Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód z wpisanym bankiem jako właściciel

Featured Replies

Napisano

Jak to jest, chcę kupić auto, w którego książce pojazdu i dowodzie rejestracyjnym jako właściciel wpisany jest bank.

Gość twierdzi, że kredyt jest spłacony, a pismo o spłacie zostało wysłane z banku do niego.

Z kim powinna być spisana umowa kupna-sprzedaży?

Nie powinien najpierw przepisać samochodu na siebie?

Napisano

> Jak to jest, chcę kupić auto, w którego książce pojazdu i dowodzie rejestracyjnym jako właściciel

> wpisany jest bank.

> Gość twierdzi, że kredyt jest spłacony, a pismo o spłacie zostało wysłane z banku do niego.

> Z kim powinna być spisana umowa kupna-sprzedaży?

> Nie powinien najpierw przepisać samochodu na siebie?

Może ale nie musi. Jeśli masz kwit z banku to możesz kupować

Napisano

> Jak to jest, chcę kupić auto, w którego książce pojazdu i dowodzie rejestracyjnym jako właściciel

> wpisany jest bank.

> Gość twierdzi, że kredyt jest spłacony, a pismo o spłacie zostało wysłane z banku do niego.

przerabiałem to

kupiłem autko od kobiety która miała w dowodzie bank i jeszcze spłacała kredyt...

Miała też kwit, że bank wyraża zgodę na sprzedaż auta, pod warunkiem wcześniejszej, całkowitej spłaty kredytu, więc poszedłem z nią do banku, przy mnie spłaciła kredyt, dając mi tym samym potwierdzenie i zarejestrowałem bez problemu...

Napisano

Ale tu jest info, że kredyt został spłacony. Trzeba koniecznie dostać taki kwit z banku przy kupnie auta. Bez tego nie tykać albo iść do banku razem z właścicielem

Napisano

> wpisany jest bank.

Oczywiście, jeśli kredyt jest spłacony to :

1. powinno być pismo

2. niech idzie sam i w papierach poprawi.

Inaczej nie tykać.

Napisano
  • Autor

Oki, tylko z kim spisuję umowę???

Napisano

> wpisany jest bank.

z banku trzeba mieć papier który jasno mówi, że:

1. kredyt, którego zabezpieczeniem jest auto, został w całości spłącony i że Bank z tego tytułu nie będzie miał żadnych roszczeń

2. że Bank przenosi prawo włsności pojazdu z powrotem na gościa w związku z całkowitą spłątą kredytu

wtedy powinieneś mieć święty spokój i od gościa i opd banku biglaugh.gif

Napisano

> Ale tu jest info, że kredyt został spłacony. Trzeba koniecznie dostać taki kwit z banku przy kupnie

> auta. Bez tego nie tykać albo iść do banku razem z właścicielem

a co ja napisałem????

dostałem kwit o spłacie kredytu, więc w tym przypadku musi być analogicznie...

Napisano
  • Autor

Może się powtarzam ale, z kim spisuję umowę???

Napisano

Nie powiem Ci dokładnie jak jest w tej chwili ale kilka lat temu sprzedaliśmy auto z nałożoną cesją bankową. Kupiec przyjechał, mama mu powiedziała, że auto jeszcze nie spłacone do końca więc on zostawił nam zaliczkę w takiej kwocie jaka była potrzebna do spłacenia, następnego dnia spłaciliśmy pozostałą część kredytu a bank wydał zaświadczenie o spłacie i już. Nowy właściciel do dziś jeździ tym autem bo prawie codziennie je widzę na drodze.

Umowę spisana była pomiędzy moją mamą (sprzedający) a starszym panem (kupujący). Bank już nic nie ma do gadania w tym temacie.

Napisano

> Może się powtarzam ale, z kim spisuję umowę???

Z właścicielem

Powtarzam: można kupić auto z bankiem w dowodzie i pismem z banku w komplecie. Sam tak kupowałem i sprzedawałem waytogo.gif

Napisano

Z wlascicielem auta. Bez banku.

Napisano

jeżeli masz kwit z Banku, zę w związku z całkowitą spłątą kredytu bank wyraża zgode na przeniesienie prawa włsności z powrotem na faceta, to podpisujesz z facetem. jeżeli takiego pisma nie ma to nie pchaj się

UAGA: CZęsto nie wystarczy tylko papier o spłącie kredytu - musi być oświadczenie banku o przeniesieniu prawa włąsności

Napisano

W moim przypadku wystarczyło przedstawić w WK pismo z banku, że kredyt został spłacony i bank nie rości sobie żadnych praw do tego pojazdu. Umowę miałem spisana z poprzednim właścicielem (nie bankiem) ok.gif

Napisano
  • Autor

> W moim przypadku wystarczyło przedstawić w WK pismo z banku, że kredyt został spłacony i bank nie

> rości sobie żadnych praw do tego pojazdu. Umowę miałem spisana z poprzednim właścicielem (nie

> bankiem)

Wynikałoby z tego, że wszystko zależy od WK?

