Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[punto1] problem z kierownicą

Featured Replies

Napisano

Witam mam problem z kierownicą w punkcie z 99r.

Auto jest bez wspomagania i dziś zaczęła się w nim dziać dziwna przypadłość.

Otóż jedziemy sobie prosto (prędkość 30-100km/h, poniżej jej przypadłość nieazuważalna - pewnie ze względu na brak wspomagania się mocniej kręci) i przy jakimś skręcie w lewo czy to w prawo układ stawia opory. Charakteryzuje się to tym że przy próbie przekręcenia kierownicy napotykamy na taki opór jakby ktoś trzymał tą kierownicę ręką, a po chwili jak już ten opór przezwycięzymy puszcza. Na razie jeszcze nie jest to niebezpieczne ale dość nieprzyjemne.

Przy słabo skręconych kołach taki opór też występuje (na słabym łuku sprawdziłem), na większych skrętach nie wiem. Pewne jest to że opór nie występuje zawsze choć bardzo często jest. Czasem go nie czuć a pojakiejś nirówności wraca lub znika jeśli był, ale jak znika to tylko na chwilkę.

Co to może być za problem? Raczej wykluczam gałki itp. bo one jak się zużywają to w drugą stronę lecą zamiast blokować układ.

Czekam na propozycje.

Pozdrawiam

Napisano

> Czekam na propozycje.

> Pozdrawiam

Dam głupią wskazówkę do sprawdzenia , nie śmiej się z tego - dywanik. W Pandzioszce przez miesiąc nie wiedziałem co mi tak kierownica "pręży" , jak opisywałeś opór i nagle plum brak oporu. Dywanik gumowy zahaczał o krzyżak kolumny kierownicy . Oczywiście może być też milion innych przyczyn.

Napisano
  • Autor

> Dam głupią wskazówkę do sprawdzenia , nie śmiej się z tego - dywanik. W Pandzioszce przez miesiąc

> nie wiedziałem co mi tak kierownica "pręży" , jak opisywałeś opór i nagle plum brak oporu.

> Dywanik gumowy zahaczał o krzyżak kolumny kierownicy . Oczywiście może być też milion innych

> przyczyn.

Ten temat już przerabiałem, tylko z blokującym się pedałem sprzęgła wink.gif nie to nie dywanik - ja podejrzewam maglownice, ale wolałbym się mylić

Poza tym tam nie jest ciągle ten opór tylko przy pierwszym ruszeniu kierownicą, potem już idzie normalnie - w każdym razie dzięki za wskazówke

Napisano

> Poza tym tam nie jest ciągle ten opór tylko przy pierwszym ruszeniu kierownicą, potem już idzie

> normalnie - w każdym razie dzięki za wskazówke

Górne mocowanie mcphersona hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Zbieżność.

Nie dodałem jednego - jednego dnia było dobrze, a drugiego już w ten sposób układ się dziwnie zachowywał - nie wiem czy jest możliwość aby zbieżność się sama ot tak przestawiła, a przy takim czymś musiała by się przestawić całkiem sporo, poza tym auto raczej nie ściąga ani nic z tych rzeczy.

Napisano
  • Autor

> Górne mocowanie mcphersona

A co z tym mocowaniem mogłoby się stać i jak je sprawdzić?

Napisano

> A co z tym mocowaniem mogłoby się stać i jak je sprawdzić?

Ogólnie jest to łożyskowanie ale jak tam syfu naleci to jest problem . Piszę te diagnozy z własnego podwórka bo te przypadki ( lącznie z wcześniej wspomnianym dywanikiem) doświadczyłem w pewnym okresie czasy w Pandzie. Była bez wspomy i takie rzeczy się wyczuwało. Zalałem od góry środkiem penetrującym i olejem i na jakiś czas był spokój. Zależność była też od pogody , zima i błoto to więcej problemów , latem prawie nie występowało.

Napisano
  • Autor

> Ogólnie jest to łożyskowanie ale jak tam syfu naleci to jest problem . Piszę te diagnozy z

> własnego podwórka bo te przypadki ( lącznie z wcześniej wspomnianym dywanikiem) doświadczyłem

> w pewnym okresie czasy w Pandzie. Była bez wspomy i takie rzeczy się wyczuwało. Zalałem od

> góry środkiem penetrującym i olejem i na jakiś czas był spokój. Zależność była też od pogody ,

> zima i błoto to więcej problemów , latem prawie nie występowało.

No właśnie dowcip że pogoda się poprawiła i problemy zaczęły.

Nie wiem gdzie szukać problemu, bo z takim się jeszcze nigdzie nie spotkałem.

