Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto 1 - sposoby wymiany zestawu naprawczego wachacza tył?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Przeczytałem poradnik "Wahacz - wymiana [Dzafa 700]" i pytanko mam takie czy ktos próbował to robic w inny sposób np. bez wyciągania wachacza z samochodu? Czy jest możliwe założenie zestawu naprawczego odkręcając jedynie tą dużą śrubę i opuszczajac go, bez odkręcania przewodów hamulcowych, śrub od stabilizatora? Z góry dzięki za porady ok.gif

Napisano

> Witam,

> w inny sposób np. bez wyciągania wachacza z samochodu? Czy jest możliwe założenie zestawu

jest możliwe .... tylko po co się męczyć , bo to jest męka frown.gif sam tego nie zrobisz

"na samochodzie " zameczysz się wybijając i wbijając łożyska i całą resztę,,,

wyjmij wahacz na stół ! Polecam

Napisano

> Witam,

> Przeczytałem poradnik "Wahacz - wymiana [Dzafa 700]" i pytanko mam takie czy ktos próbował to robic

> w inny sposób np. bez wyciągania wachacza z samochodu? Czy jest możliwe założenie zestawu

> naprawczego odkręcając jedynie tą dużą śrubę i opuszczajac go, bez odkręcania przewodów

> hamulcowych, śrub od stabilizatora? Z góry dzięki za porady

da się ale jet to robota inwazyjna, pół biedy jak wyjdzie śruba, bo wtedy to łatwo jest i nie ma problemu ( sprawdzone organoleptycznie ) gdy jednak śruba nie chce wyjść to tylko kontówka i wycinanie.

Napisano

> Czy jest możliwe założenie zestawu

> naprawczego odkręcając jedynie tą dużą śrubę i opuszczajac go, bez odkręcania przewodów

> hamulcowych, śrub od stabilizatora? Z góry dzięki za porady

Wymieniałem bez demontażu całego wahacza (u mnie brak stabilizatora) Pracy jest troszeczkę i trzeba mieć dużo szczęścia, aby w miarę normalnie wyszły śruby od wahacza, z tymi śrubami jak pamiętam niezłe się namęczyłem.

Reasumując postawiłem na mniejszą wygodę w wymianie łożysk niż demontowanie całości, przewodów hamulcowych i ich odpowietrzanie, linek hamulca ręcznego i być może jeszcze czegoś, już nie pamiętam, wymieniałem ułożyskowanie kilka lat temu. Zmniejszyłem ryzyko urwania czegoś po drodze a w szczególności odpowietrzników w cylinderkach hamulcowych.

Napisano
  • Autor

> Wymieniałem bez demontażu całego wahacza (u mnie brak stabilizatora) Pracy jest troszeczkę i trzeba

> mieć dużo szczęścia, aby w miarę normalnie wyszły śruby od wahacza, z tymi śrubami jak

> pamiętam niezłe się namęczyłem.

>

Ze śrubą od strony pasażera nie powinno byc większych problemów, jak zmieniałem teraz koła na letnie, to wachacz z tej strony już ma luzy jak w 3D, natomiast pozostaje kwestia włożenia nowego zestawu - czy tu nie ma większych problemów confused.gif

Napisano

to że wahacz ma luzy to świadczy o tym że łożyska masz już wysypane a nie o tym czy ci śruba wyjdzie . śruba jest osadzona w tulejce więc nie ciesz się na zapas bo możesz przeżyć szok.Polecam wyciągnięcie całości i przy okazji wymiana tulei belki ,przynajmniej przednich niewielki koszt a robota zrobiona porządnie.Ponadto czasami przy duzej korozji wachacza ciężko dobrze osadzić bieżnię łożyska ,jest cienka i może ci pęknąć przy wbijaniu a na zewnątrz wszysko widać lepiej i można się przyłożyć Powodzenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.