A jak się odnieść do tekstu poniżej?

Quote:

ZNOSZENIE ZABEZPIECZEŃ

Zabezpieczenia kredytów samochodowych wygasają w momencie spłaty kredytu. Wówczas od banku otrzymujemy pismo potwierdzające całkowitą spłatę kredytu.

Jeżeli zabezpieczeniem kredytu był zastaw rejestrowy, bank wysyła wniosek do sądu rejestrowego o zdjęcie zastawu, co trwa około półtora miesiąca. Może się też zdarzyć, że taki wniosek będziemy musieli złożyć sami. Wtedy do wniosku należy dołączyć oświadczenie banku o wygaśnięciu wierzytelności. Wykreślenie pojazdu z rejestru kosztuje 50 zł. Po wydaniu postanowienia przez sąd będziemy musieli jeszcze poczekać na jego uprawomocnienie. Dopiero wtedy otrzymamy postanowienie z klauzulą prawomocności (koszt 6 zł). Trzeba jeszcze pamiętać, że zastaw wpisany jest w dowodzie rejestracyjnym. Anulowanie tej adnotacji przez wydział komunikacji jest bezpłatne, ale potrzebne jest pismo z sądu o wypisaniu pojazdu z rejestru zastawów.

Jeżeli zabezpieczeniem kredytu było przewłaszczenie z wpisem banku do dowodu rejestracyjnego, do wydziału komunikacji wystarczy donieść pismo wystawione przez bank (potwierdzające spłatę kredytu) o przeniesieniu pełnego prawa własności na kredytobiorcę - taka operacja jest bezpłatna.

Kartę pojazdu bank wyda natomiast po całkowitej spłacie kredytu.

Wraz ze spłatą kredytu wygasa również cesja polisy AC, o czym informowana jest firma ubezpieczeniowa. Jeżeli po spłacie kredytu zapomnimy o tym powiadomić ubezpieczyciela, w przypadku szkody będzie się on każdorazowo kontaktował z bankiem w sprawie wypłaty odszkodowania, co niepotrzebnie wydłuży proces likwidacji szkody.

Napisano

> wpisany jest bank.

Tak trochę OT.

Czemu bank jest wpisany jako właściciel? Instytucji zastawu rejestrowego już się nie stosuje przy zakupach na krechę?

Kiedy kupowałem swojego lanka częściowo w kredycie to właścicielem w DR i KP byłem tylko ja. DR dostał tylko pieczątkę o ustanowionym zastawie w Rejestrze Zastawów a bank cesję polisy AC. Z samochodem mogłem zrobić co chcę nie pytając banku o zgodę. Jakbym sprzedał przed spłaceniem to by spłacał następny właściciel. Spłaciłem, sąd zastaw wykreślił i już.

Napisano
  • Autor

> Tak trochę OT.

> Czemu bank jest wpisany jako właściciel? Instytucji zastawu rejestrowego już się nie stosuje przy

> zakupach na krechę?

> Kiedy kupowałem swojego lanka częściowo w kredycie to właścicielem w DR i KP byłem tylko ja. DR

> dostał tylko pieczątkę o ustanowionym zastawie w Rejestrze Zastawów a bank cesję polisy AC. Z

> samochodem mogłem zrobić co chcę nie pytając banku o zgodę. Jakbym sprzedał przed spłaceniem

> to by spłacał następny właściciel. Spłaciłem, sąd zastaw wykreślił i już.

Jak sprawdzić czy samochód jest w Rejestrze Zastawów?

Napisano

> Jak sprawdzić czy samochód jest w Rejestrze Zastawów?

Tak jak napisałem miałem stempelek w DR. O treści mniej więcej (z pamięci to mogę coś nakłamać): "Na pojeździe ustanowiono zastaw w krajowym rejestrze zastawów pod numerem i_tu_numer".

Co do sprawdzania u źródła.

Nie wiem na ile to jest aktualne bo parę lat artykuł ma.

"Swój" rejestr można znaleźć na stronach ministerstwa sprawiedliwości. Najczęściej przy wydziałach gospodarczych sądów rejonowych jest przyklejany.

Napisano

> Czemu bank jest wpisany jako właściciel? Instytucji zastawu rejestrowego już się nie stosuje przy

> zakupach na krechę?

Teraz banki wolą współwłasność ok.gif

Napisano

> A jak się odnieść do tekstu poniżej?

Właśnie kolega pół roku przed moją wizytą w WK wykreślał zastaw bankowy z dowodu i chyba musiał być 3 razy w banku i składać jakieś pisma sick.gif To też sam byłem zaskoczony, że w moim przypadku wystarczyło przedstawić pismo z banku w WK. Oczywiście wszystkie dokumenty mam już wyprostowane i to ja jestem pełnym właścicielem, łącznie z wpisem w Kracie Pojazdu ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.