Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

World's fastest...

Featured Replies

Napisano

> jakby Ci to powiedzieć

> volvo józek było

> projekt zacny nie jedno mocne auto może zawstydzić

Musiało mi umknąć oink.gif Bardzo ciekawy projekt ok.gif

Pytanie tylko ile kosztują takie podzespoły, bo śmiem twierdzić, że bardzo dużo $ icon_rolleyes.gif

Zgłębiał ktoś z Was dokładniej temat elektrycznych samochodów?

Czemu nie zrobią czegoś na wzór lokomotyw spalinowych hmm.gif Czyli w dużym uproszczeniu silnik spalinowy napędza prądnice, a ta napędza silniki elektryczne... Ciekawe co stoi na przeszkodzie, żeby coś takiego zastosować w samochodach osobowych? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Czemu nie zrobią czegoś na wzór lokomotyw spalinowych Czyli w dużym uproszczeniu silnik spalinowy

> napędza prądnice, a ta napędza silniki elektryczne... Ciekawe co stoi na przeszkodzie, żeby

> coś takiego zastosować w samochodach osobowych?

No to właśnie tak mniej więcej działa napęd hybrydowy wink.gif

jakiś tekst

Napisano

> Musiało mi umknąć Bardzo ciekawy projekt

> Pytanie tylko ile kosztują takie podzespoły, bo śmiem twierdzić, że bardzo dużo $

> Zgłębiał ktoś z Was dokładniej temat elektrycznych samochodów?

> Czemu nie zrobią czegoś na wzór lokomotyw spalinowych Czyli w dużym uproszczeniu silnik spalinowy

> napędza prądnice, a ta napędza silniki elektryczne... Ciekawe co stoi na przeszkodzie, żeby

> coś takiego zastosować w samochodach osobowych?

W dużym uproszczeniu to np. Prius ma taki napęd.

Napisano

> W dużym uproszczeniu to np. Prius ma taki napęd.

Wiem jak wygląda napęd w priusie czy innej hybrydzie (tzw. hybryda równoległa). Chodzi mi raczej o zdegradowanie roli silnika spalinowego do wyłącznie produkcji prądu cfaniaczek.gif Czyli, w którym silnik spalinowy nie jest połączony mechanicznie z kołami auta palacz.gif

Napisano

> No to właśnie tak mniej więcej działa napęd hybrydowy

> jakiś tekst

Kiedy mnie chodzi o coś takiego:

Quote:

W
układzie szeregowym
energia wytwarzana przez silnik spalinowy jest w całości przetworzona na energie elektryczną do napędu silnika elektrycznego, a jej nadmiar do ładowania akumulatorów. W razie potrzeby silnik elektryczny może również korzystać z energii elektrycznej zgromadzonej w akumulatorach. W układach tych nie ma potrzeby stosowania skrzyni biegów.

Kiedyś gdzieś czytałem o prototypach samochodów, gdzie właśnie zastosowano tego typu rozwiązanie, ale chyba obecnie nic takiego nie produkują seryjnie hmm.gif Taki silnik w razie potrzeby mógłby sobie pracować w zakresie 2-3 tys. obrotów i spalanie było by mniejsze i bardziej przewidywalne zlosnik.gif

EDIT:

Już mam busted.gifChevrolet Volt i taka koncepcja hybrydy mi się podoba zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.