Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OP-COM i kontrola i pracy przepływomierza.

Featured Replies

Napisano

witajcie

czy w op-com jest taka opcja? Jak ewentualnie się za to zabrać. Objawem jest pojawianie się co jakiś czas błędu P0170 ubogi wydech, po wystąpienie świeci się check ale wykazuje, że błąd już nie występuje. Wyczytałem gdzieś, że to mogą być nieprawidłowe parametry pracy przepływomierza. Błąd się ujawnił po montażu LPG zresztą przed montażem zbyt wiele nie przejechałem, nie wydaje mi się jednak aby to była wina LPG bo błąd jak się pojawi to od razu jest nieaktywny (tzn jest napisane, że nie występuje) kiedyś myślałem, ze to wina tego, że trochę przypiłowałem na autostradzie ale jednak nie bo podczas normalnej jazdy też czasami wywala ten błąd.

Napisano

Musisz popatrzeć na wskazania w Blokach pomiarowych. Niestety instrukcja serwisowa podaje tylko wartości biegu jałowego. Wartości przy wyższych prędkościach obrotowych musiałbyś podpatrzeć u kogoś, kto ma sprawną przepływkę.

Możesz także zrobić log dynamiczny i sprawdzić, czy przy zwiększaniu prędkości obrotowej silnika rosną również wskazania przepływomierza.

Napisano
  • Autor

> Musisz popatrzeć na wskazania w Blokach pomiarowych. Niestety instrukcja serwisowa podaje tylko

> wartości biegu jałowego.

masz może dostęp do tych wartości? Bo jeśli byłby zwalony to na biegu jałowym chyba też parametry odbiegałby od normy? Prawda?

Wartości przy wyższych prędkościach obrotowych musiałbyś podpatrzeć u

> kogoś, kto ma sprawną przepływkę.

w tym sęk, że za bardzo nie mam u kogo przetestować lub podmienić przepływkę. Czasami mogę zrobić 300km i błędu nie wywali a czasami po 30km wali checka. Jeszcze chodzi mi po głowie pękniecie kolektora ale czy to może mieć wpływ na pojawienie się tego błedu? Pierdzi tylko na zimnym potem już pod wpływem temperatury się uszczelnia. Pęknięcie jest przy jednym cylindrze.

> Możesz także zrobić log dynamiczny i sprawdzić, czy przy zwiększaniu prędkości obrotowej silnika

> rosną również wskazania przepływomierza.

Napisano

Wartości podam Ci wieczorem.

Na razie zrób zanotuj wartości przepływki przy:

- biegu jałowym

- 2000 obr/min

- 3000 obr/min

- 4000 obr/min

- 5000 obr/min

Napisano

Poczytaj tutaj astra II , ja jestem w trakcie testowania przepływomierza, jest tam trochę filmików z testów, może coś pomoże. U mnie prawdopodobnie przepływomierz jest popsuty, więc nie sugeruj się tymi wynikami bo mogą być przekłamane, jutro dostane używkę niby sprawną to potestuje i wrzucę filmik.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem wartości przepływomierza na ciepłym silniku:

na biegu jałowym:

0,47 - 0,67V / 9kg/h temperatura powietrza zasysanego 20c to by się zgadzało bo na zewnątrz 16c pod maską wiadomo więcej

przy obrotach ok 5000rpm

2 - 2,3V 50kg/h

Jeszcze sondy lambda

B1S1 jak mniemam to pierwsza sonda przed katem: 70-500mV na biegu jałowym przy obrotach ok 5000rpm 500 - 1V

b1s2 745mV do 780mV przy obrotach ok 5000rpm

pętla sensor O2 ZAMKNIĘTE przy wyższych obrotach utrzymywanych dłuższą chwile OTWARTE

Skład mieszanki: na zmianę uboga / bogata - to chyba prawidłowo?

Napisano

> Sprawdziłem wartości przepływomierza na ciepłym silniku:

> na biegu jałowym:

> 0,47 - 0,67V / 9kg/h temperatura powietrza zasysanego 20c to by się zgadzało bo na zewnątrz 16c pod

ten parametr mam podobnie, po zatym na nowej używce oryginalnej jest podobnie

> maską wiadomo więcej

> przy obrotach ok 5000rpm

> 2 - 2,3V 50kg/h

> Jeszcze sondy lambda

> B1S1 jak mniemam to pierwsza sonda przed katem: 70-500mV na biegu jałowym przy obrotach ok 5000rpm

> 500 - 1V

> b1s2 745mV do 780mV przy obrotach ok 5000rpm

> pętla sensor O2 ZAMKNIĘTE przy wyższych obrotach utrzymywanych dłuższą chwile OTWARTE

> Skład mieszanki: na zmianę uboga / bogata - to chyba prawidłowo?

tak

Napisano
  • Autor

> ten parametr mam podobnie, po zatym na nowej używce oryginalnej jest podobnie

czyli przepływka jakby sprawna, odłączenie aku na całą noc nic nie daje. Nadal od czau do czasu na ciemnym zakręca za 3-4 razem :/

> tak

Napisano

> nie wydaje mi się jednak aby to była wina LPG

Jazda na Pb rozwieje twoje wątpliwości.

Po co szukać i kombinować zacznij od tego co było niedawno zakładane.

Przed założeniem Lpg chyba nie miałeś z tym problemu.

Napisano

Testowales na postoju??

Najlepiej w trakcie jazdy, przy OP przydala by sie druga osoba i program robiacy zrzuty ekranu.

Ja uzywam z Opelscanerem i OP maly programik Catcher, robi mi zrzuty w ustawionym czasie, przewaznie mam 1 lub 2 sekundy jesli szukam przyczyn.

Do zwyklego sprawdzania daje 10 sek.

Po przejazdce majac zrzuty na dysku lapka w domu spokojnie sobie je ogladam i analizuje.

Przy OS mam na jednym ekranie prawie mnie interesujace wartosci, w OP juz gorzej trzeba sie przelaczac i tu wlasnie potrzebna druga osoba, co by kierowca nie zajmowal sie tym a prowadzeniem grinser006.gif

Napisano

W op-comie robisz Nagrywanie i wszystkie parametry pracy z dowolnie długiego czasu testowania masz w Excelu 893goodvibes.gif

Napisano

ale to jest jeszcze lepsze Cam Studio

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.