Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana danych osobowych współwłaściciela

Featured Replies

Napisano

Mam takie pytanko. Kupiłem samochód na współwłasność z narzeczona. Ona jest z miasta x ja z miasta y. Ona jest tym "głównym" właścicielem. Teraz jest moją zoną przez co zmianie uległ dowód, nazwisko i adres zameldowania.

Rozumiem że teraz muszę zmienić DR i zgłościć zmiany ubezpieczycielowi. Czy ubezpieczyciel wyliczy mi w tym momencie nową stawkę? Sytuacja jest tym bardziej nie ciekawa że planuję sprzedać wkrótce ten samochód i zapewne umowa z nowymi danymi zony nie przejdze

Jak to rozegrać?

Napisano

Nie wiem, czy konieczna jest zmiana całego dowodu czy może pani w WK nanieść zmianę długopisem...u mnie dziewczyna była współwłaścicielem i zmianę właśnie tak dokonano po ślubie...jeżeli ona jest właścicielem to być może konieczna będzie zmiana całości. Następnie do ubezpieczyciela - tu być może konieczna będzie tylko zmiana danych, chyba, że zmiana miejsca zamieszkania wiąże się ze zmianą składki, ale wydaje mi się, że raczej zmienią tylko dane a składkę przeliczą przy okazji nowej polisy...

Napisano

Mam podobnie, tylko to ja jestem glownym wlascicielem.

W WK stwierdzili, ze musze wymienic DR (co uwazam za glupote, bo wspolwlasciciela mam w adnotaacjach, wiec rownie dobrze mogliby skreslic, wpisac i pieczec przywalic).

Ubezpieczzyciel sie nie czepia, bo skladka nie uleglaby w zaden sposob zmianie.

Sprawa poczeka wiec pewnie do sprzedazy/zmiany adresu/ewentualnego mandatu, zabrania DR itd.

Co WK to inna praktyka, ale sprzedalem ostatnio z ojcem auto, ktorego bylem wspolwlaascicielem (w DR byl stary moj adres), dla wszystkiego dalem kupujacemu xero starego i nowego DO i chyba sobie poradzil, bo sie nie odzywal wiecej.

Napisano
  • Autor

> Mam podobnie, tylko to ja jestem glownym wlascicielem.

> W WK stwierdzili, ze musze wymienic DR (co uwazam za glupote, bo wspolwlasciciela mam w

> adnotaacjach, wiec rownie dobrze mogliby skreslic, wpisac i pieczec przywalic).

> Ubezpieczzyciel sie nie czepia, bo skladka nie uleglaby w zaden sposob zmianie.

> Sprawa poczeka wiec pewnie do sprzedazy/zmiany adresu/ewentualnego mandatu, zabrania DR itd.

> Co WK to inna praktyka, ale sprzedalem ostatnio z ojcem auto, ktorego bylem wspolwlaascicielem (w

> DR byl stary moj adres), dla wszystkiego dalem kupujacemu xero starego i nowego DO i chyba

> sobie poradzil, bo sie nie odzywal wiecej.

Ok, dzieki wielkie , chyba zrobię tak samo. W koncu najwazniejsza rzecz jaką jest chyba pesel sie nie zmienia

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.