Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Krzywe tarcze w rowku wentylacyjnym

Featured Replies

Napisano

Mam Ci ja tarcze Mikoda wentylowane nacinane. Jako, że pojawiają mi się jakieś wibracje przy prędkościach 80-120km/h zacząłem po kolei przyglądać się podwoziu. Co się okazało zakręciłem tarczą założoną na piastę i po zewnętrznych stronach na oko wydaje się prosta, natomiast patrząc na wewnętrzny rant tarcza jest krzywa od strony tego rowka wentylacyjnego. Pytanie moje brzmi czy od tego auto może wpadać w wibracje (tarcza może bić?) Przy hamowaniu nic nie bije.

Napisano

Tam jest nieobrobiony odlew. Ważne, żeby tarcza była prosta w miejscu kontaktu z klockami. To nie powoduje drgań, bo tarcza - na taką okoliczność - jest wyważana w fabryce.

Natomiast drgania przy tej prędkości powodują zwykle niewyważone koła. Czasami wystarczy trochę błota na wewnętrznej stronie felgi i już rzuca.

Napisano

> Tam jest nieobrobiony odlew. Ważne, żeby tarcza była prosta w miejscu kontaktu z klockami

Prosta czyli?

> powoduje drgań, bo tarcza - na taką okoliczność - jest wyważana w fabryce.

Tarcza wyważana w fabryce? to nie koła samochodu, jak tarcza jest wyważana? gdzie dokłada się ciężarki?

> Natomiast drgania przy tej prędkości powodują zwykle niewyważone koła. Czasami wystarczy trochę

> błota na wewnętrznej stronie felgi i już rzuca.

Tu się zgodzę.

Jeżeli kolega te wibracje ma przy 80-120 jak jedzie bez hamowania, to mogą być winne koła. Natomiast jeżeli w czasie hamowania przy tych prędkościach są wibracje to tarcze prawdopodobnie do wymiany (przetoczenia)

pzdr.

Napisano

>gdzie dokłada się

> ciężarki?

rotfl.gif

Ciężarki na tarczy. Czyścisz monitor.

A na wirniku sprężarki gdzie się przy wyważaniu ciężarki przykleja?

Tarcze i wirnik przy wyważaniu się frezuje lub nawierca.

Napisano

> Ciężarki na tarczy. Czyścisz monitor.

> A na wirniku sprężarki gdzie się przy wyważaniu ciężarki przykleja?

> Tarcze i wirnik przy wyważaniu się frezuje lub nawierca.

No proszę Cie, fakt jestem po piwie ale nie piszcie bzdur typu, że tarcze hamulcowe się wyważa, gdzie nawiercasz tarcze hamulcowe czy frezujesz aby je wyważyć? weźmy najzwyklejszą tarcze hamulcową, nie jakieś cuda do sportów wyczynowych bo tego nawet po piwie nie łykam.

Napisano

> No proszę Cie, fakt jestem po piwie ale nie piszcie bzdur typu, że tarcze hamulcowe się wyważa,

> gdzie nawiercasz tarcze hamulcowe czy frezujesz aby je wyważyć? weźmy najzwyklejszą tarcze

> hamulcową, nie jakieś cuda do sportów wyczynowych bo tego nawet po piwie nie łykam.

Są wyważane.

Uwierz.

Przez frezowanie na obwodzie.

IMG_1932.jpg

Napisano

> No proszę Cie, fakt jestem po piwie ale nie piszcie bzdur typu, że tarcze hamulcowe się wyważa,

> gdzie nawiercasz tarcze hamulcowe czy frezujesz aby je wyważyć? weźmy najzwyklejszą tarcze

> hamulcową, nie jakieś cuda do sportów wyczynowych bo tego nawet po piwie nie łykam.

Sam popatrz Wywazanie tarcz >>

Napisano

> Sam popatrz Wywazanie tarcz >

Nie to abym był niedowiarek, wierze, jak już pisałem, że przy lepszy produktach nie ogarniam, ale przy tarczach co kolega pytał (Mikoda) nie wierze w wyważanie takich tarcz, to kosztuje.

Przy tarczach, nazwijmy to "budżetowych" można właśnie tyko pomówić o wyważaniu, stad mój tekst o ciężarkach.

Niestety żyjemy w czasach ilości, a nie jakości, wystarczy kupić zwykłą tarczę do zwykłego taniego (starszego) samochodu i można się przekonać o czym piszę, nawet renomowane firmy typu Brembo nie odbiegają pod tym względem od reszty. Takie czasy, ciężko kupić tarcze która "nie pognie się" po kilku miesiącach używania, ale osobiście znam przypadki gdzie w zakładzie bierze się jeszcze ciepły, tak ciepły odlew do obróbki bo panie klient czak na odbiór.

pzdr.

Napisano

> Nie to abym był niedowiarek, wierze, jak już pisałem, że przy lepszy produktach nie ogarniam, ale

> przy tarczach co kolega pytał (Mikoda) nie wierze w wyważanie takich tarcz, to kosztuje.

Akurat jak jest automat do wyważania, to wyważanie już prawie nic nie kosztuje. (bo koszt zakupu rozkłada się na dużą ilość produktów). A firma o wielkości produkcji Mikody na pewno ma taka maszynę w pełni zautomatyzowaną.

Napisano

> Nie to abym był niedowiarek, wierze, jak już pisałem, że przy lepszy produktach nie ogarniam, ale

> przy tarczach co kolega pytał (Mikoda) nie wierze w wyważanie takich tarcz, to kosztuje.

Nie wierzę, aby pisali coś czego nie robią. Jak by wyszło że to kłamstwo, nikt by u nich tarcz nie kupował.

Quote:

Etap V - obróbka mechaniczna (toczenie, wiercenie, szlifowanie,
wyważanie)
- po wykonaniu każdej z tych operacji wyroby poddawane są kontroli wymiarowej w celu sprawdzenia, czy mieszczą się w założonych tolerancjach wymiarowych

Źródło: mikoda.pl >>

Napisano

> Prosta czyli?

Płaskie powierzchnie współpracy z klockami, równoległe do siebie i do płaszczyzn styku z piastą i felgą.

> Tarcza wyważana w fabryce?

Wyważanie, od biedy, można by odpuścić przy małej tarczy pełnej.

Wentylowana właśnie z racji nieobrobionego środka musi być wyważona.

> Natomiast jeżeli w czasie hamowania przy tych prędkościach są wibracje to tarcze

> prawdopodobnie do wymiany (przetoczenia)

waytogo.gif

Napisano
  • Autor

W programie Polak potrafi na TVN turbo pokazywali jak wyrabiają tarcze mikoda i je wyważają poprzez wyfrezowanie kawałka tarczy na obwodzie, tyle tylko, że ta tarcza nie była wyważana, bo nie ma śladu nacięcia, a jest krzywa - wystarczy nią zakręcić, ale na styku z klockiem wygląda ok.

Napisano
  • Autor

pojadę na doważanie kół i dam znać czy pomogło smile.gif

Napisano
  • Autor

Pomogło. Na trzy koła poszło po 20g, na jedno 5g i jest dobrze. Minimalnie bije, ale tylko przy hamowaniu zapewne z winy tarcz, ale tak to auto wreszcie płynie a nie jedzie. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.