Nie wiem nawet czy jeżdzić czy ma możliwość mi się coś urwać wink.gif

Gdzie są spece tego forum - pisać no kurde co jest grane zeby.GIF

Napisano

odłącz końcówki drążków od zwrotnic i sprawdź w miejscu czy też stawia opór. Jak tak to maglownica do wymiany. Można też odłączyc kolumnę kierowniczą od maglownicy i sprawdzic czy na kolumnie nie ma oporu jakiegoś

Lepiej tego nie lekceważ bo raz mi się też nagle kierownica zablokowała w cienkim na skrzyżowaniu i na szczęście nic nie jechało z naprzeciwka bo byłaby czołówka

Napisano
  • Autor

> odłącz końcówki drążków od zwrotnic i sprawdź w miejscu czy też stawia opór. Jak tak to maglownica

> do wymiany. Można też odłączyc kolumnę kierowniczą od maglownicy i sprawdzic czy na kolumnie

> nie ma oporu jakiegoś

> Lepiej tego nie lekceważ bo raz mi się też nagle kierownica zablokowała w cienkim na skrzyżowaniu i

> na szczęście nic nie jechało z naprzeciwka bo byłaby czołówka

Czyli jednak to co najdroższe z tej zabawy chyba - no niedobrze bo chyba tylko wymiana na nowe zostaje w takiej sytuacji?

Napisano

tak jak pisałęm w twoim drugim temacie

ja miałem własnie takie opory przy skrecaniu jak przezwycieżyłem je to tak strzelało - okazało ze że mechanizm rożnicowy w skrzyni posypał sie !! tylko wymiana skrzyni na "nowa" (używaną), ze starej wysypały sie jakies trybiki, ale u mnie opór był tylko podczas jazdy- w miejscu było wszystko OK !!

i jeszcze sprawdzic stan maglownicy czy nie ma wycieków oraz sprawdzic poziom oleju w skrzyni

Napisano

> Czyli jednak to co najdroższe z tej zabawy chyba - no niedobrze bo chyba tylko wymiana na nowe

> zostaje w takiej sytuacji?

ja na szybkiego kupowalem na szrotexie sprawny magiel i jezdzil on dobrze az do sprzedaży auta.

No po zablokowaniu się na skrzyżowaniu przekładni kierownica przeskoczyła mi o 90 stopni. Potem już jej nie rozpruwałem by sprawdzi co jej dolegało.

Napisano
  • Autor

> ja na szybkiego kupowalem na szrotexie sprawny magiel i jezdzil on dobrze az do sprzedaży auta.

> No po zablokowaniu się na skrzyżowaniu przekładni kierownica przeskoczyła mi o 90 stopni. Potem już

> jej nie rozpruwałem by sprawdzi co jej dolegało.

A mnie ciekawi w jaki sposób je regenerują - chyba kupie jakąś uzywke właśnie (w końcu auto już też nie nowe) a tą jakoś spróbuje rozebrać smile.gif

Napisano

> A mnie ciekawi w jaki sposób je regenerują - chyba kupie jakąś uzywke właśnie (w końcu auto już też

> nie nowe) a tą jakoś spróbuje rozebrać

moze rozbieraja wymieniaja tuejki czy łożyska, jak zębatki zjechane to napawają na nowo i szlifują ? Kij jeden wie. Ale pewien jestes w 100% że to maglownica winna ?

Napisano
  • Autor

> moze rozbieraja wymieniaja tuejki czy łożyska, jak zębatki zjechane to napawają na nowo i szlifują

> ? Kij jeden wie. Ale pewien jestes w 100% że to maglownica winna ?

A gdzie tam pewien - ale nic innego nie powinno dawać takich objawów.

Jade jutro na szarpaki i zobacze - powinno wyjść... nie wiem czy od razu gałek nie wymienić

Napisano

> A gdzie tam pewien - ale nic innego nie powinno dawać takich objawów.

> Jade jutro na szarpaki i zobacze - powinno wyjść... nie wiem czy od razu gałek nie wymienić

koszt znikomy, a odrazu całośc zrobiona bo i tak trza je odkręcac przy wymianie magla

Napisano
  • Autor

> koszt znikomy, a odrazu całośc zrobiona bo i tak trza je odkręcac przy wymianie magla

Kupiłem przekładnie uzywaną za 80zł wink.gif Gwarancja na rozruch - ale mi się wydaje że jak będzie działać to pojeździ trochę, nawet gałki są na niej nie wybite, ale te wymienie od razu.

Po niedzieli w jakiś cieplejszy dzień to wymienie, a starą rozbiorę, zobaczę co się zepsuło i zregeneruje wink.gif

Napisano
  • Autor

Byłem na szarpakach i oczywiście nic nie wykryli poza minimalnymi luzami gałek. Koleś wsiadł przejechał sięi nic... Tego dnia już prawie nie łapało przekładni - ręce mi opadły smile.gif

Po niedzieli jak będzie ciepło to i tak to badziewie wymienie a stare rozbiore i zobacze co się tam da pokręcić, jak się uda to wrzuce może jakieś zdjęcia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.