Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AF i Gaz w 16-tkach. Jak się to sprawuje

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

1.6 8V mam przerobione x 2 jeśli chodzi o LPG, a jak się sprawuje LPG w 1.6 16V ( w tym ecotec) i większych silnikach hmm.gif

Czego unikać, czy warto wchodzić w zagazowaną 16 zaworówkę hmm.gif

Napisano

A czemu nie? Instalka IV gen. porządnie założona, wyregulowana i gra gitara.

Napisano
  • Autor

> A czemu nie? Instalka IV gen. porządnie założona, wyregulowana i gra gitara.

byłem i jestem zwolennikiem 8V pod LPG.

Miałem Ci ja kiedyś Maryś 1,6 z MPI i było problematycznie crazy.gif

Ile LPG łyknie taki 1.6 16 V hmm.gif

Napisano

> byłem i jestem zwolennikiem 8V pod LPG.

> Miałem Ci ja kiedyś Maryś 1,6 z MPI i było problematycznie

> Ile LPG łyknie taki 1.6 16 V

Ja mam LPG II gen. w X16XEL i nie ma żadnych problemów. Zagazowany przy 145 kkm, przejechane około 40 kkm. W cyklu miejskim spalanie 10,0 - 10,2 l. Na trasie 8,0 - 8,2 (w zależności od dynamiki jazdy). Jedyny minus, to wyczuwalny spadek momentu obrotowego powyżej 4500 RPM ale to pewnie wina ustawień. Właściwie traci się zalety tych 16-tu zaworków. Na benzynie ten silnik to dopiero powyżej 4000 RPM pokazuje wyższość nad 8V.

Napisano
  • Autor

> Ja mam LPG II gen. w X16XEL i nie ma żadnych problemów. Zagazowany przy 145 kkm, przejechane około

> 40 kkm. W cyklu miejskim spalanie 10,0 - 10,2 l. Na trasie 8,0 - 8,2 (w zależności od dynamiki

> jazdy). Jedyny minus, to wyczuwalny spadek momentu obrotowego powyżej 4500 RPM ale to pewnie

> wina ustawień. Właściwie traci się zalety tych 16-tu zaworków. Na benzynie ten silnik to

> dopiero powyżej 4000 RPM pokazuje wyższość nad 8V.

Mojej żonie zagazowali 1,5 16V Lanosa II gen + klapka antywybuchowa i odczuwa się kolosalną różnice - przy mocniejszym depnięciu auto wg mego odczucia traci moc (gaz z powietrzem się miesza w dolocie za f. pow)

Napisano

Z16XE zagazowane przy 145 kkm, instalacja sekwencyjna, przjechane w 3 lata 70 kkm i właściwie nie pamiętam, że mam LPG pod maską. Kolega ma tę samąinstalcję w Z14E, przejechane porównywalnie, też bez problemów.

Porównania do benzyny nie mam, bo kupiłem grata i od razu do gazu z nim. Spalanie 9L w cyklu, powiedzmy, mieszanym (Łódź i okolice bez korków), trasa - 8L. Z tym, że jeżdżę jak baba w kapeluszu

Napisano

> Mojej żonie zagazowali 1,5 16V Lanosa II gen + klapka antywybuchowa i odczuwa się kolosalną różnice

> - przy mocniejszym depnięciu auto wg mego odczucia traci moc (gaz z powietrzem się miesza w

> dolocie za f. pow)

Na LPG, a szczególnie II gen zawsze będzie spadek mocy. Dużo zależy też od regulacji. U mnie przyśpieszanie przy 2000 - 3000 RPM jest porównywalne jak na benzynie. Dopiero ze wzrostem obrotów jest trochę gorzej. O ile pamiętam, przy regulacji, znajomy gazownik mówił mi, że jeżeli będzie słaby przy wyższych obrotach, to mogę coś przekręcić (chyba coś przy silniku krokowym).

Napisano

Witam

Ja mam astrę g ale silnik 1.6 16V i mam założoną sekwencję (3 lata temu). Komp stag 300 i miałem żółte valteki 1 omowe.

Komp jest nawet oki ale listwę musiałem regenerować co roku (po 20tyś przebiegu). Obecnie wymieniłem listwę na na Valtek 34 i czuć różnicę.

Sumując: Gaz sprawuje się oki. Ale przy zakładaniu polecam lepsze wtryski gazowe np. valtek 34 (gwarancja 2 lata).

Spalanie 10 trasa 8.

Pozdrawiam

Napisano

Ja miałem X16XEL z Landi II generacji. Było tak wyregulowane, że paliło średnio 11 L/100 ale od 3 tyś obr i górę był nie do dogonienia przez inne samochody mające 100 koni smile.gif

Frajda z jazdy niesamowita, problemów zero - jak dla mnie można go "gazować" bez problemu.....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.