy.gif (do wyboru do koloru)

No to mam punkt zaczepienia ... 20.GIF

Napisano

Tylko pamiętaj w tym aucie nigdy chinskiego badziewia wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko pamiętaj w tym aucie nigdy chinskiego badziewia

Na początek chce go przemyć alkoholem - to zawsze reanimuje przepływki (na klekotach nauczony hehe.gif) i zobaczyć efekt.

p.s.

Miałem 4 kapcie z Chin krolik.gif później kupiłem jeszcze 2 tylko na przednią oś (nie są najgorsze) spineyes.gif

Napisano

> Na początek chce go przemyć alkoholem - to zawsze reanimuje przepływki (na klekotach nauczony ) i

> zobaczyć efekt.

> p.s.

> Miałem 4 kapcie z Chin później kupiłem jeszcze 2 tylko na przednią oś (nie są najgorsze)

Chyba bambosze zeby.GIFzeby.GIF Nie no wiesz przepływka też działała zeby.GIF Tylko auto głupiało. Także mówie z doświadczenia swojego jak to wygląda. Chyba że jakość przepływomierzy made in china przez rok idzie za ich rozwojem gospodarczym. Na oponach też jeździ, sam mam zimowe chinki smile.gif

Napisano

Przepływomierz może to być to, u mnie ostatnio na LPG tez wywala błąd zbyt wysokiej mieszanki na 1 cylindrze. Zaczęło się to po wymianie filtra powietrza, wymieniając go zauważyłem ze jedna z śrub mocujących przepławkę do obudowy filtra jest wyrwana. Naprawiłem to i skręciłem wszystko jak należy przy okazji wyczyściłem przepławkę z różnych śmieci, które się tam dostały. Po tym zabiegu zaczął pojawiać się ten błąd. U mnie prawdopodobnie brał powietrze z poza filtra, pewnie też by mi się przydał, reset kompa Pb, bo kalibracje instalacji LPG już robiłem 2 razy i nie pomogło

Napisano
  • Autor

Temat rozwiązany/ zakończony!

Wyczyszczenie przepływomierza i umycie przepustnicy dały rozwiązanie szarpania na zimnym silniku. Ba odpalanie Fita teraz to mistrzostwo - na dotyk - żeby nikt sobie nie pomyślał, że go kręciłem wcześniej tuk.gif... czas odpalania jest dużo krótszy ok.gif

podsumowując:

Autoadaptacji w 2.4 najprawdopodobniej nie ma (ECU do wer 2.6 - brak możliwości) czyli mapa chyba się nie rozjeżdża niewiem.gif

Powodem szarpania u mnie było uszkodzenie przewodu podciśnienia (przy reduktorze LPG) po usunięciu awarii problem dalej był i padło na przepływkę a przy okazji dostało sie przepustnicy. W efekcie Stilo działa b.dobrze.

Dzięki Panowie za podpowiedzi z przepływką 20.GIF ( w dieslu pierwsze za co się biorę w Pb nawet o tym nie pomyślałem - zaćmienie facepalm.gif)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.