Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ściąganie przy mocnym hamowaniu

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu walczę ze ściąganiem leona z podpisu, które występuje podczas mocnego hamowania. Do tej pory sądziłem, że problemem są tylne hamulce bo już nie wyglądały za ciekawie ( tarcze na min. cienkie klocki) Niestety po wymianie tarcz i klocków, przesmarowaniu wszystkiego co powinno być nasmarowane, solidnym wyczyszczeniu i dotarciu problem nadal występuje.

Zacząłem od tyłu ponieważ miałem wrażenie, że to właśnie tył zarzuca jak by jedno koło prawie nie hamowało.

Niestety, nic sie nie zmieniło i dalej problem występuje. Wrażenie jest takie jak bym jechał po łuku, samochód z lewej przedniej strony jak by nurkował a tył z prawej sie chyba lekko unosi.

Co ciekawe ten problem najmocniej czuć przy mocnym hamowaniu ale bez włączania ABSu, po jego uruchomieniu samochód przestaje ściągać, hamuje stabilnie

kilka suchych faktów co by już nie ubierać w słowa:

-tył: nowy zestaw klocków i tarcz

-przód: tarcze i klocki w dobrym stanie( tarcze jak nowe, klocki ponad połowa stanu)

-przy wymianie tylnych hamulców zauważyłem że lewa strona jest mocniej zużyta od prawej

-z przodu hamulców jeszcze nie ruszałem ale też gołym okiem widać że klocki z prawej są mocniej zużyte niż z lewej.

-byłem niedawno na skp w ramach przeglądu, okazało się, że na rolkach różnica hamowania l-p jest pomijalnie mała i tu muszę dodać, że to faktycznie czuć tym mocniej im szybciej się jedzie.

Jako, że nie jest to ani miłe ani przyjemne próbuje problem rozwiązać i liczę na waszą pomoc zlosnik.gif

Napisano

pojedź na inną stacje kontroli pojazdów, wjedź na rolki i sprawa się wyjaśni. A potem szukaj przyczyny

Napisano
  • Autor

> pojedź na stacje kontroli pojazdów, wjedź na rolki i sprawa się wyjaśni. A potem szukaj przyczyny

widać, że nie przeczytałeś tego co pisałem zlosnik.gif byłem na skp zlosnik.gif

Edit:

byłem na skp w lutym na przeglądzie i wczoraj na innej i wyszło niemalże identycznie.

Napisano

> widać, że nie przeczytałeś tego co pisałem byłem na skp

doczytałem zlosnik.gif i przeedytowałem posta,żeby było wiadomo o co mi chodzi. Ja tez kiedys walczylem ze ściąganiem przy hamowani, dopiero na stacji Dekry sprzęt pomiarowy okazał się na tyle czuły, że wyszło u mnie niedomaganie jednego z tylnych kół. Skończyło się wymianą przewodu hamulcowego, który się wewnętrznie rozwarstwił

Napisano
  • Autor

> doczytałem i przeedytowałem posta,żeby było wiadomo o co mi chodzi. Ja tez kiedys walczylem ze

> ściąganiem przy hamowani, dopiero na stacji Dekry sprzęt pomiarowy okazał się na tyle czuły,

> że wyszło u mnie niedomaganie jednego z tylnych kół. Skończyło się wymianą przewodu

> hamulcowego, który się wewnętrznie rozwarstwił

Widze, też przeedytowałem zlosnik.gif

Z tym rozwarstwieniem to może być jakiś trop, choć kurcze przewody wyglądają jak nowe(samochód z 2004r.) a płyn wg książki serwisowej był wymieniany planowo. Trudno, jak nic innego nie zadziała to czeka mnie mozolna wymiana przewodów.. sciana.gif

Napisano

> Widze, też przeedytowałem

> Z tym rozwarstwieniem to może być jakiś trop, choć kurcze przewody wyglądają jak nowe(samochód z

> 2004r.)

mój był nowszy zlosnik.gif a przewody zostały wymienione drogą eliminacji kolejnych możliwych przyczyn. Po wymianie usterka zniknęła, więc przeprowadziłem sekcję zwłok zlosnik.gif po rozcięciu okazało się, że przewody są zrobione z części wewnętrznej, oplotu i gumy którą widac na zewnątrz. Dwie wewnętrzne części oddzieliły się od gumy, i robiło się coś w rodzaju lejka. Było jeszcze na tyle perfidne, że przy niskim ciśnieniu puszczało płyn jak należy, a ze wzrostem ciśnienia przewód się "zamykał" i tyle z hamowania zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> mój był nowszy a przewody zostały wymienione drogą eliminacji kolejnych możliwych przyczyn. Po

> wymianie usterka zniknęła, więc przeprowadziłem sekcję zwłok po rozcięciu okazało się, że

> przewody są zrobione z części wewnętrznej, oplotu i gumy którą widac na zewnątrz. Dwie

> wewnętrzne części oddzieliły się od gumy, i robiło się coś w rodzaju lejka. Było jeszcze na

> tyle perfidne, że przy niskim ciśnieniu puszczało płyn jak należy, a ze wzrostem ciśnienia

> przewód się "zamykał" i tyle z hamowania

jak wyeliminuje wszystko inne to wezmę się za przewody ok.gif

Napisano
  • Autor

> zawieszenie porządnie sprawdź.

> pozdr

Na przeglądzie nic w zawieszeniu nie znaleźli, a diagnosta był z gatunku upierdliwych..

Ale jeśli masz jakieś sugestie to nie krępuj się zlosnik.gif

Napisano

> Na przeglądzie nic w zawieszeniu nie znaleźli, a diagnosta był z gatunku upierdliwych..

> Ale jeśli masz jakieś sugestie to nie krępuj się

Metody stosowane na SKP nie zapewniają 100% skuteczności znalezienia usterek - co nawet jest zawarte w przepisach.

A podejrzewam uszkodzenie jakiegoś elementu gumowego, które ujawnia się dopiero przy dużej sile.

pozdr

Napisano

> widać, że nie przeczytałeś tego co pisałem byłem na skp

> Edit:

> byłem na skp w lutym na przeglądzie i wczoraj na innej i wyszło niemalże identycznie.

Napisałeś że przy gwałtownym hamowaniu, czy przy delikatnym długotrwałym też to występuje? Na skp naciskasz hamulec powoli aż do pełnego zablokowania kół a może Ciebie coś jest z czasem reakcji pompy na poszczególne koła. Sprawdź też opony , zamienić stronami czy cuś.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.